• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • ЦВК розпочав формувати окружні виборчі комісії -політична боротьба загострюється
    Опубликовано: 2006-01-16 09:27:00

    Політичні сили вступають у ще суворіший режим передвиборної боротьби. Адже Центрвиборчком узявся до формування окружних виборчих комісій. Таких має бути 225. Баталії за керівні посади та якомога більшу присутність у комісіях, розгорнуться з-поміж 45-ти учасників перегонів. Утім, умови цієї боротьби нерівні - згідно з виборчим законом.

    Фортуна на боці найуспішніших. Це принцип, закладений до виборчого закону. Гарантовані шанси у контролі за проведенням виборів - у 15 щасливців - партій та блоків, що станом на 15 вересня минулого року мали свої фракції у парламенті. Центрвиборчком зобов'язаний забезпечити представництво в окружних комісіях усіх цих політичних сил. Політичним невдахам виборів-2002 - надії на милість жереба. Провладних парламентаріів це цілком влаштовує.


    Борис Беспалий, представник уряду у ВР:
    - Це зроблено для того, щоб були відповідні и комісій, за якими стоять політичні сили, що знають виборців. Інших там немає.


    Не дуже демократично, але логічно. Представники опозиційних сил, що мають представництво у Верховній Раді, переконані - у парламентсько-президентській країні наявність преференцій для тих, хто має фрації, - необхідність. Есдек Степан Гавриш робить ставку не тільки на закон, а й на фортуну. Вінець талану - коли барабан додасть шансів поповнити представництво блоку "Не Так!" в окружних комісіях. Жеребкування, на думку Гавриша, найдемократичніший інструмент виборчої боротьби.


    Степан Гавриш, народний депутат СДПУ(о):
    - Я вважаю, що при всій напрузі навколо цих трьох місць процедура жеребкування є досить прозорою, оскільки це барабан. Підмінити папірець або щасливу руку, неможливо. Все буде залежати від зірок.


    Вакантних місць в окружних комісіях залишається всього три. Сили, що не потрапили до парламенту цього скликання, вважають свої шанси замалими. Партія зелених навіть ініціювала подання до Конституційного суду про скасування дискримінаційної норми. Але 45 підписів чинних нардепів для його направлення, звісно, ж не зібрала.


    Віталій Кононов, лідер Партії зелених України:
    - Це велика проблема для нас. Вибори вже будуть нечесними до всіх суб'єктів. Вони є нерівними - нерівні умови.


    Найважча доля - у Центрвиборчкому. Голова ЦВК Ярослав Давидович уже підрахував, скільки разів доведеться крутити барабан.


    Ярослав Давидович, голова ЦВК:
    - На треба провести 225 разів жеребкування для 30 політичних сил. Це 7 тисяч разів. Три доби ми будемо ночувати.


    Окружні виборчі комісії мають бути створені за два тижні.


    5 канал

    «Обсудить на е Силы Народа»


    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.