• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Юрій Єхануров: "Нам треба домовитися..."
    Опубликовано: 2005-10-03 15:14:00

    Головним професіоналом в уряді Єханурова називають самого Єханурова. Прем’єр, свого часу, опікувався приватизацією на посаді голови Фонду держмайна, проблемами ведення бізнесу на місці голови Держкомпідприємництва, а економікою загалом у кріслах профільного міністра і першого віце-прем’єра в уряді Ющенка. Але і політика йому не чужа. Заступник голови адміністрації Кучми, народний депутат-опозиціонер, партійний бос у проводі "Нашої України", губернатор кузні кадрів Дніпропетровщини. Його призначення на посаду прем’єра схвалили практично всі політики, від провладних до опозиційних. Усі вказують на прагматичність нового глави уряду, його неконфліктність і близькість безпосередньо до президента.

    Перше запитання. Ваш уряд досі не в повному складі. Коли ми почуємо про призначення міністра юстиції, охорони здоров’я, культури і ще одного віце-прем’єра?
    Юрій Єхануров: Прем’єр-міністр України "Всі призначення відбулися, але є процедура оформлення. Я думаю, що у понеділок буде оголошено про міністра, офіційно оголошено, хоча всі документи вже підписані, міністра охорони здоров’я і віце-прем’єр-міністра. В вівторок буде оголошено про міністра культури, а наприкінці тижня, я точно не знаю скільки днів, там від до чотирьох до восьми днів іде процедура, буде оголошено про міністра юстиції".
    Прем’єр... віце-прем’єр буде опікуватися АПК чи ще якоюсь галуззю?
    Юрій Єхануров: "В тому числі АПК, природокористуванням і ще будуть деякі напрямки".
    Призначені міністри це відомі люди?
    Юрій Єхануров: "Ну, і так, і так. є і відомі, і невідомі. Два на два".
    Тобто треба чекати несподіванок?
    Юрій Єхануров: "Два на два".
    Зрозуміло. Як відбувався процес призначення до вашого уряду? Це були рішення виключно президента чи він радився із вами і ваша думка перемагала?
    Юрій Єхануров: "Ви знаєте, я зажди категорично проти того, щоб хтось один щось приймав якісь рішення. Президент... Перша моя розмова – це розмова про те, що є міністри так званого "блоку президента", там нема проблем, ми зразу погодили ці питання і вибачте що всі зберегли свої портфелі..."
    Тобто їх навіть не обговорювали? Цю квоту фактично перевели в новий уряд.
    Юрій Єхануров: "Було обговорено, але президент сказав: "Я вважаю, що це так". І я зобов’язаний погодитись, тому що це право президента. Стосовно всіх інших фігур – це моя справа. Я несу повну відповідальність за весь уряд, в тому числі і за цей блок, про який я вам говорив. Але є реалії політичні. Ну, наприклад, партія, Соціалістична партія України, я провів плідні переговори з... не тільки з Олександром Олександровичем Морозом, але й там був склад весь політради і фракції. В нас досить відверта розмова була. І, наприклад, про те, що якщо уряд прийняв загальне рішення, то не може бути мови про те, що окремий уряду вийде отам на ті східці, які ви показували, і починає про щось розповідати інше..."
    Тим не менше, люди Тимошенко з уряду пішли. Чому це сталося? Вони самі пішли чи їх звільнили? І, по-друге...
    Юрій Єхануров: "А хто люди Тимошенко?"
    Ну, я говорю про Кальченка, про Шагу, про...
    Юрій Єхануров: "Ну, це... це вже, вибачте, це..."
    ...про керівника Голов КРУ, це вже не уряд, а кру...
    Юрій Єхануров:"Це не є и уряду".
    Сивульського.
    Юрій Єхануров: "Ні одного прізвища ви не назвали ів уряду. Це по-перше. По-друге, ну, я так думаю, що в таких випадках, знаєте, завжди було чєсть імєю. Якщо лідер пішов – що вам робити в уряді?"
    Це була ініціатива цих людей чи все-таки їх звільняли?
    Юрій Єхануров: "Сивульський, Шаго і..."
    І Качур, Качур.
