• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Хто є власником "найчесніших новин"?
    Опубликовано: 2006-01-28 10:14:00

    Головним акціонером "Трансат-Брок" (98% акцій) є кіпрська офшорна компанія "Агропродімпекс Кіпр Лімітед". Отже, компанію НБМ майже повністю контролюють іноземці: бельгійська "Какао енд шугар" та офшорна кіпрська фірма...

    Давні прихильники "5 каналу" дедалі частіше запитують себе - що коїться з улюбленими програмами? Тенденційними стали новини, а об'єктивні ведучі перетворилися на пропагандистів. Дискусійні програми - родзинка "п'ятого" - з ефіру не зникли, але дуже змінилися. Тим, хто не згодний з позицією "Нашої України", ще дозволяється брати у них участь. Але тільки в присутності опонента з "правильної" фракції, якому Роман Скрипін чи Данило Яневський у потрібний момент всіляко підіграють.

    Але правило такого "плюралізму" діє далеко не для всіх. Лише у січні цього року, на "п'ятому" у пройм-тайм вийшло не менше 10 прямих ефірів. "Спікери" від НСНУ (Роман Безсмертний, Микола Катеринчук, Роман Зварич та інші), вільно висловлювали свою думку... наодинці з ведучим.

    А от, скажімо, Юлія Тимошенко на ефір 9 січня потрапила лише з другого разу. 8 січня Юлії Володимирівні не знайшли опонента.

    Зате до другої спроби канал "чесних новин" підготувався добре. Опонентів у Тимошенко було відразу двоє - Ксенія Ляпіна і Олексій Івченко (телефоном). До них активно долучався Роман Скрипін. Хамські випади ведучого нагадували передвиборні "дебати" з Дмитром Кісєльовим на каналах Пінчука. Тепер "Кисельова немає, але його справу продовжили колишні "чесні новини", - обурювалися глядачі.

    Не дивно тому, що позиції, досягнуті під час революції, "5 каналу" втримати не вдалося. За рік після президентських виборів "п'ятий" не потрапляє ані до п'ятірки, ані до десятки лідерів - лише 14 місце за кількістю аудиторії.

    Низький рейтинг - не єдина проблема "п'ятого". Набагато більше питань є до його власника Петра Порошенка, який ніколи не приховував свого контролю над каналом, і навіть підписав із журналістами Угоду про засади редакційної політики.

    Засновниками підприємства з іноземними інвестиціями у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія НБМ - 5 канал" є приватна компанія "Какао енд шугар Інтернешнл" (Бельгія) та товариство "Трансат Брок".

    Який стосунок мають виробники какао до телебачення і чесних новин - незрозуміло. Хіба що Порошенко вирішив так пожартувати над своїм прізвиськом "шоколадного короля". До цього часу вплив какао і цукру на "п'ятому" був помітний лише завдяки посиленій рекламі кондитерських виробів "Рошену".

    Але набагато цікавіший інший документ, який потра до наших рук. У ньому наведена схема реального розподілу власності у ТРК "НБМ".

    Компанії "Трансат-Брок" належить більше 70% акцій цього підприємства. У свою чергу, засновником "Трансат-Брок" є Оксана Смакоус, перший помічник Петра Порошенка під час його роботи в РНБО. Невеликою часткою акцій володіє і Юрій Буглак. Пошук цього прізвища в Інтернеті дозволив з'ясувати, що ця людина займає ключові посади у порошенківському концерні "Укрпромінвест".

    А головним акціонером "Трансат-Брок" (98% акцій) є кіпрська офшорна компанія "Агропродімпекс Кіпр Лімітед". Отже, компанію НБМ, яка є юридичною особою 5 каналу, майже повністю контролюють іноземні власники - де-юре бельгійська "Какао енд шугар" та офшорна кіпрська фірма. А діяльність телекомпаній з більш ніж 30% іноземних інвестицій український закон однозначно забороняє. Дія ліцензії 5 каналу може бути припинена Національною Радою з телебачення і радіомовлення у будь-який момент.

    Та прихильникам "п'ятого" не варто хвилюватися. Петро Порошенко фактично контролює Нацраду, а до її складу входить і керівник 5 каналу Владислав Лясовський. "Чесні" новини без проблем виходять в ефір. Більше того - Нацрада "штампує" додаткові ліцензії для 5 каналу, повторюючи сумний досвід видачі ліцензій для ТРК Україна і НТН в угоду "тодішній" владі.

    Навряд чи досвідчений бізнесмен Порошенко та його юристи не знають законів. Навпаки, таким ставленням до засновництва він фактично "підвісив" колектив 5 каналу. Якщо Порошенко та його люди будуть позбавлені впливу і влади - проблеми у "п'ятірки" неминуче виникнуть. Національна рада припинить дію ліцензії каналу, а його журналісти опиняться на вулиці.

    Зараз колектив "п'ятого" змушений працювати уже не за страх, а за совість, за принципом: "власник при владі - нам спокійніше". Вони може й хочуть бути справді чесними і неупередженими - але хто захоче втрачати роботу заради "чесних новин"?

    "ІНТЕРНЕТ-РЕПОРТЕР"

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.