• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Без ланцету і зу
    Опубликовано: 2005-09-30 12:17:00
    Стать виборців на Сумщині вже міняти не будуть?
    Завершується перший етап виборної кампанії. Згідно закону до 1 жовтня 2005 року мають бути складені списків виборців. Всі пам’ятають, як складно йшла ця робота під час виборів Президента, як багато було помилок і недоречностей. Чи враховані помилки цього разу? Сьогодні про реальний стан справ розповідає кореспондент ELCOMART Выборы 2006 з Сумщини.
    В Сумській області триває робота з укладення списків виборців. За словами заступника голови обласної робочої групи обліку виборців Тетяни Чередніченко, і без того важка робота по збиранню величезної кількості різних форм звітності ускладнена через втрату кількох тижнів, які „з`їла” різниця в часі між вступом відповідного Закону в силу та його оприлюдненням. Крім того, поки що Сумщина не отримала обіцяних ОБСЄ комп`ютерів для обробки зібраних даних.
    Як проходить сам збір звітності? На момент розмови якоїсь статистики в розпорядженні обласної групи ще не було, тож Тетяна Чередніченко більше говорила про тенденціїї, ніж про конкретні факти.
    Зокрема, в м. Суми, де розташовано чотири великі вищі навчальні заклади та ще кілька філій інших вузів, а також ряд коледжів та профтехучилищ, відчутною проблемою став збір даних про мешканців гуртожитків. Звітність треба було надати, згідно Закону, на 1 вересня, - якраз тоді, коли студенти з регіонів лише почали масово заселятися в гуртожитки своїх навчальних закладів. Крім того, в регіонах області, як виявилося, є дуже багато людей, які зареєстровані в інших населених пунктах, а то й у сусідніх областях, але ають саме на Сумщині. Отже, паралельно доводиться проводити роботу щодо їх реєстрації за фактичним місцем ання. Так, згідно щотижневих рапортів Сумського міськвідділу УМС, лише в обласному центрі правоохоронці останнім реєструють по 20-30 випадків порушення паспортного режиму, - до початку роботи з укладення списків такі факти були поодинокими.
    Попри всі ці труднощі, пані Тетяна впевнена, що на Сумщині витримають графік, затверджений ЦВК, списки будуть складені, зведені і уточнені, що дозволить суттєво зменшити кількість помилок і порушень, як то було на минулорічних виборах Президента України.
    Цього року списками виборців почали займатися набагато раніше, ніж торік. У вересні 2004 року в області ще не було централізованої інформації щодо порушень саме у списках виборців, хіба що деякі виборчі штаби час від часу звертали на це увагу тієї чи іншої окружної комісії. Зокрема, в окрузі №160 (м. Суми) штаб соціалістів виявив принаймі один будинок-привид: за двома різними адресами начебто али фактично тотожні групи мешканців. Різниця між записаними у списках виборцями полягала хіба що у деякій відмінності імен (наприклад, Ганна і Анна), прізвищ та по батькові. Траплялися навіть випадки зміни статі реального виборця на протилежну: Олександр перетворювався на Олександру без ланцету і зу! Тоді ж було зафіксовано і кілька випадків реєстрації вже давно померлих громадян.
    В цілому, згідно минулорічних списків, в шести виборчих округах Сумщини (160-165) налічується 970700 виборців. Як змінилася ця кількість і в який бік, - про це стане відомо вже незабаром.
    Сергій Моша ELCOMART Выборы 2006
    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.