• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Із красунь - у нардепи
    Опубликовано: 2006-01-16 10:33:00

    Жінка та політика - особи однієї статі. Обидві привабливі та підступні.

    Обидві багато обіцяють і не завжди виконують. Може, саме це підсвідоме сестринство притягує українське жіноцтво до парламентського фотеля. У березні за нардепівську посвідку змагатимуться чимало осіб жіночої статі. Їх навіть важко полічити. Так само нереально зти про всіх. Тож далі розказано лише про тих, для кого парламентське марево таки може стати реальністю. Зно й жінок, прагнення котрих стати народним депутатом здається просто парадоксальним. Боже борони, когось образити, проте, мабуть, декотрим із них таки краще залишитися на кухні.

    Самовіддані та голосисті нашоукраїнки

    "Безтабуйована" Ольга Герасим'юк, вона ж генпродюсер телеканалу "1+1", таки стане депутатом. Звичайно, на все воля неба, проте четвертий номер у списку пропрезидентського блоку так і випромінює оптимізм і впевненість у депутатському майбутньому "королеви сентименталізму". Подейкують, що пані Герасим'юк посіла в списку місце боксера Кличка, котрий віддав перевагу партійній лінії ПРП. Цікаво, що шефиня "плюсів" ніколи відкрито не заявляла про симпатії до "Нашої України".

    Фактично "на п'яти" їй наступає Руслана Лижичко. Порядковий п'ятий номер співачки свідчить - мода на представників шоу-бізнесу в передвиборних списках не оминула й "Нашу Україну". Ще один аргумент на користь "дикотанцюючої" - Руслана добре відома серед молоді. Політична позиція Лижичко доволі маневрова. Спершу її пов'язували з командою Януковича, потім вона заявила про свою аполітичність і зникла з країни. Під час помаранчевих подій підтримала Ющенка, впродовж організації "Євробачення" активно співпрацювала з урядом Юлії Тимошенко й опозиційним до нинішньої влади Миколою Томенком. Згодом переконливо заявила про свою неучасть у політичних процесах. А вже незабаром у знаних усій Європі шкіряних штанях опиниться нардепівська посвідка.

    У партсписку нашоукраїнців під номером сьомим фігурує Ксенія Ляпіна. За нею слідує знана своєю самовідданістю Лілія Григорович. Її легко впізнати серед парламентської когорти за незмінною пірамідальної форми зачіскою. Більшість політично активних громадян, мабуть, пам'ятають тремтячі руки пані Григорович, коли вона доволі невпевнено намагалася вчинити в парламенті акт самоспалення на знак протесту проти відставки уряду Віктора Ющенка. Останньому можна позаздрити - не за кожного лідера зважуються на такі вчинки. "Лілечка Григорович" (подейкують, що саме так наш гарант називає в кулуарах "саможертовну") своєю відданістю дослужилася до десятої сходинки в пропрезидентському списку.

    Чи то кумівство з Президентом далося взнаки, чи то фортуна "звар'ювала", однак швидкому просуванню Оксани Білозір до політичного олімпу можна тільки позаздрити. Ще декілька років тому всі ідентифікували її як артистку. Відтоді білявій співачці вдалося неабияк самоствердитися. Титанічним трудом під час помаранчевої революції Білозір дослужилася до посади міністра культури та туризму. За кілька місяців перебування на цій посаді кума Президента вщент програла брудну піарну війну центральним ЗМІ, які звинуватили її в агресивній українізації культурної сфери (шляхом не завжди юридично бездоганного звільнення найодіозніших менеджерів кучмівської доби) та "незрозумілих" реформах. Останні викликали масу протестів на рівні "правописної війни" проти віце-прем'єра Жулинського, коли самовпевнені російськомовні журналісти "краще знали", як має функціонувати українська мова. Після звільнення команди Тимошенко, в якій працювала пані екс-міністр, Оксана Білозір пішла в підпілля. Свою відсутність на публіці вона пояснювала загадковою хворобою, натякала також на ймовірність того, що її отруїли. За заслуги перед партією та народом України достойниця отримала дев'ятнадцяте місце партсписку нашоукраїнців. Отже, за О. Білозір ми неодмінно спостерігатимемо в наступному парламенті. Як свідчить її "культуристичний" досвід, пані Оксана є доволі ініціативною жінкою, проте ця ініціатива не завжди доречна та в міру дозована. Покійний чоловік артистки Ігор Білозір колись сказав: "Краще я зробив би з Оксани хорошу маму, а не співачку". Бог краще знає, хто правий...

