• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • У США закликали Росію продовжити «зернову угоду»
    Опубликовано: 2023-03-03 09:05:25

    Сполучені Штати переконані, що “зернову угоду” щодо експорту української сільгосппродукції необхідно продовжити та розширити.

    Про це заявив керівник прес-служби Держдепартаменту США Нед Прайс.

    За його словами, продовження "зернової угоди", дія якої закінчується 18 березня є пріоритетом США і держсекретар Ентоні Блінкен говоритиме про неї на саміті G20

    "Ми продовжуємо закликати Росію зробити те, що просто правильно: погодитися на продовження і зрештою розширити Чорноморську зернову ініціативу, щоб люди в усьому світі могли продовжувати отримувати необхідну їм їжу", - зазначив Прайс.

    Він додав, що "зернова угода" допомогла знизити ціни на продовольство і нагодувати світ.

    У США також вважають, що країнам G20 необхідно добиватися від Росії збереження та розширення зернових угод. У Держдепі також переконані, що зернова угода сприяє зміцненню глобальної продовольчої безпеки та буквально рятує життя вразливим групам населення у всьому світі, а також знижує ціни на продукти харчування для всіх.

    "Дуже важливо, щоб країни G20 висловилися на підтримку і за розширення чорноморської зернової ініціативи. G20 має притягнути Росію до відповідальності за її нездатність відреагувати на зусилля ООН з відкриття морських шляхів для доставок зерна", - додав Прайс.

    Він також зазначив, що Блінкен обговорив Чорноморську зернову ініціативу з Генсеком ООН Антоніу Гутеррешем і турецькими урядовцями.

    Зазначимо, "зернова угода" була підписана 21 липня 2022 року, а 19 листопада угода була подовжена на 120-денний термін.

    Наразі на всіх рівнях влада веде перемовини з партнерами – ООН та Туреччиною. Українська сторона звернулася з проханням щодо продовження угоди, збільшення кількості інспекцій, включення до ініціативи порту Миколаєва.

    Основною метою даної угоди було забезпечення безпечного проходу суден з трьох українських портів на Чорному морі (Одеси, Чорноморська та Південного) для зменшення дефіциту на світовому ринку зерна. Нещодавно обсяги експорту зерна через порти Великої Одеси почали зменшуватися.

    Ніна Комащенко

    Інф. delo.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.