• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • США допомагає депортувати до України нацистського колаборанта
    Опубликовано: 2005-12-30 15:32:00

    Іван Дем’янюк, визнаний американським судом винним у співпраці з нацистами, повинен бути депортований до України. Таке рішення ухвалив вчора Головний іміграційний суддя США Майкл Креппі. Він відкинув аргументи адвокатів Дем’янюка, що у випадку депортації до України життя їхнього підзахисного опиниться у небезпеці. Підставою для такого рішення судді стала довідка, надана йому Державним Департаментом США, щодо змін у забезпеченні прав людини в Україні.Майже тридцятирічна епопея боротьби Івана-Джона Дем”янюка із американськими правоохоронцями добігає кінця.

    Народжений у передмісті Києва 85 років тому, Дем”янюк неодноразово обвинувачувався Міністерством Юстиції США у масових вбивствах в”язнів нацистських концтаборів. За цей час американський суд двічі позбавляв його громадянства США і один раз навіть депортував до Ізраїлю, де Дем’янюк був засуджений на страту через повішання. Однак, за відсутністю переконливих доказів його провини, Верховний Суд Ізраїлю виправдав Дем”янюка і дозволив йому повернутися до США. Все ж, американські правоохоронці не залишили його у спокої, продовжуючи збирати докази його співпраці із нацистами. Зокрема, Мінюст знайшов підтвердження того, що Дем’янюк був наглядачем у концтаборах у Майданеку та Фосберзі. В результаті, він був знову позбавлений громадянства США, а минулого року апелйціний суд підтвердив справедливість такого рішення.

    Коли ж Дем’янюк опинився перед загрозою депортації до України, його адвокати заявили, що відправивши їхнього клієнта до України, американська влада вкине його у “водойму з акулами”. За словами одного з адвокатів, Джона Броудлі, в українських в”язницях й надалі поширені тортури та знущання над ув’язненими. Аргемунтючи свої слова він послався на останній звіт Державного Департаменту США, який піддає критиці умови утримання ув’язнених в Україні. Отже, для ухвалення остаточного рішення щодо депортації Дем”яюнюка, суддя Майкл Креппі звернувся за довідкою до Держдепу.

    У відповідь американське зовнішньополітичне відомство підтвердило, що в Україні часто відбувалися побиття ув’язнених. Однак зараз, за твердженням Державного Департаменту, нове українське керівництво намагається покращити умови утримання ув’язнених для виконання вимог щодо дотримання прав людини, встановлених НАТО та Євросоюзом. Адже, Україна збирається вступити до цих організацій. На підставі цієї довідки, Головний Іміграційний Суддя Майкл Креппі підтвердив своє попереднє рішення щодо негайної депортації Івана Дем’янюка. Місцем депортації суддя визначив Україну. У випадку ж якщо та відмовиться прийняти Дем’янюка, то він буде спрямований до Німеччини чи Польщі. Однак, в інтерв”ю Радіо Свобода, адвоктат Дем’янюка Джон Броудлі пояснив, що апелюватиме таке рішення судді:

    “Підставою буде юридична та фактична помилка. Суддя зробив помилку у своєму правовому аналізі та фактичних висновках.”Апеляцію на рішення іміграційного судді можна буде подати упродовж наступних тридцяти днів. І хоча до цього часу Івану Дем’янюку вдавалося завдяки, щоб уникнути покарання, зараз його повернення на історичну Батьківщину видається багатьому майже вирішеним.

    “Радіо Свобода”

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.