• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Рішення Польщі про заборону транзиту українського зерна через свою територію було відкликано
    Опубликовано: 2024-04-04 12:03:53

    Рішення Польщі про заборону транзиту українського зерна через свою територію, як очікувалося раніше, було відкликано, що викликало нову хвилю невдоволення з боку польських фермерів.

    За даними Міністерства сільського господарства та розвитку села Польщі, відомство провело 2 квітня чергові переговори з представниками польських фермерів.

    Міністерство сільського господарства Польщі повідомило, що "домовленості, укладені в Ясьонці, значною мірою виконані".

    Нагадаємо, у Ясьонці біля Жешува 20 березня було укладено угоду між представниками фермерських організацій та міністром сільського господарства Чеславом Секерським.

    Один із пунктів угоди передбачав, що міністр сільського господарства звернеться до прем'єр-міністра Дональда Туска з проханням припинити транзит сільськогосподарської продукції з України, що потрапила під дію ембарго, через польську територію.

    Міністерство сільського господарства Польщі у своєму повідомленні зазначає, що "ембарго на імпорт до Польщі зернових, кукурудзи, ріпаку, соняшнику, борошна, висівок, шроту, макухи з України й надалі зберігається", а також "ведеться робота над збереженням розміру сільськогосподарського податку на рівні 2023 року".

    "З огляду на те, що українська сторона оголосила про мінімізацію транзиту своєї сільськогосподарської продукції через територію Польщі з квітня по червень цього року, Мінагрополітики не зверталося з проханням про припинення транзиту української сільськогосподарської продукції через територію Польщі", - йдеться в заяві польського МінАПК.

    Міністерство підкреслює, що виконує вимоги та домовленості з представниками аграріїв-мітингувальників.

    За словами міністра Чеслава Секерського, багато заходів потребує міжміністерських домовленостей та спеціальних процедур, що розширює реалізацію домовленостей.

    За даними RMF24, польські фермери не задоволені результатами переговорів з керівництвом Міністерства сільського господарства країни, тому вони вимагають зустрічі з прем’єр-міністром Польщі Дональдом Туском.

    Польські фермери провели ніч у будівлі Міністерства сільського господарства після неуспішних розмов з його керівництвом.

    Переговори з протестувальниками тривали до пізньої ночі із міністром Чеславом Секерським та заступником міністра Міхалом Колодзейчаком.

    "Ми сприймаємо це як удар по фермерах, удар по всьому аграрному сектору, який має величезні проблеми, а уряд абсолютно нічого не робить для цього", - заявив голова профспілки фермерів "Солідарність" Томаш Обшанський.

    Питання транзиту українського зерна через Польщу стало серйозним спротивом з боку місцевих фермерів, які вважають, що Україна продовжує експортувати зерно через Польщу. 

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.