• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Скільки Україна планує експортувати зернових та олійних культур: прогноз Мінагрополітики
    Опубликовано: 2022-09-05 12:05:34

    У цьому маркетинговому році Україна розраховує експортувати близько 65-70 млн тонн зернових та олійних культур. Йдеться про 22 млн тонн залишків із минулого врожаю та 38-43 млн тонн цьогорічного.

    Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу Мінагрополітики.

    Як зазначив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький, внутрішнє споживання в Україні становить близько 20 млн тонн.

    За його словами, на сьогодні досягнуто оптимального рівня використання потужностей автошляхів, річкових портів та залізниці - близько 3 млн тонн у місяць. І Міністерство агрополітики наразі працює над тим, щоб насамперед розширити обсяги вантажів, які йдуть через зерновий коридор морських портів, а також - через залізницю.

    Мета - 5-6 млн тонн загального експорту с/г продукції в місяць, як це було до війни, сказав Висоцький.

    Серед основних культур, які на сьогодні експортуються, - кукурудза, пшениця, соняшникова олія, ріпак.

    Жнива 2022 року
    Перший заступник міністра також розповів про перебіг жнив. Так, наразі зібрано майже 25 млн тонн зерна, оброблено 60 % посівних площ.

    Наразі вже завершено збір пшениці (більше 19 млн тонн), ячменю (5,5 млн тонн), ріпаку (близько 3 млн тонн). Розпочинається збір сої, соняшника і кукурудзи. За прогнозом, їх маємо отримати 10 млн тонн, 3,5 млн тонн і 27 млн тонн відповідно.

    Також фермери вже почали сіяти озимі. Достатньо хороший фокус їх уваги зосереджений на ріпаку - площі під нього знижуватися не мають, а от під озиму пшеницю вони дещо зменшаться.

    "Українські фермери дещо переорієнтувалися з зернових на олійні. Ми бачимо зростання частки сої, рапсу, соняшника. Перш за все це відбувається через проблеми з логістикою. Також очевидно, що фермери хочуть вирощувати культури, які мають більшу додану вартість, вищу ціну за одну тонну, адже логістичні витрати є однаковими", - розповів Висоцький.

    Така ж ситуація, на його думку, спостерігатиметься і в 2023 році.

    Нагадаємо, раніше компанія "УкрАгроКонсалт" прогнозувала, що через війну врожай зерна скоротиться на приблизно на третину - до 55 млн тонн.

    ОЛЕКСАНДР БІЛОУС

    Інф. rbc.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.