    Юрій Єхануров: "...подали заяви про звільнення..."
    Самі.
    Юрій Єхануров: " І, по-моєму, Кальченко теж".
    Скажіть, ви вже мали час розібратися із тим, що вам залишив уряд Тимошенко у спадок. Що є цінного у цьому спадку і що є тягарем? І друга частина запитання – дуже стисло про головні завдання уряду, за які ви будете перед виборами, під час парламентської кампанії, наприкінці здачі своїх повноважень звітувати перед людьми, перед електоратом.
    Юрій Єхануров: "Я думаю, що, по-перше, ви не почуєте критики попереднього уряду, тому що я не звик взагалі своїх попередників критикувати. Буде об’єктивна обстановка. Будуть називатися якісь цифри, порівняння, тренди, там, як завгодно. Буде фахова якась кваліфікація з боку, наприклад, економістів професійних. І з мого боку – тільки цифри, а ніяких таких якісних характеристик. Так що цікавого нічого не буде. Тепер далі стосовно головних завдань уряду..."
    Вам економіка дісталась в якому стані, можете сказати?
    Юрій Єхануров: "Ну, скажімо так, непростому. І тому ситуацію, що треба зробити протягом найближчих днів – це чіткі сигнали, які має отримати наш малий і середній та великий бізнес. Я це роблю вже. І думаю, що найголовніше питання – це, щоб ми вже в жовтні і в листопаді стабілізували і щоб не було подальшого падіння темпів зростання валового внутрішнього продукту. Мене зовсім не влаштовує прогноз, що валовий внутрішній продукт зросте всього на 2%. Я наю, що зараз за 8 місяців 2,8%, і це, знаєте, це неприємна тенденція, її треба подолати".
    Ну, за рахунок яких важелів? Адже Терьохін сказав, що може бути навіть і 7 до кінця року.
    Юрій Єхануров : "Ну, я розумію. Терьохін взагалі сказав, що не треба працювати, що він так… І він цю лінію проводив..."
    Які заходи будуть вжиті?
    Юрій Єхануров: "От... Заходи будуть вжиті такі, щоб, знаєте, я взагалі вважаю, що, ну, скажімо так, професійно є цілий набір інструментів, які треба здійснити. Робота по підготовці до зими – це перше, тобто забезпечити стабільну роботу всього народного господарського комплексу, щоб не було проблем. Друге питання – це продовжити серйозний діалог з підприємцями усіх рівнів для того, щоб вони відчули захищеність, щоб вони відчули, що вони можуть спокійно працювати і вкладати кошти в розвиток. І добре розумію, що таке цей прямий діалог. Кожен має бути впевнений в завтрашньому дні".
    У вас головним завданням є зараз провести бюджет-2006. Ви нещодавно сказали, що він потребує корекції. Значної корекції. Це буде корекція в бік бюджету розвитку чи все-таки в бік ще більших соціальних зобов’язань? Ну, оскільки бюджет же ж є передвиборним.
    Юрій Єхануров: "Я хотів би, щоб ми були реалістами і я буду прохати парламент, щоб припинили прийняття додаткових законів. За минулий тиждень парламентський ціна бюджету виросла ще на 1,4 мільярди. Ну, всі ж люблять народ, тому що вибори попереду..."
    А самі тим часом, я каже Литвин і "Регіони" говорять, що навпаки не треба робити бюджет бюджетом проїдання.
    Юрій Єхануров: "А на наступний тиждень, ми так прикинули з міністром фінансів, що десь так від 2 до 3 мільярдів знову видатки бюджету. Я думаю, ми будемо вести відверту розмову з депутатами. Всі добре розуміють це. Ви ж вважаєте, що депутати уже працюють, вони приймають уже четвертий бюджет. Це люди досвідчені, вони добре все розуміють. Але чому я казав, що буде перероблений бюджет – тому що я очікую до 6 тисяч пропозицій, зауважень народних депутатів. В більшості, це питання, які не можна, знаєте, з макрорівня, як кажуть, зловити конкретну територію. Тобто є пропозиції, на які ми повинні відгукнутися. Разом з тим є загальні макроекономічні показники, є загальна система координат. Ми повинні її витримати. Щодня йде така серйозна дискусія і плідна робота з бюджетним комітетом. Щодня. Зараз є графік роботи. З кожним комітетом міністри мають працювати. Знову ж таки, я не допущу, щоб міністр, після того як Кабінет міністрів прийняв рішення щодо бюджету, щоб він потім розповідав, що в нього була інша точка зору".
