• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Микола Оніщук: „Рано чи пізно українці втомляться від обіцянок і стануть на бік прагматизму та виваженості”
    Опубликовано: 2005-10-27 09:27:00
    Перший заступник голови Партії промисловців і підприємців України, перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань правової політики, уповноважений представник фракції ПППУ у парламенті Микола Оніщук пророкує партії промисловців і підприємців політичну витребуваність, посилаючись на потребу нашого суспільства у мудрій, виваженій і збалансованій державній політиці. І стверджує, що саме такі позиції ПППУ відстоює сьогодні, намагаючись бути силою стабілізуючого характеру як у парламенті, так і в суспільстві, тісно взаємодіючи з Українським союзом промисловців і підприємців та Федерацією роботодавців України.


    - Миколо Васильовичу, далеко не всі партії мають свої фракції у парламенті.... Оцініть з перших вуст переваги такого політичного механізму.

    - Наявність партійної фракції у парламенті є важливим чинником формування змісту і якісті державної політики України. Народні депутати через законодавчий процес суттєво впливають на прийняття законів, які безпосередньо регулюють відносини в сфері підприємницької діяльності, визначають економічні пріоритети, інвестиційну привабливість України, формують законодавче поле у сфері податкової, митної, інвестиційної політиці, тощо. Саме завдяки фракції партія може впливати на такі чутливі і значущі для економічного розвитку сфери, які, насамперед, торкаються інтересів суб’єктів підприємницької діяльності та широкого кола громадян.

    Прикладом може слугувати позиція фракції стосовно ухвалення закону про бюджет на поточний рік – ми відмовилися від схвалення проекту бюджету, у якому не були враховані потреби економічного зростання України. Фракція проти політики „проїдання”, тому вона зайняла жорстку позицію в питаннях інвестиційної політики. Ми виступали і виступаємо за збереження таких умов економічної в Україні, які формують у інвесторів почуття впевненості, гарантують йому стабільність і безпечність бізнесу. Ми маємо переконати партнерів в тому, що українська держава поважає власність і гарантує її захищеність.

    ПППУ ініціювала ряд законопроектів, які стосуються відновлення дії інвестиційних договорів, укладених між державою і інвесторами у вільних економічних зонах та територіях пріоритетного розвитку, технопарках. Ми наполягали і наполягаємо, що такі договори можуть бути розірвані державою лише за умови, якщо інвестори не виконують свої зобов’язання. Аналіз діяльності інвестиційних проектів показав, що близько 30 відсотків підприємств, які працювали в їх рамках, виконували свої зобов’язання повністю. Ще близько 35 відсотків – мали деякі відхилення, які можна було б врегулювати шляхом переговорів та внесенням змін до угод. І близько 40 відсотків – так званих штрафників, що свідомо ухилялися від своїх зобов’язань. І якби держава за рішенням суду застосувала стосовно останніх відповідну процедуру розірвання договору, нікому б навіть на думку не спало дорікати їй у несправедливості. Ухваливши ж закон про тотальну ліквідацію інвестпроектів, що діяли у ВЕЗ і ТПР, держава просто звільнила себе від взятих раніше зобов’язань. Це неприпустимо і є неприйнятним у світовій економічній практиці!


    - Екс-міністр економіки запевняє, що насправді лише 2-3 відсотки інвестиційних проектів діяли у рамках закону....

    - Мені здається, що пану Терьохіну сьогодні взагалі не личить говорити про цифри, оскільки саме він свого часу рекомендував парламенту ухвалити сумнозвісний закон, не маючи економічного обґрунтування. Якщо кількість законно працюючих підприємств така мізерно мала, то чи не доцільніше було б передбачити, що його дія не розповсюджується на такі-то підприємства? Вся справа в тому, що на момент прийняття закону таких даних не було, бо ніхто насправді ситуацію ретельно не вивчив.

    Якби діяти коректно, виключно у межах законів, то держава мала б застосувати задля розірвання відповідних угод судовий механізм. Адже добре відомо, що в суді є позивач і відповідач, кожний доводить свою позицію, посилаючись на факти, і така практика сприймається як прозора і зрозуміла. Коли ж держава періодично змінює правила гри, причому в односторонньому порядку, це, як мінімум, викликає недовіру. Сьогодні держава говорить – інвестуйте, я гарантую рівні з національним режимом умови діяльності, а завтра вона каже, що передумала і ліквідує всі умови, про які раніше домовились.

    Ще раз наголошую, Партія промисловців і підприємців через свою фракцію наполягає на тому, щоб закон не використовувався державою для звільнення себе від взятих зобов’язань, зокрема щодо інвестиційних договорів.

    Ми також виступаємо за те, щоб держава більш активно підтримувала базові промислові галузі, які сьогодні формують науково-технічний імідж України - літакобудування, автомобілебудування, суднобудування, приладобудування, які є національною гордістю України. Ми внесли на розгляд парламенту відповідні законопроекти, які мають на меті забезпечити сталу державну інноваційну підтримку таких підприємств та окремих галузей.

    - Розкажіть про інші законодавчі ініціативи фракції ПППУ.


