• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • У країні знов підвищилися ціни на житло
    Опубликовано: 2005-09-16 16:21:00
    Аналіз статистичних даних первинного ринку нерухомості м. Києва показує, що за перші 7 місяців поточного року вартість житла в столиці підвищилася в середньому на 25–30%. Якщо в січні нерухомість подочала на 1–2%, то в подальшому ціни на житло зростали в середньому на 5–8% щомісяця. Слід зазначити, що в 2005 році підвищення середньої ціни квадратного метра загальної площі відбувалося по-різному в залежності від виду квартири.
    За даними Української Національної Іпотечної Асоціації, з 1 січня 2005 р. по 1 липня 2005 р. ціни на однокімнатні квартири зросли на 23%, двокімнатні — на 21%, трьохкімнатні — на 27%, чотирьохкімнатні — на 26%.
    Найвищі ціни на квартири в центрі Києва, а друге і третє місце належать Шевченківському і Печерському районам. На первинному ринку середня ціна становить $1500–2000 за кв.м. у центрі і $1000–1400 за кв.м. на околицях. У той же час з початку цього року кількість угод у порівнянні з аналогічним періодом 2004 р., за даними Держкомстату, зросла на 20%. Експерти прогнозують, що до кінця вересня операції з нерухомістю на 15—16% перевищать дані за аналогічний період минулого року.
    За період з 1 січня 2005 р. по 1 липня 2005 р. на вторинному ринку нерухомості м. Києва ціни на однокімнатні квартири зросли на 23%, двокімнатні — на 23% трьохкімнатні — на 23%, чотирьохкімнатні — на 21%.
    Найвищі ціни на квартири, як і на первинному ринку, в центрі Києва, а друге і третє місце належать Шевченківському і Печерському районам. Основним гравцем на ринку вторинного житла буде той, хто купував його в межах так званої сімейної ротації. Як правило, в таких випадках продається трьохкімнатна квартира, натомість купуються дві однокімнатні. До цієї категорії гравців належать і ті, хто покращує свої побутові умови не за рахунок продажу наявного житла. Тобто невеликий сегмент середнього класу, який залишає нажите батькам, а собі, або ж дітям купує кращі квартири.
    Основні тенденції, що визначили розвиток як первинного, так і вторинного ринку нерухомості 2005 року:
    1. Насамперед, це повсюдне зростання цін. Залежно від виду майна та його місцезнаходження, вартість житла збільшилася на 20–25 %.
    2. Постійне зростання попиту вже четвертий рік поспіль.
    3. Підвищення попиту на заміську нерухомість та активізація ринку коттеджного будівництва.
    Підвищення цін на житло у регіонах за перше півріччя 2005 р. зумовлене різними причинами. Найбільш розповсюдженими факторами росту цін на нерухомість за останні роки стали: зростання доходів певних верств населення, розвиток бізнесу, полегшення процедури отримання кредиту на купівлю житла та зменшення процентних ставок на кредити. Дія цих факторів є об’єктивною та сприяє пожвавленню на ринку нерухомості, а відтак, зростанню цін.
    Серед міст, де найпомітніше зростання у ціні, можна назвати наступні: Харків, Донецьк, Одеса, Севастополь та Ялта. Ціна на житло у вищезазначених регіонах підвищилась на 20–30%. Незначне зростання цін на житло спостерігалось в таких містах як: Рівне, Тернопіль, Вінниця, Суми, Житомир, Чернігів та ін., де ціни на житло підвищились приблизно на 8–15%.
    До основних чинників, що вплинули на зростання цін можна віднести:
    1. Тимчасове (до 01.01.2006) скасування Статті 11-ї Закону «Про податок на доходи фізичних осіб», що передбачає введення 13%-го податку на операції з нерухомістю. Боячись, що уряд не зможе продовжити вето на дану законодавчу норму, люди намагаються швидше вирішити свої житлові проблеми. Адже якщо стаття набуде чинності, продавці будуть вкладати прибутковий податок у ціну квартир, підвищуючи її ще на 13%.
    2. Подочання енергоносіїв будівельних матеріалів, що підвищує собівартість будівництва житла.
    3. Міграція робочої сили з регіонів України. Ріст цін на житло в Києві обумовлений економічнім відставанням регіонів, працездатні й активні жителі яких переїжджають у столицю, і він буде продовжуватися доти, поки належним чином не розвиватиметься економіка регіонів.
    4. Різке падіння курсу долара (і це при тому, що вторинний ринок нерухомості майже повністю доларовий).
    З огляду на стабільний економічний розвиток країни у 2002—2004 рр. Обсяги житлового іпотечного кредитування динамічно зростають. Незважаючи на високі темпи зростання, сукупний обсяг житлових іпотечних кредитів залишається незначним як в абсолютному вимірі, так і відносно його питомої ваги у ВВП України та у кредитному портфелі комерційних банків. Враховуючи незадоволений попит населення на житло, тенденцію до зменшення процентних ставок та пріоритет сегменту іпотечного кредитування у політиці розвитку банківського бізнесу, у найближчій перспективі високі темпи зростання ринку житлового іпотечного кредитування зберігатимуться. А питома вага цих кредитів у кредитному портфелі банків поступово збільшуватиметься, приблизно до 10%. Умовою успішного розвитку житлового іпотечного кредитування, крім чинників, пов’язаних з економічною і політичною стабільністю, є зменшення процентних ставок, подолання надмірної валютизації ринку і створення належних механізмів для адекватного управління ризиком ліквідності іпотечних кредиторів.
    Наталія Погосова,
    кореспондент
    ELCOMART.NEWS
    (e-news)
    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.