• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Уряд прийняв рішення про розширення програми підтримки аграрного сектору
    Опубликовано: 2024-08-05 12:07:47

    Кабінет міністрів України прийняв рішення про розширення програми підтримки аграрного сектору, спрямованої на розвиток садівництва та виноградарства. В межах оновленої ініціативи, винороби отримають доступ до грантів, які дозволять їм висаджувати власні виноградники, а також розширено перелік регіонів для посадки черешні, персика та абрикоса.

    Ці нововведення анонсував прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Він підкреслив, що для виноградарів знято обов'язкову умову встановлення системи зрошення під час висадки нових виноградників, що полегшить доступ до державної підтримки для невеликих господарств.

    Для малих фермерів передбачено окрему субсидію, яка надаватиме 4 тисячі гривень на 1 гектар оброблюваних угідь. За словами прем’єр-міністра, у державному бюджеті на цю програму закладено 1,2 мільярда гривень. Перший етап подання заявок вже завершився, і майже 3,5 тисячі агровиробників отримають фінансову підтримку.

    Шмигаль також акцентував увагу на важливості аграрного сектору для української економіки, підкресливши, що він забезпечує десятки тисяч робочих місць, приносить інвестиції та податкові надходження, які сприяють стійкості держави. Держава продовжує підтримувати аграріїв за трьома основними напрямками: фінансова підтримка, логістична допомога та гуманітарне розмінування.

    У рамках фінансових програм, аграріям надаються гранти, компенсації та пільгові кредити. Зокрема, в межах програми "єРобота" вже виплачено майже 1 мільярд гривень грантів на створення нових садів і теплиць, що дало можливість висадити 2,7 тисячі гектарів нових садів та закласти 70 гектарів теплиць.

    Крім того, за програмою "Доступні кредити 5-7-9%", надано позик на суму 26,5 мільярда гривень для більш ніж 5,6 тисячі аграріїв. Окрема субсидія також запроваджена для фермерів, що працюють на деокупованих територіях, де на 1 гектар обробленої землі виплачується 8 тисяч гривень.

    Ще одним важливим напрямком підтримки є розвиток логістики. Прем’єр-міністр повідомив, що за 11 місяців роботи українського морського коридору вантажообіг в портах Великої Одеси склав 60 мільйонів тонн, з яких майже 41 мільйон тонн — це експортоване продовольство. Шмигаль також оголосив про рішення уряду залучити 50 мільйонів євро від ЄС на ремонт та розвиток української портової інфраструктури.

    Нарешті, уряд активно працює над питанням гуманітарного розмінування. На сьогодні вже розміновано та повернуто в сільськогосподарське використання 310 тисяч гектарів земель. Уряд виділяє 3,5 мільярда гривень на ці роботи, залучивши 47 операторів протимінної діяльності та понад 2,2 тисячі саперів. Це дозволяє забезпечити безпечне повернення земель в обробку, що є важливим кроком для підтримки аграріїв та відновлення сільського господарства в Україні.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.