• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Мінпраці хоче посилити відповідальності за несвоєчасну виплату зарплати
    Опубликовано: 2005-11-10 09:52:00
    „Міністерство праці підготувало проекти змін до деяких законодавчих актів, якими передбачається посилення відповідальності, зокрема кримінально-адміністративної, за несвоєчасну виплату зарплатні”, - повідомив міністр Іван Сахань під час селекторної наради з питань оплати праці, що відбулася 8 листопада.
    „Одним із пріоритетних завдань уряду й місцевих органів виконавчої влади має стати суттєве підвищення заробітної плати, насамперед у виробничій сфері”, - повідомив міністр праці та соціальної політики. За його словами, забезпечення зростання зарплат має відбутися через „зростання обсягів виробництва, підвищення ефективності та продуктивності праці, ліквідацію тіньової зарплатні та тіньової зайнятості населення”.
    За словами Івана Саханя, в Україні зберігається стійка динаміка зростання номінальної зарплатні. За 9 місяців цього року порівняно з відповідним періодом минулого року вона зросла на 35%, і у вересні досягла 856 грн. Реальна заробітна плата за 9 місяців 2005 року зросла на 118% до відповідного періоду 2004 року, а у вересні 2005року — 119,4%. Проте її рівень все ще залишається вкрай низьким. Близько 10% працівників отримують сьогодні зарплату в межах мінімальної, а 36% отримує зарплату не вище питкового мінімуму.
    „У кожного управлінця має бути щомісячний аналіз саме виплати заробітної плати. Як я переконався у багатьох випадках дехто з чиновників просто не володіє цим питанням, — наголосив Іван Сахань. —Керівники повинні знати, який фонд зарплатні у кожній із галузей, який в бюджетній сфері, яка динаміка фонду оплати праці, які доходи надійшли до бюджету від податків доходів фізичних осіб, які підприємства зменшили рівень оплати праці, де й чому не виплачена зарплатня”.
    Іван Сахань вважає, що необхідно вести діалог з власниками та менеджерами підприємств щодо неможливості далі зберігати практику виплати зарплатні в конвертах, принизливо низької оплати праці. Необхідно забезпечити чітке виконання законів про оплату праці, про зайнятість населення.
    За статистикою заробітна плата в Україні на підприємствах державної форми власності майже у всіх областях, крім Дніпропетровської, Донецької, Запорізької та міста Києва, на 14,2% вища ніж у приватному секторі. Це, на думку міністра, є свідченням тінізації зарплатні на окремих підприємствах приватної форми власності.
    Инф. Мlsp
    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.