• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Голова НАК «Нафтогаз» Олексій Івченко: «У газовій сфері все буде хеппі енд...»
    Опубликовано: 2006-01-18 16:12:00

    У 2006 році НАК «Нафтогаз України» має підписати контракт з Туркменістаном на постачання в Україну 40 млрд кубометрів газу. В першому півріччі ціна за газ становитиме 50 доларів за тисячу кубометрів, у другому — 60 доларів. Про це повідомив голова НАК «Нафтогаз» Олексій Івченко.

    За його словами, сьогодні «Нафтогаз» веде переговори з Туркменістаном з метою підписання довгострокової угоди на 25 років.

    Умови транзиту газу в 2006 році не зміняться. Як і раніше, природний газ буде постачатися в Україну через територію Узбекистану, Казахстану та Росії. До речі, він зазначив, що сьогодні Україна не споживає російський газ, а використовує туркменський газ та газ власного видобутку.

    Щодо підписання угоди про постачання російського газу, пан Івченко зазначив, що у випадку непідписання контракту з Росією ситуацію із забезпеченням країни газом, а також із транзитом газу в Європу не вдалося б стабілізувати.

    «У нас був варіант не знаходити такого компромісу, не підписувати цієї угоди. І ми дійсно мали достатньо сильні правові позиції по тих угодах, які функціонували і функціонують, до речі, й зараз. Але, як ви бачили, 1-го січня інша сторона не зважала ні на які угоди і понизила тиск газу щодобово на 120 млн. кубометрів»,— зазначив він.

    На його думку, якби Україна звернулася до Стокгольмського суду, то довела б свою правову позицію, але судовий процес міг би тривати роками в той час, коли газотранспортна система України та Європи була б розбалансована.

    Він перекй, що запропонована Росією ціна на газ у розмірі 230 долл. за тисячу кубометрів немає жодних аргументованих підстав.

    Наємо, що згідно підписаній угоді НАК «Нафтогаз» з 1 січня 2006 року купуватиме газ для забезпечення газового балансу України за ціною 95 доларів за тисячу кубометрів на кордоні Україна—Росія. При цьому транзитна ставка російського газу в Європу піднімається з 1,09 до 1,6 доларів за тисячу кубометрів на сто кілометрів.

    НАК «Нафтогаз» купуватиме газ не в «Газпромі», а в «РосУкрЕнерго» чи в інших компаніях на більш вигідними умовами. Як зазначив пан Івченко, угода була підписана на п'ять років і містить пункт, відповідно до якого ціна транзиту і ціна газу може змінюватися лише у випадку взаємної згоди сторін.

    «Друзі, запам’ятайте, як я вам і обіцяв, у газовій сфері все буде хепі енд. Ніхто нас не поставить на коліна. Ми чітко відстоюємо національні інтереси України, і якщо хтось може запропонувати кращий вихід, нехай це зробить. Але, на жаль, окрім популізму зі сторони опонентів ми сьогодні нічого не бачимо»,— зазначив голова «Нафтогазу».

    Але, не зважаючи на позитивні прогнози, нещодавно в міжнародному рейтинговому агентстві Fіtch прогноз рейтингу національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» зі «стабільного» змістився до «негативного». У Fіtch пояснюють зниження рейтингу тим, що вартість природного газу для України виросла з $50 до $95 за тисячу кубометрів, що збільшить чисті витрати компанії на $1,8-2 млрд.

    Через зниження рейтингу «Нафтогаз» може мати проблеми в одержанні банківських кредитів. На думку експертів, це призведе до скасування ряду інвестиційних проектів за кордоном і зниження власного видобутку газу, а також до проблем з виконанням плану по перерахуванню податків у держбюджет.

    «На зміну прогнозу рейтингу вплинула нова угода щодо умов контракту на закупівлю газу,— пояснив директор енергетичної групи Fіtch Джефрі Вудраф.— Відповідно до цієї угоди, тариф на транспортування палива через територію України є фіксованим на п'ять років, у той час як ціни на газ для України можуть переглядатися кожні шість місяців».

