• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • Аналитика
  • Фермеру
  • Экспортеру
  • Примеры контрактов
  • Реклама
  • Контакты
  • RSS feed
  • Издается с 28 мая 2012 года
  • Споживання цільних зерен зменшує ризик серцевих захворювань – дослідження
    Опубликовано: 2021-07-29 10:07:47

    Згідно з новими дослідженнями, опублікованими в The Journal of Nutrition, споживання цільнозернових продуктів пов'язане зі зменшенням обсягу талії, рівня артеріального тиску та цукру в крові.

    Результати дослідження стосувалися людей середнього та старшого віку, які їли мінімум три порції цільнозернових продуктів на день.

    Довідка:

    Цільні зерна – вид зерна, у якому не вилучають висівки та зародки шляхом подрібнення. Саме через це вони зберігають корисні поживні речовини та клітковину.
    Приклад: цільнозернове борошно та похідні продукти (хліб, булочки, хлібці, макарони), ячмінь, коричневий рис.
    Рафіновані зерна – вид зерна, який подрібнюють, вилучаючи висівки і зародки. Це робиться для надання зернам тоншої текстури та довший термін зберігання. У процесі перероблення також видаляють багато поживних речовин, включаючи клітковину.
    Приклад: біле борошно, білий хліб, білий рис, більшість хлібобулочних виробів та десертів.
    Цільні зерна та серцево-судинні захворювання
    Мета дослідження – визначити, як споживання цільнозернових продуктів впливатиме на фактори ризику серцево-судинних захворювань, а саме на: об'єм талії, кров'яний тиск, цукор у крові, тригліцериди та холестерин.

    У дослідженні взяли участь 3121 людина. Середній вік – 55 років.

    Команда вчених виявила, що об'єм талії збільшувався менше серед тих, хто споживав більше цільнозернових.

    Окрім того, підвищення рівня цукру в крові, артеріального тиску та тригліцеридів спостерігалось більше у тих, хто зловживав рафінованими зернами.

    Користь цільних зерен
    За словами Мері-Джон Луді, завідувачки Department of Public & Allied Health та доцентки кафедри Food & Nutrition в Bowling Green State University в штаті Огайо, цільні зерна значно кращі, оскільки вони включають усі важливі частини зерна: висівки, зародок та ендосперм.

    Коли зерна переробляються, висівки (багаті клітковиною) та зародки (багаті поживними речовинами) видаляються. Ендосперм залишається. Він містить крохмалисті вуглеводи та меншу кількість вітамінів та мінералів.

    У інтерв'ю для ресурсу Healthline, експертка пояснює, що втрачені компоненти відіграють важливу роль для здоров'я людини, а саме:

    Клітковина допомагає підтримувати стабільний рівень цукру в крові, знижує рівень холестерину та сприяє здоровому травленню.
    Поєднання клітковини з вітамінами групи В (тіамін, рибофлавін, ніацин), вітаміном Е, мінералами (залізо, магній, селен, цинк) забезпечує безліч переваг у профілактиці захворювань, зокрема: зниження рівня внутрішнього запалення та частоти серцевих захворювань, гіпертонії, інсульту, діабету 2 типу та ожиріння.
    Як додати більше цільнозернових у свій раціон
    Згідно з Dietary Guidelines for Americans, людині необхідно споживати щонайменше три порції цільнозернових продуктів щодня.

    Одна порція – невелика скибочка хліба або пів склянки варених макаронів, вівса, кіноа або коричневого рису.

    Ресурс Mayo Clinic радить:

    Готуйте сніданком, що включає цільнозернові злакові культури. Наприклад, цільнозернову вівсяну крупу з ягодами.
    Для тостів та бутербродів обирайте цільнозернові булочки та хліб, а на десерт краще купіть цільнозерновий кекс.
    Замість білого рису приготуйте кіноа, коричневий рис, ячмінь або булгур.
    Спробуйте додати цільнозернові злакові у супи, рагу, запіканки та салати.
    Замініть звичайні макарони на цільнозерновий відповідник.
    Споживання різних цільнозернових продуктів допоможе додати в щоденний раціон більше поживних речовин та варіацій страв.

    Альона Низовець

    ЛIГАБiзнесIнформ

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    ООО "Мегапрайм груп" (Megaprime Group LLC). тел. +380-50-441-7388; ICQ: 390513874
    Электронная почта проекта: info@agrinews.com.ua. Корпоративные контакты: info@megaprime.com.ua, www.megaprime.com.ua Партнеры: www.e-news.com.ua, www.e-finance.com.ua, www.neboley.com.ua, www.brw.com.ua, www.bookmarket.in.ua
    megaprime.com.ua
    bigmir)net TOP 100
    Яндекс.Метрика

    Яндекс цитирования
    © ООО "Мегапрайм груп". Все права защищены.
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на www.agrinews.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. За содержание рекламы ответственность несет рекламодатель. Права на информацию, представленную на www.agrinews.com.ua, принадлежат ООО "Мегапрайм груп".