Вишня продовжує упевнено утримувати першість серед кісточкових культур в Україні за площами (21,5 тис га, 32%).
Про це повідомляє «Інфоіндустрія» з посиланням на дані Інституту садівництва НААНУ.
Однак, останніми роками їй стала наздоганяти слива, яка вирощується у всіх формах господарств на 20,3 тис га (31%). Черешня з 11,7 тис га (18%) займає третє місце. Далі йдуть абрикос і персик відповідно 8,6 тис га, 13% та 3,9 тис га, 6%.
Виробництво кісточкових найбільш розвинуте у Дніпропетровській області. Ця культура у всіх формах господарств вирощується на площі 5,9 тис га. В десятку лідерів входять також Одеська — 4,6 тис га, Запорізька — 4,4 тис га, Херсонська — 3,9, Львівська — 3,5, Закарпатська — 3,4, Хмельницька — 3,4, Рівненська — 2,7, Чернівецька — 2,7, Вінницька — 2,7 тис га, как сообщает сайт новостей финансовых рынков Украины и мира Elcomart.ua.
Найменше слив, вишень, абрикос вирощується в Чернігівській та Сумській областях — всього по 800 га. Проте Запорізька область лідирує за площами кісточкових, які вирощуються в сільськогосподарських підприємствах — 2,5 тис га, на Одещині — 1,6 тис га, в Херсонській області — 1,6 тис га.
Виробництво всіх кісточкових останніми роками зменшилися, окрім абрикос. В 2016-му врожаї цієї культури зросли проти 2015 року з 64,1 тис до 80,2 тис тонн. Однак лідером за експортом є черешні — 1584 тонн в 2016 році. Підсумки 2017 року поки що підбиваються, однак, зважаючи на травневі заморозки в низці регіонів, показники експорту цього продукту можуть бути нижчими.
Нагадаємо, за 11 місяців 2017 року експорт вітчизняного винограду зріс у 3,9 разів проти загального обсягу за весь 2016 рік: відповідно 102 т проти 26 т.
Инф. agravery.com
agrinews.com.ua