• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Вузол спостереження
    Опубликовано: 2006-01-27 16:44:00

    Місія СНД не вирішила, чи приїде на вибори в Україні

    До України почали прибувати спостерігачі за парламентськими виборами. Першими про свій візит заявили представники Місії Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ). Однак до нашої держави можуть приїхати не всі спостережні організації. У роздумах - виконавчий комітет Співдружності незалежних держав (СНД). Верховна Рада запросила «есендешників» для участі у спостереженні, однак вітчизняні дипломати натякнули на небажаність приїзду представників організації.

    Спостереження за виборами останнім часом набуло надзвичайного ступеня важливості. Власне, прихід опозиційного кандидата Віктора Ющенка на президентську посаду став можливим у 2004 році не в останню чергу завдяки негативним реакціям ОБСЄ та Ради Європи на виборчий процес в Україні. Нинішні вибори - не виняток. Подальші успіхи Києва на міжнародній арені дуже залежать від демократичності цих виборів (і значною мірою - від їхніх результатів). Наприклад, представники країн - ів НАТО неодноразово вказували, що приєднання України до Плану дій щодо ства стане можливим лише після нинішньої виборчої кампанії. Окрім представників ОБСЄ, в Україні очікують приблизно на 40 осіб від Парламентської Асамблеї Ради Європи. Вони мають прибути наприкінці лютого.

    Імовірніше, представники місії СНД до України прибудуть. По-перше, в Україні про їх участь у спостереженні вже заявив керівник ЦВК Ярослав Давидович. По-друге, їх запросила Верховна Рада. По-третє, не заперечує їхню присутність Президент Віктор Ющенко, який заявляв, що Україна готова запросити спостерігачами «людей доброї волі» із будь-якого куточка світу, у тому числі й СНД. І найголовніше - керівництво СНД навряд чи втратить нагоду вкотре заявити про своє «плідне» існування. Зрештою, існують держави на пострадянському просторі, які, можливо, будуть зацікавлені в альтернативних оцінках виборчого процесу в Україні. Можна прити, що на останніх президентських виборах звіти місії СНД і ОБСЄ кардинально відрізнялися. Складається небезпідставне враження, що спостерігачі від Співдружності працюють, так би мовити, у «ручному режимі».

    Вочевидь, саме з методами роботи «есендешників» пов’язана і позиція українських дипломатів. Заступник міністра закордонних справ Антон Бутейко заявив цими днями, що МЗС не може запросити спостерігачів від СНД через те, що Співдружність не має статусу суб’єкта міжнародного права. Дипломат зазначає, що у 1991 році Верховна Рада прийняла заяву, в якій мовиться, що Україна повинна ставитися до СНД як до структури, яка не має статусу суб’єкта міжнародного права. «Запросити спостерігачів від чогось, що не має такого статусу, некоректно і не відповідає вимогам, які сформулювала Верховна Рада», - наголосив Бутейко. Водночас він поінформував, що Київ готовий прийняти спостерігачів окремо від усіх країн - ів СНД.

    Дуже схоже, що МЗС було змушене наступити на горло власній пісні, «видавивши» принаймні таку позицію. Визнання повного права присутності місії СНД свідчило б про непослідовність українських дипломатів. Наємо, що Україна минулого року не брала участі в «есендешних» місіях за спостереженням виборів у країнах пострадянського простору. Ця позиція неодноразово лунала на засіданнях Виконавчого комітету Співдружності. Тепер чекаємо на відповідь від СНД. Хоча дуже схоже, в Україні не образяться, якщо спостерігачі цього пострадянського об’єднання до нашої держави не прибудуть.

    Сергій Солодкий, Газета "День"

    «Обсудить на е Силы Народа»

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.