    - Сьогодні фракція велику увагу приділяє розвитку малого бізнесу, стимулюванню ділової ініціативи в державі шляхом зниження фіскального тиску, зменшення податкового навантаження на суб’єкти господарської діяльності. Переймаємося проблемами дотримання необхідного балансу між питаннями розвитку і споживання, визначення пріоритетів з точки зору формування державного бюджету та видаткової частини. У політико-правовій сфері ми виступаємо за завершення процесу реформування виборчої системи, створення виборчого кодексу, прийняття закону про Кабінет Міністрів і Президента України. В судово-правовій сфері фракція виходить з ініціативою щодо внесення змін до Конституцій України, до розділу Правосуддя. Зокрема ми пропонуємо підняти віковий ценз для суддів, скасувати інститут довічного (безстрокового) призначення та обирати суддів місцевих судів рішенням громади, де вони здійснюють правосуддя. Даний законопроект вже підготовлений і зараз відбувається збір підписів на його підтримку.

    Партія і фракція мають свої ідеї і пропозиції стосовно зменшення рівня безробіття, проблема якого стосується всіх, без виключення, прошарків українського суспільства. Вже напрацьовані законопроекти, які передбачають встановити певні регулятори стимулюючого характеру для тих підприємців і підприємств, які збільшують кількість робочих місць. Йдеться про те, що підприємство яке збільшує чисельність працюючих більше ніж на 10 відсотків, отримує відповідну пільгу щодо платежів до соціальних фондів. При цьому хочу зауважити, що при такій системі загальні доходи фонду соціального страхування не зменшаться, оскільки збільшиться база нарахувань, враховуючи збільшення чисельності працюючих. Даний законопроект вже зареєстрований і найближчим часом розглядатиметься на профільному комітеті.


    - Миколо Васильовичу, останній з’їзд ПППУ показав, що її ряди стрімко зростають. Коли вона буде першою й в соціологічних рейтингах?

    - Перш за все, не залишаю надії, що з часом соціологічні рейтинги будуть справді об’єктивними та неупередженими....
    Крім того, добре відомі певні особливості суспільної політичної психології. У населення знаходять підтримку політики, які говорять те, що б хотілося почути громадянам. Але чи відповідатимуть красні слова реальним справам? Чи виведуть нас ці справи на шлях світлого майбутнього, чи не загонять в глухий кут вчорашніх проблем і сумнівних цінностей? Чи є в народу реальний механізм перевірити свого політика на щирість? Нажаль, частіше всього такі думки приходять в голову лише після виборів...

    ПППУ не є партією популістських лозунгів. Ми діємо професійно, прагматично, виважено. Ми не можемо дозволити собі пустих обіцянок, це не наш стиль. Разом з тим ми переконані, що суспільство рано чи пізно відчує перенасиченість обіцянками, політичними крайнощами, „кольорами” і відчує потребу у спокійному, прагматичному, виваженому житті. Такому, яке б забезпечувало стабільність, прогнозованість, зрозумілість. Тому існує лише питання часу, щоб громадяни визначилися у необхідності віддавати перевагу об’єктивним підходам до оцінки суспільно-політичних і економічних явищ, обирати до влади такий тип політиків, які можуть спокійно, але разом з тим ефективно працювати. В нашій країні є дефіцит прагматичних людей. І ми очікуємо, що це буде відтворено уже під час парламентських виборів у відповідних електих симпатіях до Партії промисловців і підприємців. Тому спокійно дивимося в завтрашній день, знаючи, що в майбутньому парламенті партія буде представлена гідним чином, незалежно від того, буде це у вигляді самостійної фракції, чи у складі політичного блоку.


    - Наскільки сильною є структура ПППУ в регіонах?

    - Можу без перебільшення сказати, що в сенсі організаційної розбудови Партія промисловців і підприємців сьогодні одна з найкращих у країні. В її рядах більше 150 тисяч ів, представлених в усіх адміністративних районах. Зараз йде активний процес створення первинних партійних організацій в кожному населеному пункті країни. Важливо розуміти, що в своїй діяльності наша партія спирається на діяльність громадських організацій - Українського союзу промисловців і підприємців і Федерації роботодавців України. А це надзвичайно потужна сила. Ідеологія усіх цих утворень є дуже близькою – це ідеологія людей, які наповнюють державний бюджет, створюють робочі місця, збільшують національне багатство України.


    - Лідер ПППУ Анатолій Кінах нещодавно посів місце Секретаря Ради національної безпеки та оборони України...

    - Нове призначення є доказом того, що наш лідер є людиною затребуваною, особливо у складній суспільно-політичній обстановці. Людиною, яка змогла стабілізувати ситуацію навіть фактом свого призначення на посаду секретаря РНБО. Нам це імпонує, адже в черговий раз доводить, що Анатолій Кінах залишається одним з найбільш помітних політичних лідерів і державних діячів країни, особисті якості якого – професіоналізм, виваженість, культура, потрібні суспільству.

    І його високопрофесійна діяльність, яка користується високим авторитетом серед людей, і зусилля його талановитої команди відтворюють гідне партійне обличчя ПППУ. Сьогодні партія є міцною та організованою силою, яка вірить в себе, готова до великих справ, відчуває підтримку сотеньтисяч людей й впевнено дивиться в майбутнє.
    Прес-служба ПППУ
    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.