• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Тарасюк перебуває з робочим візитом у Швеції
    Опубликовано: 2006-01-16 14:25:00

    Міністр закордонних справ України Борис Тарасюк розпочав учора триденний робочий візит до Королівства Швеція на запрошення міністра закордонних справ цієї країни Лайли Фрейвальдс, повідомили в прес-службі МЗС.

    Програмою перебування заплановано, що міністр зустрінеться з політичним керівництвом Швеції та проведе переговори з главою зовнішньополітичного відомства країни. Сторони обговорять широке коло питань двостороннього співробітництва та міжнародного життя. Буде також окреслено шляхи взаємодії в контексті нової Стратегії уряду Швеції щодо співпраці з Україною на 2005-2008 роки, в якій чільне місце займають питання підтримки євроінтеграційних прагнень України шляхом реалізації відповідних двосторонніх проектів.

    У рамках візиту міністр закордонних справ України візьме участь у державній конференції шведської Асоціації „Суспільство і оборона" у м.Селен.

    Як повідомив речник МЗС В.Філіпчук, вибір Швеції як країни, до якої здійснюється перший цього року закордонний робочий візит глави зовнішньополітичного відомства України, не є випадковим. Символічно, що першим візитом глави уряду іноземної країни в Україну буде візит до нашої держави Прем'єр-міністра Швеції Йорана Персcона 23-24 січня ц.р.

    Візит уособлює ті зовнішньополітичні пріоритети, яким ми надаємо головного значення у новому році, - європейська інтеграція, економічне зростання, енергетична безпека, регіональна стабільність і співробітництво, зазначив речник. Саме Швеція є однією з країн - ів ЄС, які вже протягом тривалого часу послідовно і системно підтримують європейську інтеграцію України. В.Філіпчук нав, що саме за головування цієї країни в ЄС у 2001 році з її ініціативи Україну було запрошено як повноправного а до участі у Європейській Конференції, яка є форматом діалогу ЄС з тими країнами, що прагнуть ства. Адже на саміті ЄС у Гетеборзі Україні було надіслано чіткий сигнал підтримки її європейського курсу.

    При цьому речник зауважив, що двостороння співпраця у сфері європейської інтеграції України до ЄС має виразно прагматичний характер. Протягом декількох років дві країни здійснюють конкретні проекти щодо наближення України до норм і стандартів ЄС. На ці потреби у рамках Стратегії уряду Швеції щодо співробітництва з Україною на 2002-2004 роки було витрачено близько 20 млн дол. США.

    З урахуванням нових реалій в Україні шведська сторона прийняла нову Стратегію уряду щодо співробітництва з Україною на 2005-2008 роки. Для досягнення цілей Стратегії передбачається впродовж наступних двох років подвоїти обсяги фінансування проектів технічної допомоги Україні й здійснити проекти на суму майже 15 млн дол. США щорічно, а у 2008 році - близько 20 млн дол. США. Співробітництво з Україною охоплюватиме наступні сфери: посилення демократії, економічні перетворення, соціальна стабільність, екологія, освіта та наукова діяльність, а також політика безпеки. Зараз проводиться активна співпраця над наповнення Стратегії конкретними проектами.

    Особливо важливий для України той факт, що Швеція є одним із світових лідерів у сфері енергозбереження і готова активно поширювати власний досвід. Під час візиту міністра планується детально обговорити шляхи використання досвіду та технічного потенціалу Швеції у сфері енергозберігаючих технологій, зазначив В.Філіпчук.

    Перспективним є і розвиток торговельно-економічного співробітництва між двома країнами. Харчові продукти торговельної марки "Чумак" (компанія "Саузерн фуд") є чудовим прикладом успішного іноземного інвестування в Україні. В економіку України активно залучені й інші шведські компанії - "Ерікссон" (зв'язок), "Вольво" та "Сканія" (автотранспорт), "Тетра-Пак" (упаковка) тощо. Понад 80% інвестицій, загальна сума яких становить понад 131 млн дол. США, вкладено у виробничу галузь. Зростає інтерес українських компаній до Швеції. Загальний товарообіг між Україною та Королівством Швеція торік склав майже 500 млн дол., і це далеко не межа потенціалу обох економік. Саме про те, як його реалізувати, йтиме мова під час візиту, повідомив речник МЗС В.Філіпчук.

    Прес-служба КМУ

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.