• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Оновлені ціни на вершкове масло в Україні: зростання через скорочення виробництва
    Опубликовано: 2024-09-02 17:09:59

    На фоні скорочення виробництва молока та зростання цін і попиту на вершкове масло на міжнародних ринках в Україні спостерігається підвищення закупівельних цін на молоко. Згідно з інформацією, наданою аналітиком Асоціації виробників молока Георгієм Кухалейшвілі, середня закупівельна ціна молока екстра ґатунку станом на 27 серпня становить 15,20 грн/кг без ПДВ. Це на 1,08 грн більше, ніж місяць тому. Ціни на молоко екстра ґатунку варіюються від 14,00 до 16,00 грн/кг без ПДВ, де верхня межа зросла на 1,40 грн, а нижня на 40 копійок.

    Для молока вищого ґатунку середня ціна також склала 15,20 грн/кг без ПДВ, що є збільшенням на 1,08 грн у порівнянні з липнем. Цей ґатунок молока продається в межах від 14,00 до 16,00 грн/кг без ПДВ. Верхня межа цінового діапазону зросла на 1,40 грн, тоді як нижня піднялася на 40 копійок.

    Ціна молока першого ґатунку за перше півріччя склала 13,97 грн/кг без ПДВ, що на 77 копійок більше порівняно з другою половиною липня. Мінімальна ціна на молоко першого ґатунку становить 12,65 грн/кг, а максимальна – 14,50 грн/кг. Верхня межа цінового діапазону зросла на 45 копійок за місяць, тоді як нижня залишилась на тому ж рівні.

    Загалом середньозважена ціна трьох ґатунків молока на 27 серпня 2024 року склала 14,79 грн/кг без ПДВ, що на 98 копійок більше, ніж місяць тому. Георгій Кухалейшвілі зазначає, що ціни на молоко-сировину продовжують зростати через зменшення обсягів надою та високий попит з боку молокопереробних підприємств, що перевищує пропозицію на внутрішньому ринку. Однією з причин зменшення обсягів надою є аномально висока температура повітря, яка тривала до серпня.

    Дані Українського гідрометеорологічного центру вказують на те, що в серпні температура повітря в Україні досягала +35-38 °С, що створило несприятливі умови для корів. Довготривалі відключення електроенергії через ракетні удари російських окупантів також негативно вплинули на вентиляційні системи на молочних фермах, що призвело до теплових ударів у корів і зниження їх продуктивності.

    Ситуація з високими цінами на вершкове масло на зовнішніх ринках також сприяє підвищенню закупівельних цін на молоко в Україні. Нестача жирів у світі, падіння надою в таких регіонах, як Європа, США, та Океанія, а також девальвація гривні роблять українське молоко більш привабливим для експорту. Це веде до зростання попиту на молоко-сировину з боку переробників і, відповідно, до підвищення цін.

    Незважаючи на загальне зростання закупівельних цін, рентабельність виробництва вершкового масла в Україні покращилась. Останнім часом молоко на споті подорожчало на 1,65 грн, і з огляду на можливе подорожчання логістики у вересні через збільшення акцизів на імпортне паливо, ціни можуть продовжити зростати. Очікується, що на початку вересня закупівельні ціни на молоко знову зростуть через високий попит з боку переробників і нестачу молока-сировини. Стабілізація цін можливе в четвертому кварталі, коли традиційно спостерігається зниження попиту на молоко під час новорічних свят.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.