    У прохідній (пророкують соціологи)

    частині списку блоку "Наша Україна" перебувають Наталія Прокопович - №27 (директор Громадського центру інституційного розвитку) та Катерина Левченко - радник міністра з прав людини та гендерних питань. Пані Левчик воюватиме за нардепівське крісло із 35-ї позиції.

    Комуністки лізуть на амбразуру

    Комуністи не брали багато жінок у свій список. Мабуть, дається взнаки давня совдепівська ментальність, де всі були рівні, проте приказка "Женщіна, знай свойо мєсто!" була в пошані. Щоправда, в першу десятку комуністичного переліку таки затесалося двійко жінок. Катерина Самойлик - народний депутат теперішнього скликання, голова Комітету ВР із питань молодіжної політики, фізичної культури, спорту та туризму, йтиме на вибори під номером чотири. Слідом за Самойлик - актриса Валерія Заклунна-Мироненко. Багаторічний народний депутат, голова парламентського підкомітету Комітету з питань культури і духовності братиме участь у виборах шостою в списку. Сімнадцятою серед чоловічого складу зареєстровано Аллу Александровську - також нардепа, голову парламентського підкомітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки. Вона має славу "залізної леді", вправного організатора, який не перший рік конкурує за внутрішньопартійні впливи з Адамом Мартинюком. Тому ця позиція може свідчити про послаблення цих впливів.

    Так і хочеться написати, що жінкам у комуністичній фракції парламенту живеться нелегко. Як свідчить практика, в парламенті ліві практикують змагання з опонентами навкулачки. І хоча жіноча частина нардепів-комуністів у цьому зазвичай не бере участі, проте завжди існує ймовірність потрапити під гарячу руку якогось народного обранця. Втім це не стосується Алли Александровської, в особі якої Верховна Рада може здобути вагомого конта Наталії Вітренко, зокрема з огляду на войовничість у прямому сенсі слова.

    Регіоналки "в законі"

    Поява Ніни Карпачової як другої в списку Партії регіонів шокувала багатьох. Омбудсмен завжди позиціонувала себе як непідкупного борця з корупцією та захисника прав людини, що, зрештою, належить їй за посадою. Якщо уважно переглянути весь виборчий список регіоналів, то з'ясується, що за минулим (а може, й сучасним) багатьох фігурантів можна сміливо вивчати Кримінальний кодекс. Пані Карпачова не згідна із цим. Коментуючи своє рішення йти на вибори з Януковичем, вона сказала: "Мені пропонували декілька солідних владних партій, у тому числі Віктор Андрійович, щоб я приєдналася на виборчих перегонах саме до них. Але наголошую: коли діюча влада, чинна влада була в опозиції, я була разом із цією опозиційною силою, зокрема, там були і Віктор Андрійович, і Петро Порошенко, і Юлія Тимошенко. Сьогодні в опозиції інша сила, і нині вона потерпає від влади, тому як омбудсмен, за своєю природою, за своїм покликанням, маю підтримати саме опозиційні сили". Цікаво, кого захищатиме Уповноважений Верховної Ради України з прав людини в наступному парламенті - Ахметова, Ківалова чи, може, самого Віктора Федоровича?..

    Раїса Богатирьова разом із Н. Карпачовою боротиметься проти "несправедливості", "утисків" і "беззаконня". У наступний парламент вона йде під номером шостим. Затята опозиціонерка вже уславилася своїми антивладними коментарями як лідер парламентської фракції регіоналів. А ще Богатирьова, як і більшість її соратників, відома своїми сепаратистськими вподобаннями. За це проти однієї з "правих рук" Януковича Генпрокуратура та СБУ свого часу порушили кримінальну справу.

