• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Віктор Ющенко перекй у необхідності розробки національних програм для вирішення ключових медичних проблем
    Опубликовано: 2005-10-25 16:11:00
    Президент України Віктор Ющенко наголошує на доцільності розробки національних програм з метою вирішення таких ключових медичних проблем, як ефективна боротьба з пандеміями, ВІЛ/СНІДом, туберкульозом, запобігання росту онкологічних та серцево-судинних захворювань тощо. Про це він сказав сьогодні, виступаючи на ІІ з’їзді лікарів загальної (сімейної) практики, який проходить у Харкові. Президент наголосив, що для вирішення цих болючих для суспільства проблем необхідна консолідація зусиль влади та медиків України. Глава держави підкреслив, що бере на себе персональну відповідальність за реалізацію зазначених програм.
     
    Віктор Ющенко повідомив, що має намір найближчим часом виступити з ініціативами, що дадуть можливість залучити до участі у боротьбі із зазначеними проблемами не тільки державні інституції, а й ділові кола нашої країни. «Це буде указ під конкретні дії, конкретні проекти», – сказав він.
     
    Президент також повідомив учасникам з’їзду, що для активізації вирішення нагальних медичних проблем у суспільстві має намір включити до складу РНБОУ міністра охорони здоров’я Юрія Поляченка. В. Ющенко доручив міністру найближчим часом сформулювати політику пріоритетів процесу реформування галузі.
     
    Крім того, Віктор Ющенко висловив думку про доцільність прийняття Кодексу медичної етики лікарів України, а також звернув увагу на те, що сьогодні в Україні відсутня медична асоціація. На думку Президента, такий орган самоврядування міг би перебрати на себе частину функцій, які зараз покладаються на МОЗ та регіональних медичних керівників. Глава держави висловив переконання, що створення такої структури допомогло б відповісти на багато питань, а саме: питання процедури отримання ліцензій на приватну медичну діяльність та підвищення статусу лікарів, ефективне функціонування медичних закладів тощо.
    Звертаючись до присутніх, Президент запропонував медикам до кінця цього року провести ще один з’їзд медичних працівників України.
    Президент наголосив, що реформування системи охорони здоров’я має бути проведене таким чином, щоб галузь змогла «відповідати на ключові виклики, які існують сьогодні». «Це стосується як організації роботи, так і налагодження відносин між лікарями та пацієнтами», – перекй він.
     
    Говорячи про існуючу систему охорони здоров’я, Глава держави зупинився на низці проблем. Серед проблемних питань галузі він, зокрема, назвав нераціональне фінансування медичної сфери, пов’язане, за словами В. Ющенка, з надмірною кількістю стаціонарних медичних закладів, що спричиняє нестачу коштів на первинному рівні медико-санітарної допомоги.
    Президент також зазначив, що його хвилює надмірна спеціалізація наших медичних працівників. На його думку, ини медичних професій, які існують в Україні, в європейській класифікації немає. «Маючи таку систему і структуру галузі, дуже важко її наповнити і дати чіткі відповіді відносно її фінансової достатності», – підкреслив Віктор Ющенко.
     
    Глава держави також ознайомився з проектом резолюції ІІ з’їзду лікарів загальної (сімейної) практики. Він звернувся до його учасників з проханням доопрацювати цей документ, виробити конкретні рішення та пропозиції до влади, зосередивши увагу на кроках і завданнях, необхідних для реформування медичної сфери.
    Офіційне інтернет-представництво Президента України

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.