• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Конфлiкт мiж Києвом i Москвою триває
    Опубликовано: 2006-01-18 10:35:00

    Україна і Росія спробують врегулювати проблемні питання навколо Чорноморського флоту за столом переговорів у лютому. Тим часом урядовці двох країн продовжують звинувачувати один одного у порушенні базових угод. Росіяни погують застосовувати зброю в разі спроб захоплення гідронавігаційних об'єктів. Українці протестують проти несанціонованого переміщення російських військових та висловлюють намір підняти вчетверо плату за базування Чорноморського флоту в Криму.

    Українські та російські експерти спробують владнати конфліктну ситуацію навколо базування в Криму Чорноморського флоту за столом переговорів. Вони відбудуться в Києві вже наступного місяця. Президенти двох країн висловили намір припинити спекуляції навколо цієї теми. Тим часом урядовці двох країн продовжують публічно звинувачувати один одного в поширенні неправдивої інформації щодо суті конфлікту.

    Російська влада вперше висловила готовність підписати додаткові угоди про оренду українських гідрографічних об`єктів. Саме це передбачено в базовому договорі від 97 року, каже російський міністр оборони Сергій Іванов. В той же час він заявив, що не визнає рішення українських судів, які зобов`язали Чорноморський флот передати десятки об`єктів Україні. Відтак, каже Іванов, охоронці об'єктів, на які претендує Київ, можуть відкривати вогонь на враження в разі спроб захоплення. За словами урядовця, це передбачає військовий статут.

    Український колега Іванова Анатолій Гриценко стверджує, що виключає застосування сторонами зброї. Він закликав політиків не лякати громадян такою можливістю. І нав про домовленість безперешкодного доступу фахівців українсього Фонду держмайна на територію орендованих об`єктів для проведення інвентаризації.

    Гриценко припустив, що Україна може підняти плату за базування російського флоту в Криму. 98 мільйонів доларів за рік не відповідає ринковій вартості переданих в оренду десятків тисяч гектарів кримських земель та сотень об`єктів інфрастуктури. Гриценко припустив, що орієнтовно плату можуть збільшити майже вчетверо (до 400 мільйонів доларів).

    Публічне з`ясування стосунків продовжило й українське зовнішньополітичне відомство. Воно направило Російській Федерації декілька нот із протестом проти порушень нею міждержавних угод про базування флоту. Зокрема МЗС не сподобалося переміщення підрозділу російських морських піхотинців до навігаційного об`єкту «Марс 75» біля Геніческа. Ця станція також фігурує у майновій суперечці двох країн. На Михайлівській кажуть – будь-яка передислокація російських сил по території України має узгоджуватися із українською стороною.

    newsVOAcom

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.