• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • «Що потягло Єханурова до США?»
    Опубликовано: 2005-11-02 16:37:00
    Як вважають політологи, прем‘єр під час візиту до американського хана спробує допомогти «і собі, і людям». Але якщо вирішити проблеми зі США нереально, то себе він таки «затвердить» як політика.
    2 листопада в ході дводенного візиту прем‘єр-міністра України Юрія Єханурова до Вашингтону відбудеться його зустріч з держсекретарем США Кондолізою Райс та віце-президентом Діком Чейні. У зв‘язку з цим Центр досліджень політичних цінностей звернувся до політичних експертів із питанням: «Яка мета візиту Єханурова до США?»
    Володимир Малинкович (директор Українського відділення Міжнародного інституту гуманітарно-політичних досліджень):
    «Я думаю, что тут много целей. Прежде всего, надо заверить американцев, что прозападный курс Украины сохраняется. Ехануров сделал вчера заявление, которое не стоило делать, думаю, в расчете на американское понимание, а именно – опять напомнил о демократическом поясе, балто-черноморско-каспийском объединении. Это явно сделано для того, чтобы понравится американцам, и естественно, чтобы американцы в этой ситуации способствовали скорейшему вхождению Украины в ВТО еще в этом году, сняли те абсурдные поправки Джексона-Вэника и способствовали общему признанию Украины страной с рыночной экономикой. Я думаю, что на большее рассчитывать не приходится. То есть эта часть о снятии поправки, о способствовании признания Украины страной с рыночной экономикой, я считаю, – это позитивно. А тот момент, что Ехануров вдруг опять вспомнил о демократическом поясе, – это негатив, поскольку вызовет раздражение наших северных союзников, а точнее России».
    Олесь Доній (голова Центру досліджень політичних цінностей):
    «В давні часи князі їздили в ханську ставку Золоту Орду, щоб отримати ярлик на князювання у своїх землях. Потім досить довго функції такої ханської ставки для Києва мала Москва. Тепер таких ханських ставок дві – Вашингтон і Москва. Перші візити керівників держави до цих міст носять поки що більше церемоніальний характер.
    Юрій Єхануров в Україні вміє домовлятися майже з усіма, і тепер він має шанс продемонструвати свої здібності на міжнародній арені.
    Щодо конкретних угод, то їх не передбачається. Наївно розраховувати, що США раптом вдадуться до скасування поправки Джексона-Веніка, якою вони шантажують Україну всі п'ятнадцять років незалежності».
    Вадим Карасьов (директор Інституту глобальних стратегій):
    «Основная цель – это политические смотрины. Это демонстрация Еханурова как политика. Учитывая то, что Ехануров уже был в Москве, в Брюсселе – теперь на очереди Вашингтон. Визит в США – это один из шагов по формированию формализации статусных позиций Еханурова в современной украинской политике, и в определенной мере тест на то, сохранит ли он имидж и статус технического премьера, либо постепенно будет затвердевать в статусе одного из ключевых политиков украинской власти».
    Олександр Дергачов (провідний науковий співробітник Інституту політичних і етнонаціональних досліджень НАН України):
    «Я не маю підстав особливо критично ставитись до офіційних роз‘яснень – врешті, це давно запланований візит, правда, він планувався ще під Тимошенко. Це продовження двосторонніх відносин та вирішення більш практичних завдань, ніж за візиту Ющенка. Ми спостерігаємо, що передусім обговорюються двостороння співпраця, а конкретно – угода зі Сполученими Штатами про взаємний доступ на ринки, пов‘язана з планами вступу України до СОТ. Тут, на жаль, є кілька важливих, але складних питань, і доцільно, щоб голова уряду ними займався. Хоча майже безнадійно сподіватися, що цього року ми встигнемо вступити до Світової Організації Торгівлі».
    Володимир Фесенко (голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента»):
    «Я думаю, що візит до найбільш впливової держави світу для нового прем‘єр-міністра України – це обов‘язкова річ. По-перше, потрібно узгодити орієнтири зовнішньої та зовнішньоекономічної політики україно-американських відносин. Адже саме в зовнішньоекономічних відносинах останнім часом виявились певні проблеми. Потім, на мій погляд, необхідно і для української сторони з‘ясувати ставлення США до останніх подій в Україні. І ще більше американська сторона зацікавлена в тому, щоб отримати інформацію з перших вуст про те, що зараз відбувається в Україні, якою є й буде політика нового українського уряду. І нарешті, є ще багато питань, які так чи інакше треба з‘ясовувати, і по яких треба шукати взаємовигідні рішення, – це стосується вступу України до СОТ, скасування поправки Джексона-Веніка та багатьох інших питань».
    Сергій Євтушенко (виконавчий директор Інституту євроатлантичного співробітництва):
    «Мета візиту Єханурова до США – це забезпечення досягнення тих завдань, які ставила перед собою українська зовнішня політика й Українська держава у відносинах зі Сполученими Штатами на 2005 рік. На даний момент жодна з цих цілей не досягнута, я маю на увазі: статус країни з ринковою економікою, відміна поправки Джексона-Веніка й протокол зі Сполученими Штатами стосовно вступу у Світову Організацію Торгівлі. Ці три теми будуть пріоритетними у переговорах із Кондолізою Райс».
    І-РЕПОРТЕР
    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.