• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Україна інноваційна
    Опубликовано: 2005-05-11 18:34:03
    Виставка науково-технічних інноваційних розробок НАН України пройшла у Національному комплексі „Експоцентр України”. Досягнення у цій царині презентувалися у 9 відділеннях.

    Відділення фізико-технічних проблем матеріалознавства було репрезентовано багатьма інститутами, але особливої уваги заслуговує Інститут монокристалів, який на розгляд відвідувачів запропонував рентгеноінтроскопічну систему для догляду за легковими автомобілями та мікроавтобусами („Поліскан-2”) та гамма-камеру для дослідження головного мозку людини (ОФЕКТ). Інститут електрозварювання ім. Є. О. Патона, крім всього іншого, запропонував новітню технологію, обладнання та інструментарій для електричного зварювання м'яких живих тканин, розроблену за участю медичних закладів України, завдячуючи якій виконано близько 3 тисяч вдалих операцій.

    Відділення фізико-технічних проблем енергетики вирізнялось розробками Інституту електродинаміки з цілим комплексом інформаційно - вимірювальних технологій (моніторингові діагностичні системи, метрологічні комплекси, прилади для оперативних вимірювань) та Інститутом газу з презентованим ним портативним генератором нафто сорбенту. Дана установка в автономному режимі, методом терморозширення, виробляє порошок графітового сорбенту, який наноситься на пляму розлитого нафтопродукту і після насичення рідиною вилучається з місця аварії.

    Відділення ядерної фізики та енергетики було представлено одним із найстаріших і найбільших центрів фізичної науки не тільки України, а і колишнього СРСР – Харківським фізико-технічним інститутом. Вони представили на розсуд відвідувачів озонову технологію переробки зношених покришок. Технологія дозволяє повністю розділяти покришки на складові компоненти: гумова крихта, текстильний і металевий корд, металеве бортове кільце. Витрати енергії – 1 кВт на 1 кг. Технологічний процес є екологічно чистим, тому що його засновано на спільному впливі на покришки екологічно чистого озону і динамічних деформацій. Всі отримані в результаті переробки компоненти можна використовувати як вторинну сировину. Представник проекту повідомив, що зараз проводиться серйозне маркетингове дослідження з метою визначення потенційних клієнтів та будівництва заводу.

    Поряд розмістився стенд Інституту ядерних досліджень, де особливу увагу привертала установка пікохвильвої обробки харчових продуктів. Прилад призначений для знешкодження патогенних мікроорганізмів в харчах. Особливістю технологічного процесу є те, що все відбувається без нагрівання продукту, при кімнатній температурі і за короткий час (1-10 секунд). Вартість експлуатації установки – 470 грн/год.

    Відділення хімії було репрезентовано Інститутом колоїдної хімії та хімії води, а також Інститутом фізичної хімії. Перші пропонували технологію вирішення доволі бої, але водночас і донині актуальної проблеми якісної води. На їх стенді було представлено розмаїття водоочисних фільтрів, як для окремих будівель, садиб та невеликих виробництв, так і для цілих поселень, водоканалів. Фільтруючим матеріалом у представлених експонатах слугують цеоліт (природний або модифікований) та активоване вугілля. Також було представлено різні типи апаратів для ультрафіолетового знезараження води. Інститут фізичної хімії запропонував увазі відвідувачів каталізатори для очистки відпрацьованих газів двигунів внутрішнього згорання. Дослідні випробування в Україні, Ірані та США показали, що каталізатори здатні забезпечити очистку викидних газів від моно оксиду вуглецю (CO) на 92-95%, від вуглеводнів (CxHy) на 80-90%, від оксидів азоту (NOx) на 95-98%.

    Розрахунки показують, що каталітичні нейтралізатори для двигунів з робочим об'ємом 1,2-2,0 л. будуть коштувати 450-800 грн. Після незначної модернізації виробничої бази Інституту його потужності дозволять випускати нейтралізатори у кількості до 50 тис. штук на рік.

    Відділення молекулярної біології, біохімії, експериментальної і клітинної фізіології було представлене Міжвідомчим науково-технологічним центром „АГРОБІОТЕХ” НАН України і МОЗ України з його розробкою - регуляторами росту рослин. Інститутом біохімії ім. О. В. Палладіна презентував сучасні методи діагностики порушень системи гемостазу людини та технологію промислового виробництва вірус - безпечних білкових препаратів з плазми крові людини.

    Проте, найбільшу цікавість у присутніх викликало відділення інформатики, а саме стенд Міжнародного науково-навчального центру інформаційних технологій і систем, де в рамках програми „Образний комп'ютер” було представлено декілька варіантів мобільних телефонів українського виробництва у різних модифікаціях, як то дитячий чи з голосовим управлінням; диктофони, які керуються голосом; голосова записна книжка; словник-фразник- перекладач також з голосовим управлінням, що дозволяє отримувати усний еквівалент перекладу. Орієнтовна вартість такого „перекладача” 300-400 грн. Але це тільки експериментальні моделі, оскільки не існує необхідної технології для серійного виробництва. Також в рамках програми „Образний комп'ютер” було представлено електронну ідентифікацію особистості за відеозображенням. Крім вищезного, були представленні розробки у відділеннях фізики та астрономії (Інститутом фізики напівпровідників експонувався дослідний зразок тепловізора (реєстрація теплового випромінювання об'єкту), відділенні механіки (вітрові електростанції) та відділенні наук про Землю (навігаційні карти, комплексний Національний атлас України, що планують випустити до 15 річниці незалежності). agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.