• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Президент України візьме під особисту увагу питання боротьби зі СНІДом, раком, туберкульозом, хворобами серця і крові
    Опубликовано: 2005-11-14 09:04:00

    У своєму радіозверненні до Українського народу Глава держави зосередився на питаннях реформування медичної галузі.

    Віктор Ющенко доручив Міністерству фінансів разом із Міністерством охорони реалізувати проект щодо посилення боротьби з ВІЛ/СНІДОМ. Цей проект передбачає, що в наступному році в кожному районному центрі буде створено кабінет анонімного безкоштовного обстеження на ВІЛ/СНІД, а в кожному обласному центрі обладнано 20 ліжок для лікування хворих на цей недуг.

    Глава держави заявив, що віднині він бере під особисту увагу боротьбу зі СНІДом, раком, туберкульозом, хворобами серця і крові. Він нав, що в наступному році стартують чотири національні програми по боротьбі з цими захворюваннями. Координаційні функції візьмуть на себе спеціалізовані Національні центри.

    Першим кроком медичної реформи має стати впровадження сімейної медицини, заявив Президент. «Людина повинна знати свого лікаря в обличчя», – сказав він, адже «досвід європейських країн показує – практика сімейної медицини набагато ефективніша». Глава держави зазначив, що країни Європи витрачають на сімейних лікарів до 30% бюджету охорони здоров'я, і вони надають до 90% загального обсягу медичних послуг. В Україні ж ці цифри становлять відповідно 5% і 40%, додав В. Ющенко.

    Також «потрібно докорінно змінити підходи в фінансуванні галузі», – наголосив Глава держави. Він зазначив, що головні кошти слід спрямовувати на первинну медичну допомогу, якої потребують більшість людей, що звертаються до лікаря. Нині ж на це виділяють лише 5% бюджету охорони здоров'я, сказав Президент. Для надання невідкладної допомоги у повному обсязі потрібно збільшити видатки на 2006–2007 роки на 1 мільярд 200 мільйонів гривень, перекй В. Ющенко. З них 460 мільйонів гривень піде на закупівлю нового обладнання і 83 мільйони – на автомобілі для ФАПів. Також у державному бюджеті буде передбачено цільову субвенцію місцевим бюджетам на придбання медикаментів для районних та сільських лікарень, фельдшерсько-акушерських пунктів, сказав Президент.

    Крім того, Глава держави зосередився на державній допомозі інвалідам. Він нав, що 1 червня 2005 року підписав Указ « Про першочергові заходи щодо створення сприятливих умов життєдіяльності осіб з обмеженими фізичними можливостями». «У ні установи виконавчої влади будуть звітувати про виконання цього указу. Я хотів би почути і оцінки громади», – сказав Президент.

     

    Віктор Ющенко закликав українців вести здоровий спосіб життя, який робить «кожну людину красивішою, родину – щасливішою, а націю – сильнішою».

    Президент також зізнався, що тема здоров’я має для нього «особистий вимір». «Щодня я борюся із наслідками отруєння. Вірю, що настане день, коли я прокинуся повністю здоровим і з обличчя зникнуть страшні згадки про діоксин», – сказав В. Ющенко. «Ті, хто хотів мене отруїти, насправді зробили мене сильнішим. Бо тепер я знаю справжню ціну життя, усвідомлюю, що таке страждання. І готовий кожною своєю клітиною служити своєму народові», – наголосив Глава держави.
    Офіційне інтернет-представництво Президента України
    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.