• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Петро Симоненко: Ющенко і його команда виступають проти політичної реформи
    Опубликовано: 2005-12-30 15:10:00

    Наталія Вітренко закликала поєднатися, створити коаліцію після парламентських виборів в тому числі і вашу партію. Погоджуєтеся?

    Я думаю, що самі виборці дадуть відповідь, хто за їхнім правом буде мати можливість утворювати коаліцію. І залежно від їхнього вибору 26 березня наступного року і буде вже та чи інша сила визначатися, з ким йде в ту чи іншу коаліцію.

    1 січня Росія Україні перекриє газ? Рука не дрогнєт?

    Я думаю про інше. Я думаю про те, чому за цей рік, коли ми, комуністи...

    А ви спочатку дайте відповідь на моє питання, а потім поясніть

    Я думаю, що вони будуть вживати цих радикальних заходів. І справа тут у тім, що з самого початку року, як ви пам’ятаєте, ми, комуністи, попереджали, що нова влада організовує цілий цикл оцих кризових явищ, які завершать рік якраз газовою кризою. Про це ми говорили ще на початку цього року. На жаль, до нас не дослухалися, коли ми просили і попереджали. Треба визначитися в основних напрямках нашої зовнішньої політики, в основних напрямках стратегії розвитку держави. І залежно від цього, приймати відповідні рішення. На жаль, декому потрібна НАТІвська парасолька, декому кортить в першу чергу вирішити проблеми СОТу.

    Ніхто ж не сперечається з Росією, а Росія, до речі, і сама не зовсім-то хоче з нами дружити. З цього приводу сьогодні говорив заступник голови Держдуми Морозов стосовно того, що Росії не подобаються деякі країни СНД. Мається на увазі і Україна. «Никакого альтруизма. Мы будем развивать партнёрские отношения с теми, кто нас уважает. И то, что происходит в Тбилиси и в Киеве, не идёт на пользу СНГ. То, что происходит в Казахстане – на пользу СНГ. И мы развиваем отношения с Казахстаном»

    Ну, якщо коротко, то ми з самого початку не були ами СНД. Ми були асоційованим ом, і не були повноцінною структурою, організацією, яка приймає участь в цій структурі. Це - по-перше. По-друге, вся політика, яка проводилася, вона, на жаль, проводилася не на основі національних інтересів України. Я наполягаю на тому, щоб ми виходили з національних інтересів України.

    А чому не на основі національних інтересів?

    А тому, що сьогодні немає стратегії розвитку держави. Якщо сьогодні від нас енергоресурси вимагають приймати відповідне рішення, то ми й повинні сьогодні визначитися, яким чином буде вирішуватися проблема енергетичної безпеки нашої держави.

    От Росія пропонує визначитися і вирішити цю проблему так, що вони нам дадуть кредит для покриття витрат в зв’язку з переходом ось на ці європейські ціни на газ. Пропонують нам 3,6 мільярда доларів

    Я був тільки що на Луганщині, і хочу ще і ще раз сказати, що треба розвивати нашу енергетику. У нас знищують і закривають вугільні підприємства. Просто їх знищують! Десятки тисяч людей залишаються без роботи. А організували сьогодні газову війну тільки з однією метою – на експорті і реекспорті газу заробляють дуже великі гроші. І коли говорять про таке ставлення до України в даному випадку, я не підтримую. Але я хочу сказати, що у нас дуже багато політиків і політиканів, які сьогодні якраз і проводять політику, щоб навпаки загострити стосунки між Україною і Росією. Я проти такої політики. Тому невипадково комуністи пропонували: давайте визначимо, що в напрямках енергетичної нашої безпеки сьогодні потрібно співпрацювати з тією ж самою Росією. На яких засадах будемо це робити? Чи на засадах спільного використання. До речі, тут ще один висновок, про що ніхто не говорить. Газотранспортна система це - результат ще радянського періоду, який інвестує нинішню владу в Україні.

    І от Росія хотіла керувати цим газотранспортним консорціумом. І тому що не допустили, тому виникають такі проблеми

    Я пропонував зовсім інше. Я пропонував розглянути на міждержавному рівні взаємовигідні контакти і той консорціум, який буде захищати національні інтереси України. Але я хочу привернути вашу увагу до іншого. Сьогодні крім тих проблем, про які ми з вами говоримо, я перекй, що це штучно створена газова проблема, газова криза, це політична проблема, але вона буде мати результати. Те, що готував тоді і Кучма. Те, що готували тоді продати газотранспортну систему компанії «Шел». Зараз це готує як раз...

    Угода України і Росії до 2009 року. Чому саме зараз деякі пункти Росія хоче змінити? Підняти ціни?

    Я хочу розібратися. А на яких умовах вели переговори представники України? Те, що Росія буде захищати свої інтереси, для мене зрозуміло. Але ми з вами, скільки передач я не дивився, жодного разу не почув, в яких умовах веде переговори з Росією представник України?

    Виходячи з національних інтересів

    Виходячи, да, з національних інтересів? Я цього не почув. Я не почув, щоб був діалог той, який зрозумілий буде для кожного. Я хочу вести діалог таким чином: ось у нас, припустимо, шість хімічних підприємств, які виробляють мінеральні добрива. Простіше для нинішньої влади їх закрити. А для народу України?