    Давайте перейдем якраз до цієї теми. Ви і президент говорите, що уряд буде неполітичним, але, ну, це не означає, що він має бути непрозорим. Ви от говорили, що міністр не може, ну не знаю, спілкуватися із пресою напряму. Це значить, що ви не пускатимете їх на подібні інтерв’ю?
    Юрій Єхануров: "Мені подобається цей, знаєте, вираз, що якщо міністр розповідає якісь байки, то він є прозорим. А якщо він не звітує – він має звітувати, а не розповідати. Він має звітувати про те, як він виконує завдання, які стоять перед його міністерством..."
    Звітувати перед?
    Юрій Єхануров: "Перед народом..."
    Перед народом...
    Юрій Єхануров : "Через засоби..."
    Через засоби масової інформації.
    Юрій Єхануров: "...масової інформації. І тому обов’язково ви будете мати можливість отримувати всі цифри, погодинно буде розписано графік, коли ми подаємо інформацію, що ми робимо. Ну, я... Графік цей буде десь на вівторок готовий. Це значить, що він... інформагентства о десятій, я умовно кажу, десята, дванадцята, там, чотирнадцята година будуть знати, що робить прем’єр-міністр, віце-прем’єр і міністри, чим вони займаються і які цифри є".
    Але і самі міністри мають почувати свободу, для того щоб прийти сюди в студію, так, і звітувати перед людьми і відповідати на запитання.

    Юрій Єхануров: "Але звітувати, але звітувати, але звітувати. Я ще раз хочу сказати: і на сайтах міністерств, і на сайті Кабінету міністрів, і, особливо, у Держказначейства мають бути цифри, куди йдуть гроші. Тому що всі розмови про прозорість закінчуються там, де мова йде про гроші..."

    Уряд існує у передвиборному і корупційному середовищі. Це от… наш останній гість Віктор Пинзеник це визнав. Скажіть, якими способами можна витри… утримати чиновників від спокуси "лівих" доходів і якраз піару, про що говорив негативно президент?
    Юрій Єхануров: "Один вихід – це публікація, якомога більше документів, звітності на сайтах казначейства. Бюджетні кошти… Кожен українець має право знати, куди йдуть кошти. А тоді – повний аналіз. Повірте, я в цьому добре розбираюся. Ми повинні дать... дати дані. Тоді журналісти розкопають все".
    Нові перевірки будуть зроблені у відомствах, які очолювали інші міністри за цей період? Тому що коли були перевірки за той період, ще до приходу нової команди влади, а от зараз те що відбулося.
    Юрій Єхануров: "Зараз буде йти аналіз роботи всіх регіонів і протягом тижня ми підведемо підсумки роботи, ми побачим, хто успішний, хто неуспішний. Потім буде швидкий аналіз... уже йде аналіз роботи оцих державних холдингів. 3,5 десятків холдингів, з яких, по попереднім даним, як ГоловКРУ мені доповіло, що тільки три є успішними, а всі інші – для чого вони існують. Це от про корупційне середовище, це про всі ці речі. От..."
    А які холдинги існують успішно?
    Юрій Єхануров: "Давайте поговоримо на цю тему, коли ми завершимо. Я обов’язково відзвітуюся..."
    Як буде побудована ваша робота з президентом? Я знаю, що у Юлії Володимирівни був карт-бланш відповідний. У вас буде свобода дії, для того щоб керувати урядом на власний розсуд чи це будуть постійні звіти перед президентом?
    Юрій Єхануров: "Що це значить, власний розсуд? Я щось не зовсім розумію це питання".
    Ви прем’єр-міністр.
