• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Звернення Міністерства охорони здоров’я до громадян України у зв’язку з різким похолоданням
    Опубликовано: 2006-01-20 12:33:00

    У зв’язку з різким похолоданням та прогнозами синоптиків щодо складних погодніх умов в Україні на найближчий тиждень, Міністерство охорони здоров’я звертається до громадян України з проханням прислухатись до порад медиків, щоб уберегти себе і своїх близьких від переохородження та обмоення.

    Рекомендується дотримуватись основних правил поведінки в умовах низьких температур, а саме:

    1. скоротити перебування на морозі і без необхідності не виходити на вулицю;

    2. не одягати тісний одяг та взуття, бо це сприяє зменшенню обсягу кровообігу та швидкому замерзанню;

    3. не носити важких предметів (сумок, кошиків тощо), які здавлюють судини, зокрема рук, що сприяє замерзанню;

    4. не вживати ь, який сприяє розширенню судин, що призводить до втрати тепла та швидкого замерзання;

    5. не користуватися зволожуючим кремом для обличчя та рук.

    • Особливо треба берегтись від обмоення кінцівок хворим на судинні захворювання та цукровий діабет.

    При виявленні ознак обмоення необхідно: вжити наступні заходи:

    1. При обмоенні першого ступеню, для якого характерно почервоніння кінцівок, необхідно помістити людину у тепле приміщення. Можно проводити масаж кінцівок.

    Увага! Не слід зігрівати кінцівки за допомогою високої температури (на батареї опалення, гарячою чи теплою водою тощо) — перепади температури погіршують стан та наслідки при обмоенні.

    2. При обмоенні другого – четвертого ступеню (блідість, втрата чутливості кінцівок) слід відігрівати постраждалого за допомогою теплого повітря (застосовувати фен та інші нагрівальні прилади) чи води, починаючи з температури 20 градусів і поступово підвищуючи до 33 – 34 градусів. Якщо відігрівання неможливе або помітні ушкодження шкіри, а також при транспортуванні до медичних закладів, на обмоені місця необхідно накласти термоізолюючу (ватно-марлеву, вовняну) пов’язку.

    Увага! Не слід відігрівати постраждалого з обмоеннями гарячою та теплою водою, бо швидке нагрівання може призвести до виникнення тромбозу судин та ускладнити перебіг захворювання.

    Інформаційно:

    Обмоення наступає внаслідок впливу низьких температур. Температура 3-4º С вище нуля уже може бути причиною охолодження організму, а при мінусових погодніх температурах, навіть при -3º чи -4ºС, наступає обмоення. Особливо несприятливо діє на організм вологість повітря.

    Розрізняють три стадії замерзання: озноб - температура тіла знижується до 35º С; судома - наступає при температурі тіла 34-33 градуси; кома (втрата свідомості) появляється при температурах 33-32 градуси.

    Обмоення насамперед найчастіше стосується відкритих частин тіла - рук, обличчя, а також нижніх кінцівок. Обмоення буває 4-х ступенів: при І спостерігаються функціональні порушення, при ІІ - появляються пухирі, при Ш - омертвілість шкіри, ІУ - відмирання всіх тканин. При обмоеннях Ш та ІУ ступенів потрібно хірургічне лікування з приводу пересадки шкіри або ампутації кінцівок. При обмоеннях верхніх кінцівок хвороба загує втратою руки, обличчя - здебільшого втратою вух, носа (потрібно робити пластичні операції), нижніх кінцівок (до середини гомілки)- хворий може померти. Процес лікування проходить у стаціонарі: протягом 2-3тижнів - при обмоенні ІІ стадії, 35-40 днів - при хворобі Ш стадії, до 2-2,5 місяці - при ІУ стадії.

    Щорічно в опікових відділеннях стаціонарних лікувальних закладів м. Києва реєструється понад 600-700 чоловік з різними стадіями обмоення. Проте більшість людей лікуються у центральних районних та міських лікарнях.

    За оперативними даними Київської міської станції швидкої медичної допомоги та медицини катастроф протягом останнньої доби у м.Києві було декілька викликів з причин впливу низьких температур: обмоення вух і переохолодження. В опіковий центр Київської міської клінічної лікарні № 2 за останню добу госпіталізовано 7 чоловік, за минулу добу – 3 особи з діагнозами “переохолодження”, “обмоення”.

    Прес-служба МОЗ

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.