• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Шляхи виходу з енергетичної кризи
    Опубликовано: 2006-01-18 17:44:00

    Голова оргкомітету альянсу «Нова енергія України» Валерій Боровик надав журналістам фаховий прогноз ситуації в енергетичній галузі країни після підписання україно-російського газового контракту, а також окреслені шляхи з виходу прогнозованої енергетичної кризи. На його думку, сьогодні в Україні є шанс залишитися досить потужним гравцем на енергетичному ринку, але для цього потрібно максимально використати всі можливості, які існують в державі.

    «Самостійно ми не можемо займати серйозні позиції в енергетичному секторі Європи. Тому що Україна не має досить потужних покладів чи то нафти, чи то газу. Але ми забезпечуємо транспортування всіх енергоносіїв в європейські країни. Тому, ми повинні використати наших стратегічних партнерів, для того щоб за допомогою об’єднання зусиль досягти успіху»,— зазначив Валерій Боровик.

    На його думку, основним козирем, який може використати на даний момент Україна є офіційний візит найближчими днями української урядової делегації до Ашхабаду, де необхідно провести переговори раніше, ніж Президент Туркменістану Сапармурат Ніязов завітає до Москви. Візит заплановано на 22 січня 2006 року.

    По-перше, це необхідно для того, щоб закріпити ті домовленості про постачання туркменського газу на Україну, які вже існують на 2006 рік. По-друге, на його думку, важливим є обговорення конкретних заходів щодо диверсифікації поставок туркменських енергоносіїв в Європу та Україну. Адже вже декілька років поспіль Президент Туркменістану активно пропонує представникам Росії та України об’єднати зусилля і прокласти новий газопровід по західному узбережжю Каспію через Казахстан. За словами Сапармурата Ніязова, це дозволить збільшити об’єм поставок туркменського газу за північним маршрутом. Паралельно з цим, необхідно зробити реконструкцію існуючих потужностей для збільшення поставок туркменського газу в Україну.

    «Ми пропонували, щоб додатковий об’єм газу, який не законтрактований в компанії „РосУкрЕнерго“ і ОАО „Газпром“ (це 24 млрд. кубометрів) був прокачаний для потреб України. При цьому середньозважена річна ціна на туркменський і російський газ складатиме біля 100 долл. за тисячу кубометрів»,— зазначив В. Боровик.

    За його словами, в Україні існує реальна можливість взяти в союзники такого сильного гравця на енергетичному ринку як Туркменістан. Не дивлячись на заяви про клірингові завищені ціни, в цілому між Україною і Туркменістаном склалися непогані відносини.

    Голова оргкомітету альянсу «Нова енергія України» також повідомив, що відкритим залишається питання енергозбереження. На сьогоднішній день не зважаючи на те, що Україна витримала «газову атаку» Росії складається враження, що розуміння актуальності проблеми енергозбереження у вищих посадових осіб поступово спадає. Зокрема, це засвідчує невиконання указу Президента України про створення агенції з використання енергозбереження.

    «В нас немає державного органу, який би займався політикою енергозбереження»,— зазначає пан Боровик.

    Для того, щоб вплинути на ситуацію, альянс «Нова енергія України» започаткував конкурс проектів під назвою «Ярмарок ідей» і запросив всіх вітчизняних науковців і винахідників, академічні кола, інститути та академії наук, в яких є проекти з енергозбереження до участі.

    «В Україні були дуже серйозні проекти, які вже продані для реалізації до країн Європи. Вони не реалізовувалися в Україні через дешеве паливо у вигляді природного газу по 50 доларів, і тому підприємці і державні підприємства не вкладали кошти в енергозберігаючі технології. Тому що дешевий газ, який надавався за дешеву продажу об’єктів представникам Російської Федерації, давав досить високі прибутки як у хімічній, так і у металургійній галузі. Але сьогодні, коли ціни підвищилися, всі зрозуміли необхідність впровадження енергозберігаючих технологій в Україні. Організовуючи цей конкурс, ми маємо надію, що він дасть поштовх ініціативі тих людей, які були не задіяні в реалізації політики енергозбереження в Україні»,— повідомив він.

    В середині наступного місяця будуть підведені підсумки конкурсу. Кращі проекти та технології альянс надасть Кабінету Міністрів України для подальшого використання їх в національній програмі енергозбереження, а також приватним українським та зарубіжним інвесторам для фінансування та впровадження їх у життя.

    Серед варіантів виходу з кризи пан Боровик також назвав: жорстке впровадження на загальнодержавному рівні комплексу енергозберігаючих заходів та застосування альтернативних шляхів постачання енергоресурсів до України.

    «Якщо не будуть запроваджені енергозберігаючі технології, Україна стратегічно не буде незалежною, оскільки одна з найголовніших умов незалежності — енергетична безпека — й досі не реалізована»,— зазначив він.

    Довідка ElcomartNews. Альянс «Нова енергія України» — громадсько-політичне фахове об’єднання спеціалістів в області енергозберігаючих технологій. Альянс був створений з метою побудови нової політики енергозбереження та запровадження енергоефективних технологій в Україні.Окрім роз’яснювальної, наукової та лобістської роботи, альянс планує активно сприяти створенню низки структур: Комітету Верховної Ради з питань енергоефективності та енергозбереження, Національної Комісії з питань ефективного управління енергоресурсами. Результатом його діяльності також стане посилення діяльності існуючих державних інституцій, міністерств і відомств, органів місцевої влади, що займаються питаннями енергозбереження.

    Наталія Погосова,

    кореспондент

    ELCOMART News

    (e-news)

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.