• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Святковий смак. Все про мандарини: калорійність, вітаміни, користь, ризики та рецепти
    Опубликовано: 2021-12-15 09:01:42

    Мандарини – символ новорічних та різдвяних свят. Їхній запах та смак додають святкового настрою, а вміст поживних речовин позитивно впливає на здоров'я людини.

    Поживна цінність
    За даними Nutrition Data, у 100 г мандаринів міститься:

    калорій: 53;
    вуглеводів: 13,3 г;
    клітковини: 1,8 г;
    цукру: 10,6 г;
    жирів: 0,3 г;
    білків: 0,8 г;
    вітаміну А: 618 МО – міжнародних одиниць (14% денної норми);
    вітаміну С: 26,7 мг (44% денної норми);
    вітаміну В1: 0,1 мг (4% денної норми);
    вітаміну В3: 0,4 мг (2% денної норми);
    вітаміну В6: 0,1 мг (4% денної норми);
    фолієвої кислоти: 16 мкг (4% денної норми);
    кальцію: 37 мг (4% денної норми);
    магнію: 12 мг (3% денної норми);
    фосфору: 20 мг (2% денної норми);
    калію: 166 мг (5% денної норми).

    Окрім цього, мандарини також багаті флавоноїдами.

    Користь споживання
    Серед корисних властивостей мандаринів:

    Містить запас вітаміну С. Мандарини – це приклад продуктів, які допомагають отримати достатньо вітаміну С з раціону. Він позитивно впливає на імунну систему та допомагає у боротьбі з окислювальним пошкодженням. Окрім цього, цей вітамін позитивно впливає на стан шкіри та тканин. Адже він бере участь у формуванні колагену.
    Позитивно впливає на здоров'я кишківника. Мандарини містять харчові волокна – клітковину. Цитрусові, включно з мандаринами, особливо багаті розчинною клітковиною. Вона утворює гелеподібну речовину в травному тракті. Це потенційно полегшує випорожнення.
    Потенційно знижує ризик утворення каменів у нирках. Дослідження пов’язує дієту, багату цитрусовими, зі зниженням ризику утворення каменів у нирках. Низький рівень цитрату в сечі може спричинити утворення певних типів каменів у нирках. Регулярне споживання цитрусових може підвищити рівень цитрату, що, як вважається, знижує ризик утворення каменів у нирках.
    Ризик споживання
    Люди з алергією на цитрусові матимуть такі симптоми після споживання мандаринів: поколювання, свербіж, почервоніння, набряк або навіть печіння. Деякі можуть також відчувати проблеми з травленням або диханням.

    Як додати в раціон
    Мандарини зазвичай споживають у свіжому вигляді. Проте їх також можна додати в салати, випічку, морозиво та інші десерти.

    Наприклад, спробуйте приготувати салат з мандаринами:

    Інгредієнти:

    Для салату

    3 склянки шпинату;
    3 склянки руколи;
    312 г мандаринів;
    1 склянка підсмажених волоських горіхів;
    3/4 склянки сушеної журавлини;
    1/2 склянки пармезану;
    дрібка морської солі.
    Для заправки

    2 ст. ложки червоного винного оцту;
    1 ст. ложка апельсинового соку;
    1 ст. ложка меду;
    2 ч. ложки насіння маку;
    1 ч. ложки діжонської гірчиці;
    1/4 склянки оливкової олії;
    сіль та чорний перець.
    Техніка приготування:

    У великій мисці змішайте шпинат, руколу, мандарини, волоські горіхи та журавлину.
    У іншій мисці змішайте червоний винний оцет, апельсиновий сік, мед, мак і гірчицю.
    Повільно вливайте олію, збиваючи, поки все не поєднається. Приправте сіллю і перцем.
    Полийте салат заправкою і перемішайте. Зверху посипте пармезаном і дрібкою солі.
    Смачного!

    Альона Низовець

    ЛIГАБiзнесIнформ

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.