• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Україна знищила останнiй бомбардувальник
    Опубликовано: 2006-01-28 09:46:00

    Україна завершила ліквідацію залишків стратегічної наступальної авіатехніки. На металобрухт перетворилися декілька десятків бомбардувальників, здатних нести крилаті ракети. Таким чином держава виконала взяті на початку дев'яностих років зобов`язання перед міжнародною спільнотою. Сполучені Штати фінансували утилізацію потенційно небезпечної техніки.

    Останній з шістдесяти важких бомбардувальників ТУ-22 урочисто порізали на метал на полтавській авіабазі. За цим спостерігали керівники українського та американського оборонних відомств.

    Україна добровільно відмовилася від важких бомбардувальників, які здатні нести зброю масового знищення. В українському оборонному відомстві зазначають, що причин для цього було декілька. Ретельно вивчивши стан авіатехніки, експерти дійшли висновку про її небоєздатність. Фінансових можливостей для їх утримання військові не мали.

    Допомогу для знищення літаків запропонував уряд Сполучених Штатів. Він хотів зменшити загрозу продажу за кордон потенційно небезпечної техніки. Роботи тривали майже 5 років і коштували американським платникам податків 11 мільйонів доларів. Їх виконувала державна авіатранспортна компанія.

    Крім літаків її фахівці утилізували понад 400 крилатих ракет Х-22. Їх повне знищення заплановане на березень цього року. Більшість техніки перетворилася на металобрухт, який передадуть на переплавку металургійним заводам. Три бомбардувальники залишаться в якості музейних експонатів. Їх виставлятимуть у Києві, Полтаві та на Кіровоградщині.

    Посол Сполучених Штатів в Україні Джон Гербст, який також був присутній на церемонії, заявив: «спільні зусилля досягли набагато більшого, ніж просто ліквідації зброї, систем доставки та інфраструктури. Вони ясно продемонстрували внесок України у справу забезпечення миру та стабільності у світі і посилили позицію України як нації, що прагне відігравати свою роль у глобальній війні з тероризмом, та як надійного партнера у контролі за озброєннями».

    newsVOAcom

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.