    Юрій Єхануров: "Ви розумієте, що є процедури, є обов’язки і я би зобов’язаний робити. Я зобов’язаний, я себе зобов’язав приходити на роботу о пів на восьму. Я себе зобов’язав з восьмої години до дев’ятої спілкуватися з віце-прем’єрами і, там, з тим, з ким положено: секретна служба, там, і так далі. З дев’ятої і десятої години я спілкуюся з міністрами, з губернаторами. Я зобов’язаний це робити. То це як? Я вільний, невільний? Є процедури, є порядок, щоб кожен міг до мене додзвонитися, щоб міг погодити зі мною якусь позицію, кудись поїхати, там, і так далі. З президентом я спілкуюся щодня. От сьогодні в неділю. Я сьогодні з президентом провів 3,5 години, більше – майже 4 години. Ми погодили з ним дуже багато питань, які... По-перше, я доповів, ну, більше детально, ніж раніше, ніж, скажімо, вчора, хоча вчора ми теж спілкувались біля трьох годин, але вчора були питання цільові, які ми розглядали, то я доповів про ситуацію з Російською Федерацією, про результати переговорів. Я доповів про те, що ми робимо, про мої візити наступного тижня. І він – людина, яка повинна дати мені інформацію. Наприклад, я їду в Брюссель. Я маю знати політику президента? Я зобов’язаний це знати".
    А візит до Росії – це був... було так, знайомство із владою Росії, влади з вами і вас із російською владою? Тому що, ну, ніяких конкретних рішень не ухвалено, але переговори були проведені. Очевидно, були проведені переговори по газу, які є, ну, дуже такою болючою темою для України. Коли ми почуємо цього?
    Юрій Єхануров: "Я в цьому уряду Росії перший раз був в 95-му році, на початку..."
    Тобто вас всі вже знають, да?
    Юрій Єхануров: "Мені добре відомо… Мені дуже багато знайомих облич. Але цього року не було спілкування на рівні прем’єрів. Це ненормальне явище. Це країна, яка є нашим головним торговим партнером, це наш сусіда нарешті. І немає спілкування один-на-один, немає спілкування по телефону. Це ненормальні речі. Нормально – це коли ми спілкуємося, коли чуємо одне одного. Ви знаєте, досить відверті розмови і з головою уряду, і з президентом Російської Федерації. Це серйозні відверті розмови. Мені треба було зрозуміти, треба було зрозуміти логіку їх дій. Мені треба було..."
    Позицію ви зрозуміли щодо Європи?
    Юрій Єхануров: "Я зрозумів позицію. Але найголовніше, що я хотів би сказати: розумієте, політика мого уряду буде такою, що... от зараз роблять сенсацію на газі про те, які там будуть ціни і все таке. Моє завдання – зробити так, щоб українці не думали про газ. Вони повинні думати про те, як проведуть наступні вихідні, вони повинні думати про те, що як там діти в школі вчаться, вони повинні думати про те, щоб кріпити сім’ю, ходити в церкву, там, і так далі. Це проблеми, які повинні хвилювати кожну родину..."
    А Росія готова...
    Юрій Єхануров:"А питання інфраструктури, питання газу і все – це питання роботи уряду".
    А Росія готова відійти від своєї жорсткої позиції по газу? Я маю на увазі підвищення цін з наступного року.
    Юрій Єхануров: "Росія хоче мати відвертий діалог. І фахівці добре розуміють, що питання цін на газ – це є і питання транзиту, це пов’язані питання, це – переговори, це нормальний переговорний процес".
    Що буде з ЄЕП? Бо ви сказали, що Росія – головний партнер України. Але є ще ЄС.
    Юрій Єхануров: "Що змінилося – змінилося те, що починаючи з Казані, коли президент там домовився, ми почали працювати по всім документам. Ми конструктивно працюємо зараз по всім документам..."
    Ну, ви сам прихильник ідеї цієї?
    Юрій Єхануров: "Я вважаю, що ми повинні обов’язково працювати і де вигідно Україні – ми повинні рухатися..."
    Але межа Зони вільної торгівлі.
    Юрій Єхануров: "Межа Зони вільної торгівлі це не межа, а це дуже добра ситуація. Ми хочемо цієї зони".
