• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • ЄС відновив мита на українські яйця та цукор: що це означає для України
    Опубликовано: 2024-07-03 17:06:53

    Європейський союз з 2 липня відновив тарифні квоти на імпорт яєць та цукру з України, оголосивши про застосування "екстреного гальмування" через значне зростання обсягів імпорту з початку 2024 року. Про це повідомила пресслужба Європейської комісії.

    За новими правилами, яйця та цукор увійшли до переліку товарів, до яких застосовується митне гальмування, оскільки обсяги їхнього імпорту перевищили середньорічний показник, зафіксований у період з 1 липня 2021 року по 31 грудня 2023 року. Зокрема, середній показник для яєць становить 23 188,96 тонн, а для цукру - 262 652,68 тонн.

    "Оскільки імпорт яєць та цукру з України вже перевищує обсяги, встановлені тарифною квотою, додатковий імпорт буде здійснюватися за умовами митного режиму найбільшого сприяння", - йдеться у повідомленні Європейської комісії.

    Зазначимо, що раніше віцепрем’єрка з питань євроінтеграції Ольга Стефанішина стверджувала, що Євросоюз не має наміру відновлювати митні обмеження на українські товари. Однак рішення про повернення тарифних квот на яйця та цукор свідчить про зміну підходу ЄС у контексті регулювання торгівлі з Україною.

    З іншого боку, виконуючий обов’язки міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький вказав, що наразі майже вичерпана квота на імпорт яєць та цукру. Це ставить під загрозу можливості українських експортерів збільшити обсяги продажів на європейський ринок у найближчі місяці.

    Для українських аграріїв та виробників це рішення Євросоюзу є викликом, оскільки вони змушені адаптуватися до нових умов торгівлі та шукати шляхи для збереження конкурентоспроможності на міжнародних ринках. Водночас, відновлення митних обмежень може вплинути на цінову динаміку на внутрішньому ринку України, змушуючи підприємства адаптуватися до нових умов імпортної політики Євросоюзу.

    У майбутньому перспективи співпраці України з ЄС у сфері аграрного сектора будуть залежати від діалогу між сторонами та пошуку компромісів у питаннях торговельних відносин.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.