• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • МОЗ України попереджує: грип наближається!
    Опубликовано: 2006-01-19 11:10:00

    Захворюваність на ГРІ має яскраво виражений сезонний характер, зростає переважно в зимовий період. Проведення комплексу протиепідемічних заходів вимагає ефективного оперативного нагляду за грипом у всіх регіонах країни. Вже протягом 26 років в Україні проводиться постійне стеження за захворюваністю на грип та ГРІ у 10 контрольних містах, що забезпечує одержання своєчасної інформації. Реалізація епідеміологічного нагляду за грипом та ГРІ здійснюється на державному рівні МОЗ України, Українським Центром грипу та ГРІ і на регіональному – Державною санепідслужбою.

    На другому тижні 2006 року (з 09.01.2006 по 15.01.2006) у 10 контрольних містах України ситуація з грипу та ГРІ була неепідемічною: в жодному з міст епідемічний поріг перевищено не було, хоча спостерігалося зростання захворюваності в цілому у 10 містах на 28,7%, порівняно з попереднім тижнем, пов’язане з припиненням шкільних канікул та закінченням святкових днів.

    Ситуація з ГРІ та грипу в АР Крим за період сезонного росту 2005 року залишалась стабільною — показники щомісячної захворюваності на ГРІ та грип є нижчими від показників 2004 року.

    Захворюваність на ГРІ та грип за ень 2005 року є меншою від зареєстрованої в листопаді на 21,8% (показник 120,7 на 10 тис.нас. проти 154,4 на 10 тис.нас.) і нижчою від ня 2004 року на 17,6%, в т.ч. по м. Сімферополь на 17,3%.

    Захворюваність на ГРІ дітей до 14 років в середньому складає 55-57% від загальної кількості захворілих.

    За перші 2 тижні 2006 року захворюваність ГРІ в АР Крим була на низькому рівні (показники захворюваності 13,2 і 20,2 відповідно) та меншою від рівня перших двох тижнів січня 2005 року на 7,7%.

    В м. Сімферополі, який є ою базою Українського центру грипу та ГРІ, щотижнева захворюваність не перевищує епідпоріг. За останні 2 тижні захворюваність нижче порогової в середньому на 48%.

    Всього за період с жовтня 2005 року по теперішній час проведено 2275 досліджень мазків методом флюоресцируючих антитіл, в яких виявлено аденовіруси, RS-віруси та віруси парагрипу.

    Всього з уражених населенних пунктів досліджено 44 мазки (308 досліджень) та 16 парних сироваток. Результати досліджень підтверджують циркуляцію аденовірусів, в т.ч. на Н5 досліджено 12 мазків – результат негативний.

    Довідково:

    Гострі респіраторні інфекції (ГРІ) – це велика група гострих вірусних захворювань, які характеризуються повітряно-крапельним шляхом передачі та переважним ураженням верхніх дихальних шляхів. Грип є найбільш поширеним гострим респіраторним вірусним захворюванням є грип, особливість якого у надзвичайно швидкому поширенні і вираженій інтоксикації.

    Джерелом інфекції при грипі є хвора людина, або вірусоносій. Важливим чинником розповсюдження грипу є хворі з легкими та нетиповими формами, котрі практично не звертаються за допомогою.

    Механізм передачі вірусу грипу – повітряно-крапельний. Сприйнятливість до грипу дуже висока у людей всіх вікових груп, відносно менша у немовлят віком до 6 міс (пасивний імунітет від матері).

    Неспецифічна сезонна профілактика складається з низки заходів для підвищення резистентності організму до дії не лише збудників грипу, але й інших ГРІ та ГРЗ.

    Ефективними фахівці відзначають наступні методи профілактики:

    повноцінне харчування з включенням вітамінів у природному вигляді;

    загартування;

    вживання загальнозміцнюючих та тонізуючо-імуномодулюючих препаратів та препаратів цілеспрямованої імуностимулюючої дії;

    Для повноцінної профілактики потрібно заздалегідь знати який тип і серотип вірусу викличе епідемію в наступному сезоні. Розпочинати її необхідно за два місяці до можливого розвитку епідемічного збільшення захворюваності.

    На що необхідно звернути увагу:

    Інкубаційний період при грипі коливається від декількох годин до 3 діб, найчастіше – 1–2 доби.

    Захворювання здебільшого починається гостро, з проявів загальної інтоксикації (озноб, відчуття жару, сильний головний біль, біль в очах). Хворого турбують загальна слабкість, ломота в попереку, крижах, суглобах, м’язовий біль, гіперестезія шкіри, порушується сон.

    Вже в перші години температура тіла сягає 39–40°С, утримується на такому рівні 2–3 доби і в подальшому знижується. Проте, якщо в подальшому розвивається друга хвиля гарячки, або ж вона триває довше 5–7 діб, це свідчить про розвиток бактеріальних ускладнень.

    Вже на другу добу хвороби з’являється сухий кашель, починають турбувати садніння та біль за иною. На 3–5 добу кашель м’якшає, з’являється незначна кількість слизового мокротиння. Носове дихання порушене через набряк слизової оболонки.

    Привертає увагу вигляд обличчя хворого: гіперемія, одутлість, блискучі оч — загалом воно нагадує обличчя заплаканої дитини.

    Існують деякі особливості клінічного перебігу грипу у різних вікових групах. У дітей молодшого віку на передній план можуть виступати симптоми нейротоксикозу (блювання, судоми, менінгізм) навіть на тлі субфебрильної температури тіла. В осіб похилого віку на тлі грипу загострюються серцево-судинні захворювання, активуються хронічні вогнища інфекції, що суттєво впливає на клінічні прояви грипу.

    За тяжкістю перебігу грипу виділяють легкий, середньотяжкий, тяжкий та блискавичний (гіпертоксичний) варіанти.

    Наслідки грипу в переважній більшості випадків сприятливі: хвороба закінчується повним одужанням. Летальність і смертність в останні десятиліття надзвичайно низькі. Однак, зважаючи на підвищений ризик смерті в осіб похилого віку та проблему глобального «постаріння» людської популяції, поява чергового нового підтипу може призвести до тяжких наслідків з високою летальністю.

    Фахівці вважають, що вакцинація є найбільш ефективним засобом, що забезпечує профілактику грипу і встановлення контролю над цим захворюванням. Вакцинацію рекомендовано всім особам старшим за 6-и місячний вік. Однак, існують категорії людей, яким через стан здоров’я, професійної належності та ін., вакцинацію показано в першу чергу. Це особи старші за 65 років, пацієнти любого віку, які наглядають за хворими на грип, вагітні жінки, яких відносять до групи підвищеного ризику, діти до 3-х літнього віку, діти та підлітки (від 6 місяців до 18 років, що отримують лікування ацетилсаліциловою кислотою), пацієнти, що страждають на хронічні захворювання легенів чи серцево-судинної системи, особи. що страждають на порушення обміну речовин, особливо цукровий діабет, із захворюваннями системи крові, хворі на стафілококові інфекції, особи з імунною недостатністю ( в т.ч. ВІЛ інфіковані).

    Грип може призвести до тяжких ускладнень з боку легеневої, серцево-судинної, нервової, ендокринної систем. Міністерство охорони здоров’я звертається до громадян України: при перших ознаках грипу (перш за все, високій температурі)звертатися до лікарів.

    Прес-служба МОЗ

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.