• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Давати треба вудочку, а не рибку
    Опубликовано: 2006-01-18 16:28:00

    Сьогодні більш як 28 % населення нашої країни виживає за межею бідності. А це значить, що щомісячний бюджет цих людей менший за 325 грн.

    Президент Української спілки промисловців і підприємців, голова Федерації роботодавців України Анатолій Кінах стверджує, що частка витрат українців на продовольчі товари в питковому мінімумі зросла з 50 % до 57 %. У цивілізованому світі рівень бідності визначається за показником, який свідчить, скільки коштів громадяни витрачають на продовольчі і жилого-комунальні потреби. Що вища планка, то серйозніша проблема бідності в країні.

    В Україні, вважає в. о. міністра праці та соціальної політики Іван Сахань, дуже повільно скорочується рівень бідності. За його словами, спостерігається тенденція зменшення бідних у великих містах і зростання у сільській місцевості. Особливо серед родин з дітьми.

    - Ми повинні акцентувати увагу саме на таких родинах. З другого боку у таких сім’ях є дорослі и працездатного віку, які є безробітними. І нам варто відповісти на запитання: а чи не стимулюємо ми в такий спосіб бідність? Уряд шукає формулу боротьби з бідністю. Я ю, у соціальному захисті важливо дати вудку, а не рибку. Створити умови для самореалізації, - каже пан Сахань.

    Досвід показує, що ліквідувати бідність шляхом соціальних дотацій незаможним неефективно і фінансово невигідно. На думку директора Українського інституту соціальних досліджень Елли Ліанової, існуючі соціальні виплати і зрівнялівка тільки провокують бідність. Мовляв, ми з нею не боремося, а її закріплюємо.

    Є ще одна проблема бідності – психологічна. Як показали дослідження, сьогодні діти з бідних родин позбавлені необхідної професійної підготовки, внаслідок чого є неконтоспроможними на вітчизняному ринку праці, вони не можуть знайти роботи, яка б добре оплачувалася б. Ризик бідності родини зростає пропорційно до кількості дітлахів у ній.

    Ольга Вауліна, "Голос України"

    Державна служба зайнятості

     

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.