    Чому ви так думаєте?

    А вони все роблять для того, щоб вони збанкрутіли ті підприємства. Їх дешевше продати.
    Вони все роблять для того, щоб знизити ціну. Дивіться, їздили в Туркменістан, Росію. Говорять, що 230 це - неприйнятна ціна. Росія говорить: 160 вам пропонували, треба було швидше думати. Вже 230. Я хотів спитати, чому Україна продавала Румунії за 260 доларів 1000 кубічних метрів газ з України? Чому продавала Україна? Давайте ж про такі речі говорити.

    Чому немає прогресу зараз в газових перемовинах між Україною і Росією?

    А тому що влада нинішня в Україні не бажає цього. Влада нинішня в Україні перетворює Україну в санітарний кордон, являючись активним учасником Чорноморської дуги протистояння між Україною та Росією. Це давно вже відома політика, яка проводиться з-за кордону. І сценарій давно вже відомий — розити Україну на три частини. Для нас це не новина. Ми сьогодні ведемо переговори за те, щоб Україна була єдиною? Ні в якому разі! А оця якраз газова війна, вона і спрямована на те, щоб перед виборами залишити народ України розділеним. Залишити його перед вибором. А цим створити передумови начебто боротьби нинішньої влади за майбутнє народу України.

    На вашу думку, зараз варто переглядати договори про розміщення Чорноморського флоту на Україні?

    Ні. І продовжувати війну, яка поки що так, скажімо, дипломатична, дипломатична стосовно того, що виставляти умови щодо радіолокаційного комплексу, чи Чорноморського флоту. Я вважаю, що це недоцільно, і це дуже шкідливо для майбутнього України.

    Давайте поговоримо про політреформу. Політологи говорять, що, можливо, з 1 січня політреформа не вступить в силу. Вона вступить в силу після парламентських виборів

    Я глибоко перекй, що дехто з міністрів отримав доручення від того ж самого Ющенка сьогодні провалити.

    Це хто?

    Виходячи з тих заяв, які робить Головатий, Головатий все буде робити, аби практично знищити все, що було досягнуто шляхом компромісів під час голосування.

    Чому ви так думаєте?

    Тому що сам Ющенко і його команда виступають проти політичної реформи. Але я хочу нати одну маленьку деталь. В минулому році ми чому голосували в пакеті цей проект змін до Конституції? Тому що команда Ющенко наполягала проголосувати в пакеті з законом, який позбавляв більш ніж 2 мільйони громадян наших, це - пенсіонери і інваліди, як ви пам’ятаєте, права голосувати вдома. Викликати ів дільничної комісії, голосувати вдома. Ось тоді Ющенко і його команда все робили в Верховній Раді для того, щоб так і було зроблено.

    До речі, через це може бути скасована політична реформа, тому що порушена процедура прийняття?

    Вони про це і говорять. Начебто це є підставою. Я не випадково вам нав і нашим телеглядачам, що це не може бути підставою, бо це за їх ініціативою. Тобто, ми бачимо, який рівень цинізму при обговоренні ключових питань долі України і влади нашої.

    Як ви думаєте, в новому парламенті сформується пропрезидентська чи антипрезидентська коаліція?

    Зараз важко дати відповідь. Бо дуже серйозні процеси, і вони вже мають глибоке коріння, відбулися у нас в суспільстві. В даному випадку мене хвилює те, що, на жаль, на сході України підштовхують народ України голосувати за олігархів одних, на заході України голосувати за інших олігархів. І тримати розділеним народ України.

    Якщо це буде антипрезидентська коаліція, то може президент не затвердити запропонованого прем’єра і потім через 60 днів розпустити парламент?

    Ні, він не має права не внести. Там є зобов’язання його на протязі 15 днів внести ту кандидатуру, яка пропонована.

    Якщо він з нею не погодиться?

    Ну, це вже зайвий раз буде говорити, що команда Ющенка і сам Ющенко, він іде шляхом не парламентської демократії, а узурпації влади, тобто, диктатури кримінального капіталу.

    Як ви можете спрогнозувати наступний рік для українців?

    Він буде дуже важким і складним, на жаль. Як політична, так і економічна ситуація не буде покращуватися. Вона тільки буде ускладнюватися. Вона буде ускладнюватися у всіх напрямках. Внутрішній ринок не буде забезпечуватися в першу чергу тим, що буде недостатня купівельна спроможність наших громадян. Рівень життя буде значно погіршуватися. В даному випадку це призведе тільки до одного: народ остаточно втратить довіру до влади.

    Щось приємне, хороше буде?

    Будемо і ми з вами мати цю надію. А ми обов’язково, звертаючись до наших виборців, закликати. Я маю на увазі, визначати самостійно, а не хтось за нас.

    Де ви будете зустрічати Новий рік і як?

    Вдома, в Києві, в колі сім’ї. І тих же онуків побачу. І рідних, і близьких, бо зараз були тільки відрядження.

    "НТН"

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.