• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Як боротись з політреформою
    Опубликовано: 2005-12-30 10:26:00

    Національна комісія зі зміцнення демократії та верховенства права під керівництвом міністра юстиції Сергія Головатого дійшла висновку про необхідність звернення до Конституційного суду для скасування політичної реформи.

    Нацкомісія переконана, що процес розгляду та ухвалення змін до Конституції супроводжувався грубим порушенням розділу XIII Конституції та процедури розгляду законопроектів, визначеної регламентом Верховної Ради. Крім того, ці зміни "не відповідають принципам Конституції, а саме: демократії, народного суверенітету, поділу влади, верховенства права й законності". Комісія дійшла висновку, що зміни до Конституції невідповідні європейським міркам (про що, до речі, нещодавно заявила і Венеційська комісія). За словами міністра Сергія Головатого, висновок комісії - це "сухий юридичний аналіз, позбавлений політики". У підсумку Нацкомісія вирішила, що є всі підстави для звернення до Конституційного суду щодо визнання закону "Про внесення змін до Конституції України" від 8 ня 2004 року як акт, недійсний з моменту виникнення.

    Конституційний суд - це єдиний орган в державі, який може перевірити легітимність конституційних змін. Але, як відомо, Конституційний суд на сьогодні є недієздатним, оскільки Верховна Рада не привела до присяги суддів, призначених президентом та з'їздом суддів. Тому для юристів постало питання: як же ж вийти з цієї безвихідної ситуації, адже КС може бути сформовано не раніше, ніж у лютому (коли почнеться остання сесія Верховної Ради цього скликання), а зміни, які вже визнано неконституційними компетентною комісією, набувають чинності через два дні.

    Ігор Коліушко, директор Центру політико-правових реформ, заявив "Поступу", що їх центр ще в березні цього року ініціював звернення майже десяти громадських організацій до Президента із пропозицією звернення до Конституційного суду за висновком щодо конституційності затвердження закону за номером 2222. "Але, на жаль, цього не зробили. Так само не було ініціатив з боку народних депутатів і в результаті ці зміни набувають чинності".

    На думку експерта, "альтернативи цьому не існує". Щоправда, пан Коліушко погодився з висновком Національної комісії, що зміни до Конституції можуть бути оскаржені в Конституційному суді. "Якщо Конституційний суд не існуватиме, то ніхто нічого тут вирішити не може. Єдина альтернатива - це внесення змін до Конституції вже новим складом парламенту", - наголосив Ігор Коліушко.

    Цікаво, що таку ініціативу вже висловив блок "Пора-ПРП", запропонувавши Президенту України після завершення парламентської кампанії ініціювати нову політичну і конституційну реформу.

    Володимир Гринів,"Поступ"

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.