• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Легалізація крафтового алкоголю в Україні: очікування та перспективи
    Опубликовано: 2024-05-31 13:03:12

    В Україні після легалізації виробництва міцного крафтового алкоголю його роздрібна ціна стартуватиме від 270 грн за пляшку, залежно від рецептури напою. В середньому, вартість такого продукту становитиме близько 350 грн. Про це повідомила голова Асоціації крафтових дистиляторів України (АКДУ) Катерина Камишева у коментарі для Delo.ua.

    Тіньовий ринок крафтового спиртового дистиляту в Україні оцінюється в 1,5 млн півлітрових пляшок на рік. Якщо взяти до уваги, що роздрібна ціна такої пляшки коливається між 270 і 350 грн, ринок має обсяг 0,4-0,5 млрд грн. Відповідно, бюджет країни щорічно недоотримує близько 75 млн грн ПДВ, 39,99 млн грн акцизу та 16,2 млн грн податку на прибуток.

    На даний момент ринкове ціноутворення на крафтові напої в Україні фактично відсутнє. Більшість виробників виготовляють обмежені партії для знайомих, встановлюючи ціни, які покривають витрати та забезпечують мінімальний прибуток. Олег Уманський, власник дистилярні Faine Zillia, пояснює, що після легалізації ціни будуть визначатися ринковим попитом.

    Він оцінює, що 0,5 л джину міцністю 47% коштуватиме до 400 грн. Після легалізації цей напій коштуватиме від 400 до 450 грн, що співмірно з цінами на імпортні аналоги, які продаються за 300-500 грн за пляшку. Це підтверджує тенденцію до того, що легальний ринок зможе запропонувати якісний продукт за конкурентоспроможними цінами.

    Інший виробник крафтового алкоголю, “Біла Гуральня”, пропонує близько десятка різних напоїв. За словами власника компанії Сергія Бабія, пляшка самогону об'ємом 0,7 л коштує в роздріб 340-360 грн. Компанія орієнтується на ціни відомої горілки “Finlandia”, яка в магазинах коштує в середньому 380 грн за 0,7 л.

    Вищі ціни на продукцію крафтовиків обумовлені тим, що вони не можуть конкурувати з горілчаними заводами через обмеження на продажі – 10 тис. декалітрів на рік. Якщо заводи купують сировину та упаковку великими партіями, то крафтовики змушені купувати все дрібними партіями, що значно підвищує собівартість виробництва.

    Сергій Бабій наголошує: "Середній спиртзавод виробляє стільки алкоголю за годину, скільки крафтовик за рік. Рік роботи ста крафтовиків еквівалентний чотирьом дням роботи одного горілчаного заводу". Це яскраво ілюструє економічні виклики, з якими стикаються крафтові виробники в умовах сучасного ринку.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.