• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Міністр Микола Поліщук перебуває у робочій поїздці
    Опубликовано: 2005-07-08 20:53:56
    В ході робочої поїздки по Херсонській області міністр охорони здоров'я Микола Поліщук провів робочу зустріч з губернатором Борисом Саленковим. Основні питання, котрі обговорювали міністр і губернатор, - це реформування системи надання медичної допомоги в регіоні, ситуація із захворюваністю на туберкульоз, розвиток рекреаційних зон та використання природних ресурсів і коштів інвесторів для створення медико-соціальних і лікувально-профілактичних закладів.

    В ході робочої поїздки по Херсонській області міністр охорони здоров'я Микола Поліщук провів робочу зустріч з губернатором Борисом Саленковим. Основні питання, котрі обговорювали міністр і губернатор, - це реформування системи надання медичної допомоги в регіоні, ситуація із захворюваністю на туберкульоз, розвиток рекреаційних зон та використання природних ресурсів і коштів інвесторів для створення медико-соціальних і лікувально-профілактичних закладів.

    При обговоренні аспектів проблем реформування галузі міністр порадив губернаторові не вкладати кошти в капітальне будівництво закладів охорони здоров'я, а переглянути існуючу матеріально-технічну базу та провести реструктуризацію частини лікарень у заклади медико-соціального догляду. Міністр зазначив, що регіони, маючи широкі повноваження щодо самоврядування, повинні самі визначати, виходячи з власних потреб, як найдоцільніше проводити реструктуризацію: чи відкривати такі заклади при лікарні, реструктуризуючи окремі відділення, чи реструктуризувати всю лікарню у заклад медико-соціального догляду. Такий підхід дасть можливість значно зекономити фінансові ресурси, а у лікарів буде зацікавленість працювати на контрактній основі, маючи достатню фінансову мотивацією.

    В розмові з губернатором Херсонської області Микола Поліщук висловив занепокоєння існуючою у регіоні ситуацією із захворюванням на туберкульоз (показники захворюваності в області є найвищими в Україні – 166,2 на 100 тис. населення; Україна - 80,9). Зазначивши, що питання поширеності розповсюдження та лікування туберкульозу є проблемою національної безпеки України, і буде розглянуто на засіданні Ради національної безпеки і оборони, міністр попросив губернатора Бориса Саленкова взяти під особистий контроль проблему поширюваності та лікування туберкульозу в Херсонській області. Він повідомив також, що міністерство вже провело процедуру державних закупівель обладнання для діагностики туберкульозу, котре ще до кінця цього місяця надійде у регіони.

    У ході робочої поїздки міністр відвідав сімейну амбулаторію, районну та онколікарні. На прикладі сімейної амбулаторії у віддаленому мікрорайоні м.Херсона Микола Поліщук констатував, що основним принципом реформування галузі є розвиток сімейної медицини, зазначивши, що сімейна медицина - це впершу чергу турбота про здоров'я та профілактика захворювань, а лікар насамперед повинен бути зацікавленим у здоровому населенні, а не у хворих пацієнтах.

    У рамках реструктуризації галузі МОЗ готує нову стратегію щодо безрецептурного відпуску медичних препаратів - поінформував міністр, зауваживши, що сьогодні на ринку України надто велика кількість препаратів продається без рецептів, а це призводить до неконтрольованого їх прийому населенням і самолікування, що породжує велику кількість хронічних захворювань та побічних дій.

    У розмові з губернатором Микола Поліщук торкнувся питання забезпечення регіону інсулінами для хворих на діабет. Міністр зазначив, що проведено моніторинг потреб регіонів в інсулінах та цін на них. В результаті вдалося зекономити понад 30 млн. гривень (попередня потреба інсулінів становила 163 млн.грн, реальна – 130 млн.грн), що дало змогу направити вивільнені кошти на закупівлю необхідних засобів самоконтролю рівня цукру в організмі людини для хворих на діабет «Безумовно, що це не викликало особливого захоплення у постачальників інсулінів, - сказав Микола Поліщук.- Цілком зрозуміло: вони втрачають прибутки і така ситуація не може бути сприйнятою однозначно і обов'язково буде супротив зі сторони виробників та постачальників інсулінів. Проте МОЗ насамперед захищає інтереси хворих та дотримання принципу “ціна- якість”, а не лобіює комерційні інтересів виробників та постачальників інсулінів”. Міністр поінформував, що вже з наступного тижня інсуліни будуть поступати у регіони.

    Источник moz agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.