    У парламенті наступного скликання побачимо також Тетяну Бахтеєву. Цій пані забракло часу, щоб реалізувати власні задуми в нинішній ВР, тож для підкорення нових висот нардепка хоче продовжити термін чинності свого посвідчення та йде на парламентські вибори під номером 33.

    Хто не знає Людмили Кириченко, тому наємо - це та сама мила жіночка, котра в листопаді 2004 року закликала східні та південні регіони України захоплювати владу в державі. "Просто так владу не беруть, її треба завоювати", - репетувала тоді пані Кириченко на знаменитому з'їзді органів місцевого самоврядування в Сєверодонецьку. Вона доклалася й до ідеї проведення референдуму про створення Південно-східної республіки в разі невизнання Віктора Януковича президентом України. За такі настрої Людмилі Кириченко загувала кримінальна відповідальність, дезавуйована лише завдяки поблажливому ставленню Віктора Ющенка до політичних опонентів. Проте цей гіркий досвід не навчив її геть нічого. Ще й досі з уст жінки можна почути прямі натяки на територіальний поділ України. За такі "заслуги" Людмилу Федорівну Кириченко удостоєно 46-го місця.

    Ротару треба тренувати голос

    Софія Ротару... Улюблениця публіки, вродлива жінка з прекрасними вокальними даними. Відомо, що шоу-бізнес - річ нечиста, зі своїми залаштунковими змовами та фальшивими оваціями. Цікаво, чи знає Софія Михайлівна, що політика - річ значно брудніша, а кулуарні затії наших політсподвижників бувають настільки підступними, що кардинал Рішельє просто сховається? Не хочемо образити пані Ротару, однак її важко уявити депутаткою. Якщо вона хоче "взяти" всіх вокальними даними, то їй усе одно не перекричати ні Лілії Григорович, ані Тамари Прошкуратової. Навіть за допомогою мікрофона.

    ЦВК зареєструвала Софію Євдокименко-Ротару другою в списку виборчого блоку Литвина.

    Соратницями у виборчій справі артистки стали ще декілька жінок, зокрема: Катерина Фоменко (№6), знаменита "селянка" Катерина Ващук (№11) і Юлія Чеботарьова (№23).

    Юля віддає перевагу чоловікам

    Юлії Володимирівні до вподоби мати справу з чоловіками. Таке твердження можна обґрунтувати бодай тим, що в першій шістдесятці списку БЮТ, окрім Тимошенко, зафіксовано лише одну представницю прекрасної ини людства. Екс-прем'єрка звикла боротися власне із чоловіками. Із ними ж вона і дружить. Юлія Тимошенко провадить свою політику жорстко, зовсім не по-жіночому, проте знає, коли треба і "сльозу пустити". Коли "Леді Ю" "попросили" із прем'єрського крісла, це допомогло їй здобути додаткові бонуси в пересічної громади. Злоститься ображена лідер БЮТ теж по-жіночому. Довго... Ображена Юлія Володимирівна помстилася Ющенкові за своє звільнення, доклавши власну тендітну ручку до відставки свого наступника Єханурова. Попереду в харизматичного лідера "Батьківщини" ще одна війна - за парламентські місця. Зрозуміло, свою рать вона поведе особисто. Тимошенко - перша в списку свого блоку. Щасливицею, котрій великодушно дозволено засвітитися в прохідній частині списку, є Уляна Мостіпан - голова Київської обласної організації політичної партії "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина". Вона посідає 29-ту сходинку партсписку БЮТ.

    Семенюк, не хворій!

    Валентина Семенюк - впливова особа в державі. До другого номера з виборчого списку соціалістів голова Фонду державного майна України дослужилася завдяки своїй вірності канонам партії та ревному оберіганню українських підприємств від навали покупців. Годі забути, як важко пані Семенюк дався процес приватизації "Криворіжсталі". Затята противниця виходу з лона держави меткомбінату так перейнялася справою, що потрапила до лікарні. Тож продавали "Криворіжсталь" без неї. Зрозуміло, що політика СПУ в процесі реалізації промислового гіганта звучала в унісон із позицією глави Держмайна. Чи то пак навпаки.