    Ви оголосили про завершення реприватизації, що мало б стати і сигналом для інвесторів, в тому числі і російських. "Криворіжсталь", очевидно, будуть продавати. Цього року продадуть? Дуже коротко.
    Юрій Єхануров: "По процедурі, по процедурі – так".
    Тобто там змін ніяких немає?
    Юрій Єхануров: "По процедурі так, але, ну, я… Поки що нема нічого такого, щоб зупинило".
    Що буде з Нікопольським феросплавним? Там буде зупинено повернення його у державну власність?
    Юрій Єхануров: "Нікопольський завод феросплавів – зараз там іде вивчення юридичної ситуації і чому не виконано доручення президента. Я так думаю, що треба зняти з роботи одного-двох чиновників, для того щоб вони зрозуміли, що доручення президента, доручення уряду треба виконувати. І я думаю, що одного-двох знімемо, а от всі інші будуть виконувати".
    Тобто пакет має бути повернений державі?
    Юрій Єхануров: "Тобто доручення президента має виконуватись, а далі ми говоримо про переговорний процес. Цей процес почався".
    То ви не виключаєте, що може бути і там мирна угода?
    Юрій Єхануров: "Звичайно".
    Скільки підприємств можуть підпасти під цю… під такі мирні угоди з доплатами? Оскільки раніше говорили про списки – скільки реприватизовуватимуть. Зараз ви говорите про новий механізм. Знову будуть списки?
    Юрій Єхануров: "Нам треба домовитися..."
    Ну, не треба тримати весь бізнес на гачку.
    Юрій Єхануров: "Я розумію. Абсолютно я згоден з вами. По-перше, весь бізнес може бути абсолютно, ну, скажімо, задоволений тим, що не буде ніяких якихось там таких от поривів історичних. Мова йде про те, що так... ну, на мою думку, поки що це не домовлено з парламентом. Я думаю, що все-таки закон про недоторканість приватної власності, який поданий у Верховній Раді, зареєстрований, його треба приймати і тоді багато питань буде, в принципі, знято. Тому що… А як поставити жирну точку? От ми мирову угоду написали і підписалися. А завтра прийде інший уряд і скаже: "Нє, рєбята, ви дєлілі нє так, ми прішлі, всє отбєрьом і опять подєлім как надо".
    Зрозуміло. Буде оприлюднена кількість таких підприємств і вони названі будуть, так?
    Юрій Єхануров: "Ми називаємо ті підприємства, по яким у нас є проблеми..."
    Зрозуміло.
    Юрій Єхануров: "Де є судові проблеми, де я проблеми, які будуть обов’язково пов’язані з відповідальністю чиновників Фонду державного майна за неналежне виконання своїх обов’язків".
    Ми зараз обмежені в часі, тому, Юрію Івановичу, будь-а, дуже стисло. Таке взагалі може бути, що міністри з вашого уряду, який є впізнаваними обличчями, не опиняться у виборчому списку "Нашої України"? І при тому, що вас називають можливим першим номером у цьому списку.
    Юрій Єхануров: "Ви знаєте, я не виключаю, але я хотів би, щоб було розуміння – що таке агітація за політичну силу, там, і політична робота, там, і все. Ефективний уряд – це є агітація. Ми є команда президента Віктор Ющенка".
    Тобто ви не відкидаєте того, що ви і можете очолити цей список?
    Юрій Єхануров: "Не знаю. Це рішення партії".
    Скажіть, а президент вам обіцяв, якщо все складеться для "Нашої України" на виборах добре, що ви продовжите свою роботу на посаді прем’єра? Така обіцянка була?
    Юрій Єхануров: "Ви знаєте, от просто не знаю, чи повірите ви, чи ні – мене це не цікавить. Мене цікавить одне – я повинен професійно доказати народу, доказати президентові і парламенту, що я здатний. А далі – це не залежить від мене – буде політичний розклад, будуть політичні сили, які перемогли, будуть політичні торги. Це нормальне явище. Якщо я виявлюсь тією фігурою, яка влаштує ці політичні сили, що перемогли – я буду працювати далі, а ні – так ні. І нема трагедії. Я буду читати лекцію в університеті і вирощувати капусту".

    Олесь Терещенко, телеканал 1+1

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.