• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Іракська нафта для Європи
    Опубликовано: 2005-09-29 12:34:00
    Нафту, видобуту на північних іракських нафтових родовищах, у майбутньому зможуть постачати в країни Європи через Йорданію та Ізраїль.
    Це допоможе розв’язати енергетичні проблеми європейських держав і частково знизить ціни на пальне в Європі.
    Таку думку висловив президент Московського інституту Близького Сходу Євґєній Сатановскій.
    – Північні іракські нафтові родовища розташовані в найстабільнішому районі Іраку – Курдистані, поза зоною активних дій повстанців і міжнародних терористів. Зважаючи на те, що діючий президент Іраку – курд за походженням, транспортування північноіракської нафти до Йорданії є цілком реальним проектом, – вважає експерт.
    Пан Сатановскій зазначив, що характер взаємостосунків Ізраїлю і Йорданії, які склалися за попереднього монарха Йорданії – короля Хусейна, – “не дозволяє сумніватися в можливості досягнення домовленості про транзит нафти через Йорданію до Ізраїлю”.
    Газета “Аль-Кудс аль-Арабі”, посилаючись на ізраїльські джерела, повідомила, що Ізраїль уже погодив із Йорданією питання прокладання нафтопроводу, яким іракська нафта через Йорданію надходитиме на нафтопереробні підприємства ізраїльського міста Ашкелона. До Європи нафту експортуватимуть морським шляхом.
    За даними газети, на зустрічі прем’єр-міністра Ізраїлю Аріеля Шарона та йорданського монарха Абдалли II, що відбулася під час 60-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН, сторони обговорили спільні економічні проекти, зокрема прокладання лінії нафтопроводу з Іраку до Ашкелона через Йорданію.
    Переговорам передувало дипломатичне листування зовнішньополітичних відомств Ізраїлю та Йорданії.
    За словами міністра закордонних справ Ізраїлю Сільвана Шалома, король Йорданії Абдалла II ухвалив стратегічне рішення – продовжувати зміцнювати економічні відносини з Ізраїлем.
    Паралельно всі аспекти будівництва нафтопроводу опрацьовує канцелярія першого віце-прем’єра Ізраїлю Шимона Переса, який уже провів низку зустрічей із йорданськими колегами. Крім цього, планують створити гігантську готельну мережу по обидва боки Ейлатської затоки та в районі Мертвого моря, а також відкрити новий міжнародний аеропорт у йорданській частині пустелі Арава, який могли б використовувати обидві держави.
    У міністерстві національної інфраструктури Ізраїлю загалом позитивно ставляться до перспективи будівництва іраксько-ізраїльського нафтопроводу. Проте експерти цього відомства сумніваються, що проект буде реалізовано в найближчій перспективі, зважаючи на складну ситуацію в Іраку.
    Водночас у міністерстві зазначають, що проектом уже цікавляться потенційні інвестори. Зокрема, перші пропозиції надійшли від Євросоюзу.
    Львівська Газета
    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.