• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Вчені винайшли спосіб економного вирощування помідорів
    Опубликовано: 2016-09-27 15:30:00

    Вчені з інституту Бойс Томпсон (США) знайшли спосіб більш продуктивного і економного вирощування помідорів. Професор Джойс Ван Ек і вчений Сарика Гупта розробили метод "перетворення" томата. Цей процес включає в себе введення ДНК в геном помідора і вирощування нової рослини. Додаючи гормон рослини ауксин в середу, яка сприяє зростанню томатних клітин, можна прискорити зростання помідора.

    Як правило, перетворення відбувається за рахунок використання грунтової бактерії Agrobacterium tumefaciens, сегмент ДНК якої поміщають в клітини тканин саджанців помідорів. Трансформовані клітини пересаджують в середу регенерації рослин, яка містить поживні речовини і гормони, що сприяють росту тканин крихітної рослини. Потім ці проростки переносять в середу, яка стимулює ріст кореневої системи. Потім рослину можна пересаджувати в звичайний грунт. Ауксин додають і в середу регенерації рослин, і в середу, що стимулює зростання коренів. Введення цього гормону скорочує час вирощування помідорів з 17 тижнів до 11.

    У лабораторії вчені проводять вже не перше перетворення томата. Дослідники намагаються з'ясувати, як окремі гени можуть впливати на ріст і розвиток рослини. Новий спосіб "перетворення" помідорів скорочує не тільки час вирощування, а й кількість використаних матеріалів, що істотно заощаджує кошти. А основна мета вчених з США - зрозуміти, як за допомогою генів підвищити врожайність не тільки помідорів, а й інших сільськогосподарських культур.

    agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.