    Коментуючи причину зниження рейтингу, пан Вудраф відзначив, що ціна на транзит природного газу через територію України в І півріччі 2006 року може бути переглянута з боку ВАТ «Газпром».

    Наємо, що 21 квітня «Нафтогаз» підписав кредитну угоду з Deutche Bank AG на загальну суму 2 млрд. євро, з яких одержав транші — $300 млн. у квітні і ще $300 млн. у серпні цього року. Процентна ставка по кредиту складає LІBOR плюс 5% (8,25% річних). При цьому колишнє керівництво «Нафтогазу» одержувало кредит під LІBOR плюс 2%, а євробонди України були розміщені під 4,95% річних. Крім того, глава НАК Олексій Івченко у вересні повідомив про те, що «Нафтогаз» домовився з французьким банком Soсіete Generale про виділення компанії ще однієї кредитної лінії в 2,5 млрд. євро.

    За офіційною версією, отримані кошти НАК «Нафтогаз» повинен був витрачати на інвестиційні проекти по збільшенню видобутку газу. Так, у 2004 році НАК підписав угоду з урядом Лівії про видобуток нафти в цій країні, починаючи з 2005 року, і провів переговори про створення спільного підприємства по видобутку газу з національною холдинговою компанією (НХК) «Узбекнефтегаз».

    Наприкінці 2004 року «Нафтогаз» створив з компанією Al Jazіrah Enterprіse for Projects Development & Tradіng спільне підприємство Naftogaz Mіddle East для роботи в Об'єднаних Арабських Еміратах. Розподіл часток у СП склав 50% на 50%. Компанія повинна була добувати нафту і газ на блоці Елайн в еміраті Фуджейра з початку цього року, а також у південній частині Червоного моря на території Судану. 1 травня 2005 року «Нафтогаз» і польська нафтогазова компанія Polske Gornіctwo Naftowe І Gazownіctwo S. A. (PGNі) підписали протокол щодо створення спільного підприємства для видобутку нафти і газу в Іраку. Планувалося, що СП почне працювати до кінця року з рівними частками обох компаній. А в листопаді минулого року «Нафтогаз» підписав аналогічний договір по видобутку газу в Казахстані.

    Жодне з цих СП, за даними самого НАК «Нафтогазу», досі не розпочало видобуток нафти і газу. У компанії це пояснили необхідністю «значної кількості часу й інвестицій від моменту підписання до початку промислової експлуатації родовищ».

    Аналітики стверджують, що частину коштів, отриманих для реалізації інвестиційних проектів, «Нафтогаз» направляв на наповнення бюджету у вигляді сплати податків. Після рішення, прийнятого Fіtch, компанії буде надзвичайно важко закрити обидві статті витрат. Це призведе до того, що не буде засобів на розвиток газовидобутку і нафтовидобутку усередині країни і за кордоном, а також не дозволить «Нафтогазу» виконати свої зобов'язання по наповненню держбюджету України.

    Утім, усі ці проблеми можуть бути вирішені після придбання «Нафтогазом» 50% частки в СП RosUkrEnergo і одержання контролю над иною прибутку компанії, про що вже ведуться відповідні переговори з компанією Raіffeіsen Іnvestments.

    Довідка Elcomart News. Національна акціонерна компанія (НАК) «Нафтогаз України» — вертикально-інтегрована нафтогазова компанія, що здійснює повний цикл операцій по розвідці і розробці родовищ, експлуатаційному і розвідувальному буравленню, транспортуванню і збереженню нафти і газу, постачанню природного і зрідженого газу споживачам. НАК є найбільшою компанією України. Загальний доход «Нафтогазу» у 2004 році — 63,2 млрд. грн. За результатами 2004 року, «Нафтогаз» склав 13,8% валового внутрішнього продукту України і забезпечив надходження 5,59 млрд. грн у державний бюджет. На початок 2005 року на підприємствах компанії працювало більш 164 тисяч чоловік. Загальна кредиторська заборгованість НАК на сьогодні складає більш $800 млн.

    Наталія Погосова,

    кореспондент

    ELCOMART News

    (e-news)





    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.