• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Пташиний грип продовжує наступати
    Опубликовано: 2005-11-10 11:40:00
    На сьогодні на території України пташиного грипу не зафіксовано, однак існує реальна загроза його занесення ззовні. Про це повідомила заступник головного державного санітарного лікаря України, заступник директора Департаменту державного санітарно-епідеміологічного нагляду Міністерства охорони здоров`я України Людмила Мухарська.
    За її словами, Міністерство охорони здоров`я України працює сьогодні у трьох напрямках і всі вони стосуються єдиної великої проблеми — грипу. По-перше, Україна на даний момент знаходиться в очікуванні епідеміологічної ситуації звичайного людського грипу. По-друге, існує небезпека, що пов’язана з циркуляцією збудника пташиного грипу серед птахів і передачі цього збудника людям. По-третє, йде підготовка до можливої пандемії грипу, про яку попереджає Всесвітня організація охорони здоров`я.
    У Росії пташиний грип зафіксовано вже у шести регіонах. За припущеннями ветеринарних спеціалістів і вчених, вірус пташиного грипу потра до Росії з країн Південно-Східної Азії з перелітними птахами, які є резервуаром інфекції.
    Для локалізації захворювання вживають серйозних заходів: поголовне знищення всієї птиці в місцях спалахів захворювання з наступним спалюванням тушок, проведенням дезинфекції та дератизації (знищення гризунів), а також всього комплексу ветеринарно-санітарних заходів для запобігання поширенню інфекції, яка містить загрозу як для здоров`я та життя тварин, так і для людини.
    Л. Мухарська повідомила, що збудник пташиного грипу серед домашніх птахів циркулює в основному в азіатських країнах. Активна циркуляція в цих країнах почалася з ня 2003 року, але й досі не вдалося взяти ситуацію під контроль. На сьогодні не зафіксовано епідемії грипу, що викликається пташиними штамами вірусу, однак відомі поодинокі випадки захворювання і навіть загибелі людей при контакті з птицею під час спалахів 2003–2004 року. У 2004 році стався найбільший спалах пташиного грипу (H5N1) серед людей. На даний момент існує чотири країни, в яких зареєстровано захворювання людей на пташиний грип. Це В’єтнам, Камбоджа, Індонезія і Таїланд. В цих країнах на сьогодні захворіло 126 осіб з них 64 померло. Основним шляхом передачі інфекції людині став прямий контакт з інфікованою домашньою птицею або предметами забрудненими її екскрементами. Але найбільший ризик захворювання, за словами Л. Мухарської, існує під час забою, общипування, обробки і підготовки птиці для кулінарного приготування.
    Основні характерні особливості грипу 2004 року можна сформулювати так: вірус став більш інфекційним; вірус подолав міжвидовий бар’єр від птахів до людини; вірус вражає переважно дітей; заходи для запобігання поширенню хвороби — цілковите знищення всього поголів`я птиці та ін.
    За її словами, розширення географічних меж вірусу викликає велику стурбованість, оскільки зростає ризик захворювання людей в усьому світі. Однак, усі наявні на сьогоднішній день дані свідчать про те, що вірус пташиного грипу H5N1, який викликав захворювання людей в Азії, не передається безпосередньо від людини до людини. На сьогодні є чотири країни Європи, де підтверджена циркуляція цього вірусу пташиного грипу. Наразі такими країнами, окрім Росії, є Румунія, Хорватія та Туреччина. Як зазначає Л. Мухарська, занепокоює той факт, що мутація цього вірусу H5N1 відбувається дуже швидко. Вперше цей вірус викликав хворобу в людей у 1997 році, коли у Гонконгу захворіло вісімнадцять осіб, шість з яких померло. З того часу цей вірус постійно видозмінюється, набирає інших властивостей, і на сьогодні існують певні застереження про те, що пандемію грипу викличе саме цей вірус H5N1. Для того, щоб викликати пандемію цьому збуднику треба виявити ще одну властивість — він має вільно передаватися від людини до людини.
    «Для того, щоб виникла взагалі пандемія грипу в світі, потрібно принаймні три таких умови: перша умова —відсутність захисних сил до нового збудника у населення. Ця умова на сьогодні існує, тому що ми знаємо, що населення всієї земної кулі не хворіло на
    H5N1, тому захисту у населення всього світу не має. Друга властивість — вірус має потрапляти в організм людини і викликати хворобу. Ця умова також на сьогодні існує.
    Третя умова, вільна передача вірусу від людини до людини. Цієї умови на сьогодні нема, вірус не передається вільно від людини до людини. Отже, коли це виникне, тоді почнеться пандемія»,— розповіла Л. Мухарська.
    Вона також повідомила, що у зв’язку з небезпекою появи та розповсюдження пташиного грипу в Україні, державний комітет лісного господарства заборонив полювання на перелітних птахів. Указ щодо заборони полювання набирає чинності з 11 листопада.
    Cправка ElcomartNews. Віруси типу А можуть інфікувати не лише людей, а й багато видів тварин і птахів, в тому числі курей, качок, свиней, тюленів та ін.
    Пташиним грипом можуть хворіти всі види птахів. Серед диких птахів грип дуже поширений, але переважно проходить безсимптомно. Натомість, серед домашньої птиці цей вірус викликає хворобу і загибель.
    Головною ознакою грипозної інфекції у птиці є ентерит, тобто пронос. Крім того, може зменшитися яйценосність. Єдиним надійним захистом від пташиного грипу на сьогодні є знищення всіх інфікованих птахів.
    Вірус пташиного грипу, на відміну від людського, є дуже стійким у зовнішньому середовищі. Навіть у тушках мертвих птахів він може жити до одного року, що збільшує ризик інфікування. Вірус миттєво гине при 100 0С, через 2-3 хвилини — при 65-70 0 С, а при нагріванні до 50-60 0 С — тільки через 30-40 хвилин. Тому можна споживати птицю, звичайно, за умови належного приготування.
    Симптоми пташиного грипу у людей бувають різними в діапазоні від грипоподібних симптомів (дуже висока температура, ускладнене дихання, кашель, біль у горлі та біль у м’язах) до інфекції очей. Вірус є небезпечним через те, що може швидко призвести до пневмонії і, крім того, спричинити важкі ускладнення на серце та нирки.
    Наталія Погосова,
    кореспондент
    ELCOMARTNews
    (e-news)
    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.