• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Міністр охорони здоров`я задоволений належним рівнем надання медичної допомоги у Львові
    Опубликовано: 2006-01-20 13:28:00

    Міністр охорони здоров'я України Юрій Поляченко у рамках робочої поїздки у західний регіон України зустрівся з медичною громадськістю Львівщини.

    Ознайомившись з роботою обласного онкологічного центру, міністр висловив задоволення щодо організації надання медичної допомоги у Львівській області. Зокрема онкологічний центр міністр назвав одним з небагатьох в Україні з належним рівнем надання медичної допомоги. Окрім цього, Юрій Поляченко ознайомився з ходом робіт щодо створення кардіологічного центру. Міністр відзначив низький рівень дитячої та материнської смертності в області, належні умови для лікування хворих та роботи медперсоналу у медичних закладах, низькі показники смертності, що свідчить про розуміння керівництва області соціальних та медичних проблем.

    Минулий рік, як констатував міністр, став початком планових структурних змін в системі охорони здоров'я та поставив конкретні завдання на 2006.

    Міністр проаналізував бюджет системи охорони здоров'я і назвав його оптимістичним. Вперше за роки незалежності бюджет галузі становить 3,3% від ВВП, в абсолютних цифрах це 16,9 млрд.грн. В порівнянні з 2005 роком його збільшено на 4,4 млрд. грн., ( тобто на 35,7% ). Пріоритетними напрямками фінансування в наступному році визначені: розвиток сільської медицини, ФАПи та сільські амбулаторії, програми боротьби з епідеміями ВІЛ\СНІДу та туберкульозу, охорони здоров'я матері і дитини, боротьби з онкологічними та серцево-судинними захворюваннями.

    Міністр повідомив, що на 2006 рік вперше виділено кошти для лікування Серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань в розмірі 26,2 млн.грн. , а у порівнянні з минулим роком збільшено фінансування:

    на 58,4 млн . грн.— для діагностики і лікування туберкульозу;

    на 12,8 млн, грн — на закупівлю медикаментів та обладнання для діалізних центрів за програмою трансплантації органів та тканин;

    на 72,7 млн.грн . — для закупівлі вакцин (кількість вакцин, яка буде закуплена дозволить забезпечити імунопрофілактику дітей на рівні європейських стандартів);

    на 30,0 млн.грн. — для придбання дороговартісного обладнання (будуть спрямовані на централізовану закупівлю медичного та діагностичного обладнання для покращання та оновлення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров'я);

    на 19,2 млн.грн — для лікування хворих на гемофілію;

    на 1,1 млн.грн за програмою "Репродуктивне здоров'я".

    Інформаційно:

    Кошти місцевих бюджетів:

    Місцеві бюджети збільшено на 3,7 млрд. грн. або на 38,9% від планових показників 2005 року. Додатково виділені кошти на 2006 рік місцевим бюджетам передбачається спрямувати на підвищення заробітної плати з нарахуваннями, придбання обладнання і медикаментів, продуктів харчування, оплату енергоносіїв, ремонти приміщень та ін.

    Цього року, вперше, МОЗ в плані експерименту передало бюджетні субвенції за двома програмами. Так в обласних бюджетах враховано кошти у сумі 174,7 млн . грн. на забезпечення медичних заходів Комплексної програми "Цукровий діабет" та лікування нецукрового діабету і врахована субвенція з державного бюджету на оснащення сільських амбулаторій і фельдшерсько-акушерських пунктів та придбання автомобілів швидкої медичної допомоги для сільських закладів охорони здоров'я у сумі 250,0 млн. гривень .

    Бюджетні кошти місцевих бюджетів у 2006 році розподілені наступним чином:

    В обласних бюджетах - 5391,0 млн. грн. (40,3%) — сконцентровано кошти на:

    надання спеціалізованої амбулаторно-поліклінічної та спеціалізованої стаціонарної допомоги;

    централізовану закупівлю інсулінів, ліків для лікування нецукрового діабету;

    оснащення сільських амбулаторій та фельдшерсько-акушерських пунктів та придбання автомобілів швидкої медичної допомоги для сільських закладів охорони здоров'я;

    на підвищення рівня забезпеченості запровадження І етапу умов оплати праці працівникам охорони здоров'я на основі ЄТС з урахуванням підвищення мінімальної заробітної плати у 2006 році.

    Надання первинної медико-санітарної, амбулаторно-поліклінічної та стаціонарної медичної допомоги переважно здійснюється за рахунок коштів:

    бюджетів міст - 4121,5 млрд. грн. (30,8%) ;

    районних бюджетів - 3856,4 млрд. грн. (28,9%).

    Міністр повідомив також, що Міністерство розробило Національний план дій, так звану „доню карту" галузі, в якій визначено короткострокові, середньострокові та довгострокові перспективи розвитку системи. Наступного тижня „Національний план дій" буде презентовано Вищій медичній Раді, винесено на обговорення медичної спільноти і приблизно напочатку березня планується прийняти його на Всеукраїнській конференції працівників охорони здоров'я.

    Вже у першому кварталі медики повинні зробити досить багато:

    - враховуючи проблеми сільської медицини МОЗ запланувало провести першочергову закупівлю обладнання для ЦРЛ, в середньому на 300-500 тис.грн., у кожний заклад. Гроші на такі закупівлі є, сьогодні ми вже маємо прораховані потреби лікарень і плануємо проведення тендерних закупівель.

    - проведемо всі необхідні закупівельні процедури для забезпечення хворих на гемофілію ліками і препаратами крові, та закупимо реанімаційне обладнання для новонароджених.

    - провести „Тиждень здоров'я на селі" з тим, щоб до кожного, навіть найвіддаленішого села дійшов медичний працівник, доїхала машина з діагностичним обладнання. Щоб люди котрі там живуть відчули себе людьми (запланували з 20 по 28 лютого).

    - закуплені і вже проводиться розподіл реанімобілів для обласних дитячих лікарень та автомобілів для ЦРЛ і інших закладів охорони здоров'я. Я думаю, що десь через два-три тижні автотранспорт вже буде в регіонах.

    - на минулому тижні було підписано Угоду з Європейським інститутом Раку щодо створення в Україні Національного центру раку. Ця інституція буде єдиним координуючим органом в питаннях онкології в державі як в плані визначення стратегії діагностики і лікування, так в розрізі формування замовлень та використання коштів. (центр об'єднає всі наявні в країні кадрові, наукові, адміністративні та фінансові ресурси). Робочі групи щодо створення Центру, визначення його структури і повноважень вже розпочали роботу.

    - на засіданні РНБО (18 січня) заслуховувалось питання подолання епідемії ВІЛ\СНІДу і туберкульозу в державі. Указом Президента на початку ня минулого року визначено необхідність створення Комітету боротьби зі СНІДом та іншими соціально-небезпечними хворобами — органу координації, визначення стратегії і тактики, методології і організації.

    20 січня, міністр охорони здоров'я перебуватиме на Івано-Франківщині.

    Прес-секретар міністра Уляна Лозан

    Инф. Мoz

     

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.