• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Кінах зустрівся з послами країн ЄС
    Опубликовано: 2005-12-30 14:10:00

    Відбулась зустріч Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Анатолія Кінаха з послами країн ЄС, під час якої обговорювалися умови співпраці України з країнами ЄС.

    В ході зустрічі порушувалось питання щодо співпраці України та Європейського союзу в паливно-енергетичному комплексі. Говорячи про перспективи співпраці у цій галузі, Анатолій Кінах відмітив, що Україна з її унікальною національною газотранспортною системою є невід'ємною складовою забезпечення енергетичної безпеки Європи. Через територію України транспортується щонайменше 115-120 млрд. м3 природного газу - 40% споживаного Європою газу. "Україна - надійний партнер, Європейське співтовариства підтверджує відсутність жодних фактів порушення Україною своїх договірних зобов'язань щодо транспортування газу на територію Європи", - наголосив Анатолій Кінах.

    Анатолій Кінах також поінформував послів країн ЄС про хід переговорів між Україною та Росією щодо ціни за російський газ. Він повідомив, що Україна підтримує Російську Федерацію у необхідності ліквідувати бартерні схеми у газотранспортних відносинах між країнами та перейти на прозорі фінансові розрахунки за російський газ. Водночас секретар РНБО вкотре наголосив, що раптове 5-тикратне підвищення ціни на російський газ є "шоковим" для української економіки, несе суттєву загрозу національній промисловості, особливо хімічній та металургійній галузям, що становлять близько 30% українського експорту. Він нав, що при ціні 95 доларів за тисячу кубометрів природного газу хімічний комплекс України переходить позитивний поріг рентабельності, а при ціні вище 105 доларів аналогічні проблеми виникають в гірничо-металургійному комплексі.

    Анатолій Кінах поінформував послів країн ЄС про те, що українська сторона підготувала пакет пропозицій для РФ, котрі передбачають поетапний перехід на нові розрахунки за газ. "Це дозволить адаптувати українську економіку до нових цін, створити систему компенсаторів для українських підприємств і задіяти енергозберігаючі технології", - відмітив він. Секретар РНБО також зазначив, що Україна сподівається на виважене остаточне рішення російської сторони, яке відповідатиме національним інтересам України і Росії. Він наголосив на зацікавленості у поглибленні рівноправних відносин з Російською Федерацією, в тому числі й у ПЕК. "Щодо умов україно-російського співробітництва в ПЕК, спрямовуються зусилля на пошук найбільш оптимального та конструктивного рішення, яке відповідатиме національним інтересам обох країн", - поінформував Секретар РНБО.

    Прес-служба РНБО

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.