• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Financial Times: Хто контролює газовий бізнес?
    Опубликовано: 2005-07-27 12:20:00

    "Київ розслідує можливу причетність організованої злочинності до міжнародної системи газопостачання" - промовляє заголовок у Файненшл Таймс, кореспондент якої зустрівся з головою Служби безпеки України Олександром Турчиновим.

    Він повідомив, що українські органи безпеки уважно вивчають шляхи постачання газу з Туркменістану до Європи і перевіряють причетні до цього компанії, передає bbc.co.uk

    За словами пана Турчинова, СБУ намагається з'ясувати, чи не є зареєстрована у Швейцарії компанія "Росукренерго", якою наину володіє російський Газпром, та інші газотрейдери, що торгують туркменським газом, підконтрольними народженому в Україні російському громадянину Семену Могилевичу, якого розшукує американське Федеральне бюро розслідувань.

    Пана Могилевича, пише ФТ, вважають головним кримінальним авторитетом у країнах колишнього СРСР.

    За визнанням Олександра Турчинова, його прізвище не фігурує у жодних угодах про постачання газу, чи серед офіційно зареєстрованих власників залучених до цього бізнесу компаній, але існує чимало ознак причетності до цих оборудок групи підконтрольних Могилевичу людей.

    ХТО КОНТРОЛЮЄ РОСУКРЕНЕРГО?

    Далі газета наводить довідку щодо діяльності компанії "Росукренерго":

    "Фірму було створено у липні 2004 року після зустрічі Владіміра Путіна і Леоніда Кучми з метою посередництва між російським Газпромом і компанією "Нафтогаз України" у транзиті туркменського газу до України.

    Рівними співвласниками "Росукренерго" стали Газпром і зареєстрована в Австрії фірма "Центрагаз Холдинг", імена власників якої не розголошуються.

    Саме можлива підконтрольність менеджерів "Росукренерго" Семену Могилевичу є предметом уваги СБУ".

    Тим часом, виконавчий директор компанії "Центрагаз" Вольфганг Пучек заперечує будь-який зв'язок між паном Могилевичем і "Росукренерго", пише Файненшл Таймс.

    За його словами, акціонери "Центрагазу" прагнуть зберегти анонімність, але вони не мають жодного стосунку до організованої злочинності. А російський Газпром, веде далі часопис, звинувачує Київ у спробі надати справі політичного забарвлення.

    РОЗСЛІДУВАННЯ СБУ - ПОЛІТИЧНА СПРАВА?

    Речник Газпрому Денис Ігнатьєв назвав рослідування СБУ частиною ширшої кампанії з дискредитації попереднього українського керівництва, усунутого після Помаранчевої революції.

    Він додав, що саме Україна несе відповідальність за перевірку власників "Центрагазу", сказавши, що Росія не має права ставити запитання, коли український уряд визначає своїх представників і ставить підпис під угодою.

    За словами пана Ігнатьєва, Газпрому, можливо, відомі імена власників зареєстрованої в Австрії фірми, але він не має права розкривати цю інформацію і не вірить, що вони можуть мати зв'язки з людиною на кшталт Могилевича.

    ВІН ЖЕ "СЄВА", ВІН ЖЕ "СЄНЯ, ВІН ЖЕ "СЬОМА"...

    Далі Файненшл Таймс наводить інформацію про самого Семена Могилевича, якого 2003 року на інтернет-сайті міністерства юстиції США було названо керівником злочинної групи з понад 300 осіб з 30 країн, причетних до вбивств, здирництва, перемитництва людей, відмивання грошей, фінансових і банківських махінацій та підкупу державних посадовців:

    "Пана Могилевича та трьох його спільників, які у 1990-і роки допомагали йому контролювати низку компаній у США і Канаді, було визнано винними 2003 року Федеральним судом за 45-ма пунктами обвинувачень, у тому числі у відмиванні грошей, махінаціях з цінними паперами і рекеті.

    Звинувачення у багатомільярдних махінаціях навіть стали підставою для спеціальних слухань у Конгресі США щодо загрози фінансовим системам з боку російської організованої злочинності.

    У багатьох інтерв'ю, які він давав до 2001 року, Семен Могілевич наполягав, що займається виключно законним бізнесом, але він не спілкувався з пресою після вироку суду 2003 року, коли було видано міжнародний ордер на його арешт".

    Інтернет репортер

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.