    У партсписку Соціалістичної партії фігурує Галина Гармаш, яка під номером 16 знову йтиме на вибори, щоб використати вже набутий у Верховній Раді досвід.

    У "Не ТАК!" пішли незадоволені

    Уявіть собі, що ви живете разом із жінкою, яка, що б там не було, твердить: "Не ТАК!" І те не так, і се не так. Так недовго і комплекс вічного невдоволення заробити. Не відомо, як Валентина Довженко поводиться поза публічністю, проте в опозиційному блоці "Не ТАК!" вона посідає чільну другу позицію. Лідер ВО "Жінки за майбутнє" вважає, що "політику слід будувати не за принципами боксу, а за принципом вальсу". Цікаво, чи пані Довженко вже навчила вальсувати есдеків, із якими нещодавно "поріднилася"? "Вчительками танцю" в парламенті також хочуть стати Ірина Білоусова (№11), Ірина Іванова (№17) і Валентина Сватьєва (№31).

    Проте аж ніяк не танцювати в парламенті прагне Тамара Прошкуратова. Під номером 32 вона знову пнутиметься на амбразуру політичних перипетій.

    Кар'єра теперішньої народної депутатки сповнена епічного трагізму. Всі пам'ятають телевізійний блокбастер, у якому Тамара Прошкуратова наручниками прикувала себе до соратника по есдеківській лінії Івана Різака. Така самовідданість була акцією спротиву, щоб "продажні мєнти" не запроторили за ґрати "чесного" Різака. Коли спецназ таки відтягнув екстремалку від закарпатського "страждальця", та оголосила голодування в "ім'я справедливості". Мабуть, справедливість перемогла, бо пані Прошкуратова досі жива-здорова і знову кандидує.

    Супрун разом із НДП

    Якби проводили конкурс "Леді бюджет", Людмила Супрун стовідсотково здобула б лаври переможниці. Так, як вона доклалася до формування бюджету на цей рік, не спромігся зробити, мабуть, жоден інший учасник парламентського бюджетного комітету. Пані Супрун належить до тих жінок, які "хоч у вогонь, хоч у воду". Цілісінькою та неушкодженою вибралася з баталій на ґрунті основного фінансового документа, які вела із профільним міністром Віктором Пинзеником. За ці й інші заслуги блок НПД подарував їй перше місце в списку.

    Пенсіонери і студенти - заодно

    Просто вражає далекоглядність сучасної молоді! Сама назва Партії пенсіонерів викликає певні асоціації з літніми, вартими поваги людьми. І ось у виборчий список пенсіонерів затесалася... студентка Придніпровської державної академії будівництва й архітектури Інеса Шимон. Розважлива Шимон - на дев'ятій сходинці списку.

    Вітренко дарує свободу

    Наталія Вітренко вже сьогодні готова стати прем'єр-міністром! Про це вона заявляє щоразу, коли з'являється перед громадою. Після відставки Єханурова не кожен чоловік наважиться кидати такі гасла. Ось така вона, Вітренко - рішуча та непохитна у своїй самовпевненості. Проте слід зауважити, що товаришці прогресивній соціалістці також не бракує милосердя. От ніхто не хотів, а вона взяла у свій блок опальних Сала та Козака. У такій когорті пані Вітренко й вестиме соратників на вибори. Її номер у списку - перший.

    Байрак у партії Путіна

    Що воно таке - Партія політики Путіна? Запитайте в Оксани Байрак. Українська режисер займає четвертий номер у списку цього "об'єкта". Хто не знає - пані Байрак відома фільмами "Снігова любов, або Сон зимової ночі", "За два кілометри від Нового року", "Жіноча інтуїція", "Тобі. Справжньому".

    Львівська газета

    «Обсудить на е Силы Народа»

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.