• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Рівненщина: Депутати своїх не здають
    Опубликовано: 2006-01-16 16:20:00

    Останнім часом на сесіях Рівненської обласної ради все більше часу відводиться на розгляд подань прокуратури щодо притягнення до кримінальної відповідальності депутатів різних рівнів. Жодного разу позитивної відповіді правоохоронці не дочекалися.

    Ця тема продовж останнього тижня є однією з найактуальніших у засобах масової інформації регіону. В понеділок вдруге за останні місяці розглядала Рівненська обласна рада на сесійному засіданні подання прокурора Рівненської області щодо надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності депутата обласної ради Ярослава Маслія.

    Перший раз йшлося про порушення, які, на думку правоохоронців, мали місце під час закупівлі імпортного медичного обладнання для обласної лікарні в той час, коли цим медичним закладом керував Ярослав Маслій. Як говорилося в тодішньому поданні, під час закупівлі обладнання державі було завдано збитків на кілька десятків мільйонів гривень.

    Зараз же мова йшла про закупівлю комп’ютерного томографа для обласного онкодиспансеру. В час, коли вона відбувалася, Ярослав Маслій працював начальником управління охорони здоров’я Рівненської ОДА. Як звучало в поданні, в прокуратурі підозрюють, що за один томограф заплатили бюджетними грошами двічі.

    Сам же Маслій відкидає звинувачення та каже, що справа має політичний підтекст.

    – У даній ситуації цікавить владу не сама справа, а особа. Особа — Маслій Ярослав. Простіше сказати — призначили злочинцем, а тепер хочуть це довести.

    Після довгих обговорень депутати не дали згоди на притягнення свого колеги до кримінальної відповідальності та відхилили подання прокуратури. При цьому приклад подав сам голова облради Роман Василишин. Перед початком голосування він повідомив, що сам тисне кнопку «проти» Як пізніше прозвучало з його вуст, варто розібратися з торговим домом, який займався закупівлею обладнання, та визначити скільки за нього було переказано грошима, а скільки — векселями за електроенергію.

    У цій ситуації пропонувалося поставити питання на поіменне голосування. За нього висту депутат облради Мирослав Семанів.

    – Ми сьогодні побачили, як голосують депутати з колись провладного блоку, який мав до цієї справи певне відношення.

    Пропозиція щодо поіменного голосування не пройшла, хоча на цьому наполягав і голова Рівненської ОДА Василь Червоній. На його думку, коли б у прокурорському поданні значилося прізвище Семанів, депутати «двома руками й ногами проголосували «за».

    Не підтримали депутати й подання прокуратури щодо притягнення до кримінальної відповідальності депутатів сільських та районної рад. У першому випадку йшлося про маніпуляції з відкріпними талонами на президентських виборах, які, на думку працівників прокуратури, мали місце в кількох сільських радах північних районів області й до яких були причетні депутати цих сільських рад. Не задовольнили подання прокуратури й щодо депутатки сільської ради — голови одного з СВК, яка, за інформацією прокуратури, провела незаконну виплату понад 90 тисяч гривень.

    Не спілкуватиметься в рамках порушеної кримінальної справи з працівниками прокуратури й колишній начальник одного з районних управлінь сільського господарства, депутат райради. Його звинувачують у тому, що свого часу провів незаконне перерахування бюджетних грошей на рахунок одного з СВК. Те, в свою чергу, купило за них машину та передало в безоплатне користування управлінню. Згоди на притягнення до кримінальної відповідальності й у цьому випадку депутати не дали.

    До речі, загалом в Україні за час існування недоторканості для депутатів місцевих рад прокурорами всіх рівнів скеровано в сільські, селищні, міські, районні й обласні ради 514 подань про притягнення народних обранців до кримінальної відповідальності. З них 73 було задоволено, 326 — відхилено, решта перебуває в стадії розгляду.

    Наступного після сесійного засідання дня в обласному центрі відбулося велелюдне зібрання, на якому ініціювалося проведення Всеукраїнського опитування на предмет скасування депутатської недоторканності. У його роботі взяли участь відомі в краю люди — депутати, громадські діячі, господарники.

    На думку народного депутата України Романа Ширка, депутатську недоторканість необхідно скасувати:

    – Якщо так буде продовжуватися й далі, то такий орган, як суд, буде просто не потрібний. Кожен, хто причетний до розкрадання, буде за будь-яких умов намагатися стати депутатом якогось певного рівня, або ж в крайньому разі — сільським чи селищним головою. З іншого ж боку, коли говорити про посягання силових структур, то я так звану недоторканність, як кажуть в народі, відчув на власній шкірі. У 2004 році, коли я працював керівником виборчого штабу Віктора Ющенка на Миколаївщині, то, незважаючи на те, що я є народним депутатом, представники «доблесної» міліції тричі мене кидали у «воронок».

    Письменник Євген Шморгун:

    – Якщо ми не приймемо рішення щодо проведення референдуму, то кількість людей, які захочуть прикритися депутатським мандатом і в яких не все гаразд у стосунках із законом, зросте в геометричній прогресії. У суспільстві не буде місця тим, хто чесно працює

    На зборах ухвалено перелік запитань, які планують винести на всенародний референдум. Затверджено також склад ініціативної групи зі збору підписів за його проведення. До неї увійшли понад 300 мешканців обласного центру. Вони, за словами народного депутата України, голови Рівненської обласної організації УНП Сергія Олексіюка, будуть вивчати думку мешканців краю щодо проведення референдуму.

    – Вони матимуть посвідчення від ЦВК, відповідно до процедури, ходитимуть по квартирах з підписними листами. Кожна людина зможе висловитися за те, аби вести зміни до Конституції саме в частині недоторканності.

    За прогнозами фахівців, ів групи варто чекати в помешканнях вже з цього тижня. Відповідно до законодавства, вони мають зібрати не менше трьох мільйонів підписів.

    "Західна iнформаційна корпорація"

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.