• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Найбільший молдовський виробник олії припиняє роботу через нестачу українського насіння
    Опубликовано: 2024-03-30 15:54:17

    Найбільший молдовський виробник олії припиняє роботу через нестачу українського насіння

    Найбільший виробник олії в Молдові, компанія "Авангард", заявив про тимчасове припинення виробництва через нестачу українського соняшникового насіння. Ця несподівана ситуація виникла через обмеження в українському експорті насіння, що впливає на промисловість Молдови, яка сильно залежить від імпорту. Компанія "Авангард" заявила, що це призведе до зменшення виробництва олії і можливо до збільшення цін на олію внутрішнього вжитку.

    Підприємство, що входить до групи "Авангард", є одним із найбільших виробників олії в Молдові і виробляє близько 70% олії в країні. Україна, з свого боку, є одним із найбільших виробників соняшникового насіння в світі, і її експорт відіграє важливу роль у забезпеченні потреб європейських країн у цьому продукті. Обмеження експорту з боку України може призвести до складнощів для країн-імпортерів, таких як Молдова.

    За даними Державної служби статистики, за підсумками 2023 року, Молдова імпортувала близько 250 тис. тонн насіння соняшнику з України. Це близько 85% від загального обсягу імпорту насіння соняшнику. Таким чином, зупинка експорту з України може серйозно позначитися на виробництві олії в Молдові і призвести до дефіциту продукту на внутрішньому ринку.

    Україна встановила обмеження на експорт насіння соняшнику до 30 вересня 2024 року з метою забезпечення внутрішнього ринку країни і стабілізації цін на продукцію. Це рішення стало відповіддю на зростання цін на продукти харчування в країні і спрямоване на захист інтересів внутрішніх виробників та споживачів. Однак, такі обмеження можуть мати негативний вплив на експортні країни, такі як Молдова, яка стикається зі складнощами через відсутність необхідного насіння для виробництва олії.

    Україна та Молдова планують провести консультації для вирішення цієї ситуації і можливого продовження термінів експортних обмежень. Виробники олії в Молдові сподіваються на швидке вирішення проблеми, щоб уникнути серйозних втрат у виробництві та на ринку.

     

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.