• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Мінбуд вважає за необхідне посилити державний контроль за будівництвом
    Опубликовано: 2006-04-06 11:14:00

    Численні скарги громадян, в тому числі і на дії місцевих влад, щодо введення в експлуатацію об’єктів зі значним зривом термінів, з чисельними недоробками, з низькою якістю проектних і будівельних робіт, без притягнення винних до відповідальності згідно з законами України, вимагають від Мінбуду України реальних років для наведення порядку у цьому питанні.

    Для цього Мінбудом розроблено проект Закону України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення державного архітектурно-будівельного контролю”, який був розглянутий на засіданні Уряду 5 квітня.

    За словами Міністра будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства Павла Качура, «законопроект спрямований на розв’язання цієї проблеми шляхом створення ефективної вертикалі архітектурно-будівельного контролю, що виключить можливість місцевого свавілля та створить основу для забезпечення з боку держави дієвого нагляду за виконанням містобудівного законодавства, буде гарантом належної якості будівництва».

    Він зазначив, що останнім часом практично у всіх регіонах послаблений контроль за виконанням суб’єктами будівельної діяльності вимог законодавства, державних будівельних норм, проектних рішень та місцевих правил забудови при розміщенні, будівництві та прийнятті в експлуатацію об’єктів містобудування та недопущення введення в експлуатацію об’єктів, на яких не виконані умови щодо забезпечення безперешкодного доступу людей з обмеженими фізичними можливостями, вимог з енергозбереження, недотримання Порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів.

    Перевірками виявлено непоодинокі факти прийняття в експлуатацію житлових будинків, у яких не забезпечена їх нормативна експлуатація (непрацюючі ліфти, у квартирах відсутнє сантехнічне обладнання тощо), значну кількість випадків здійснення несанкціонованих перепланувань та добудов квартир силами мешканців.

    За його словами, «лише у минулому році кількість правопорушень зросла майже на 4,5 тисячі порівняно з 2004 роком, стягнуто штрафів, що були перераховані до бюджетів різного рівня на суму 12,0 млн. гривень що на 8,0 млн. грн. або на 67% більше минулого року. Бездіяльність місцевих органів влади призвела до масового самовільного будівництва об’єктів. На території України, на сьогодні, самовільно будується понад півтори тисячі споруд. Тобто є тенденція до зростання порушень у сфері містобудування».

    Кабінет Міністрів України на засіданні 5 квітня також прийняв постанову, якою створив Державну архітектурно-будівельну інспекцію.

    "Сьогодні створено центральний орган державної влади в структурі міністерства, який забезпечуватиме контроль за будівництвом, правилами забудови, дотриманням будівельних норм і правил, особливо, щодо якості будівництва", - зазначив Міністр. На його переконання, передача функцій контролю від органу, який видає дозвіл на будівництво до незалежної структури, дозволить уникнути багатьох порушень і підвищити якість і безпечність будівництва.

    "Урядовий портал"

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.