• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Перспективи ства України в Євросоюзі залежать від демократичності виборів
    Опубликовано: 2005-12-30 12:32:00

    Якими є перспективи та пріоритети співпраці України та Євросоюзу у найближчому майбутньому? Надзвичайний і Повноважний посол Австрії Міхаель МІІСС пов’язує перспективи ства України в Європейському Союзі з проведенням демократичних парламентських виборів 2006 року. Про це посол заявив в інтерв’ю газеті “День”, опублікованому у середу, 28 ня.

    На переконання посла, дуже важливим є процес виконання Плану дій Україна-ЄС. Саме в період головування Австрії в Євросоюзі відбудеться перша оцінка виконання цього плану. Як відзначив М.Міісс, “під час саміту Україна-ЄС у ні ми дійшли висновку, що Київ успішно просувається цим шляхом. Якщо й надалі будуть виконуватися вимоги плану, то й офіційна оцінка його виконання буде позитивною. Це стане першим сигналом про те, що Україна справді серйозно сприймає відносини з Європейським Союзом”.

    “Другим серйозним сигналом, - зазначає посол Австрії, - стануть парламентські вибори у березні наступного року. Вони мають відбутися чесно, прозоро й справедливо, в чому особисто я сумніву на маю, але саме процес передвиборної кампанії буде важливим”.

    М.Міісс розповів, що посли країн-ів ЄС нещодавно мали зустріч із головою ЦВК Ярославом Давидовичем. “Його розповідь про те, які заходи вживаються для підготовки виборів, справила на нас велике враження”, - сказав представник Австрії.

    Водночас, посол не погодився з тим, що велике значення для євроінтеграційних прагнень матиме не тільки перебіг передвиборної кампанії і те, як проходитиме саме голосування, а й те, яку політику, в тому числі зовнішню, проводитимуть партії, що потраплять до парламенту.

    “Тут я з вами не погоджусь, - сказав М.Міісс. - Дуже важливий сам перебіг виборів. Вони мають відбутися чесно, справедливо, згідно із законом. За цим процесом також слідкуватимуть міжнародні спостерігачі. А яка з партій переможе і як буде виглядати наступний уряд, прогнозувати важко - ми не є провидцями. Я вважаю, що будь-який уряд після виборів буде продовжувати політику інтенсивного наближення до Європи, адже це в інтересах України”.

    Також посол вважає, що не потрібно ніяких додаткових сигналів, заяв від ЄС про те, що Україна в майбутньому зможе стати повноправним ом Євросоюзу.

    За словами М.Міісса, “це питання чітко врегульоване у самому Договорі про створення Європейського Союзу. У Статті 49 зазначено, що кожна європейська країна, яка відповідає певним критеріям, має право подати заяву на вступ до Євросоюзу. Ця перспектива існує апріорі, без будь-яких додаткових сигналів, і ніхто не має права позбавити цієї перспективи європейські країни, що бажають приєднатися до ЄС”.

    “Але чим швидше будуть виконані положення Плану дій Україна-ЄС в рамках Європейської політики сусідства, тим ближче буде наближатися і перспектива ства України. Після закінчення чинності цього Плану, мабуть, буде прийнято новий план. В цілому ж від того, як швидко Україна проведе реформи, досягне норм та стандартів ЄС, залежатиме, наскільки наблизиться перспектива її ства”, - зазначив посол Австрії.

    Окрім того Австрія одним із пріоритетів у відносинах ЄС і України вважає підписання угоди про спрощення візового режиму, вважає посол. М.Міісс зазначив, що стратегічне завдання Австрії під час головування в ЄС у першому півріччі наступного року - відновлення динаміки в Євросоюзі та відновлення довіри громадян до нього. Ці пріоритети повинні бути реалізовані в конкретних сферах. “Одним із наших завдань є наближення до Євросоюзу Західних Балкан: Албанії, Боснії та Герцеговини, Сербії та Чорногорії, Хорватії. Ще один пріоритет, який стосується й України, - це Європейська політика сусідства”.

    Як відзначив М.Міісс, оскільки ство України в ЄС поки не стоїть на порядку денному, завдання полягає в тому, щоб забезпечити якомога більший рівень її інтеграції в європейський простір. Одним із пріоритетів стосовно України, мабуть, стане підписання угоди про спрощення візового режиму. Якщо Україні у першому півріччі 2006 року вдасться стати ом Світової організації торгівлі, то наступним пріоритетом стане обговорення угоди про вільну торгівлю - це може відбутися під час головування Австрії в ЄС.

    “День” відзначає, що головування Австрії в Євросоюзі буде особливо сильне ще й тим, що одну із провідних посад у Європейській Комісії - посаду комісара із зовнішніх зносин та політики сусідства - обіймає колишня міністр закордонних справ Австрії Беніта Ферреро-Вальднер. Відомо, що люди, які працюють у Єврокомісії, є представниками не своєї країни, а всього ЄС. Водночас, безумовним є й те, що їхнє минуле часто відбивається на їхній діяльності. Наприклад, відзначає газета, колишній голова Єврокомісії італієць Романо Проді дуже переймався проблемами Середземноморського регіону, Північної Африки, яка близька до Італії. Він переймався Північною Африкою набагато більше, ніж Східною Європою.

    На це посол зауважив: “Ну, заява Романо Проді про те, що Україна не стане ом Євросоюзу, була великою помилкою… Дійсно, існує неписане правило, що кожен новопризначений єврокомісар має залишити в минулому все національне. Те ж саме можна сказати про нашого колишнього комісара ЄС з питань сільського господарства Франца Фішлера. Він навіть інколи критикував Австрію за її політику в галузі сільського господарства. Будь-який комісар діє в дусі європейських інтересів. Однак треба сказати, що пані Ферреро-Вальднер прекрасно усвідомлює те велике значення, яке відводиться Україні. І сама Австрія також дотримується позиції, що Україна є дуже важливою для Європи країною, посідає поважне місце в рамках політики сусідства, і треба пришвидшувати процеси наближення України до Євросоюзу”.

    ELCOMART Политика

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.