• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • ДПА України обговорює з громадськістю введення марок акцизного збору нового зразка без використання голографічного захисного елементу для маркування ьних та тютюнових виробів

    Опубликовано: 2005-05-10 13:48:09
    Введення з 1 липня 2003 року марок акцизного збору нового зразка з голографічним захисним елементом дало змогу посилити державний контроль за виробництвом та обігом підакцизної продукції і, як наслідок, тимчасово підвищити ефективність реалізації заходів, спрямованих на забезпечення збільшення надходжень акцизного збору до бюджету.

    Однак, наявність на марках акцизного збору голографічного елементу не дало очікуваного ефекту в частині її захисту. Перебування марки в обігу майже 2 роки (з липня 2003 року) створило можливості для її підробки.

    Разом з тим, Законом України від 18 листопада 2004 року № 2189 IV “Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування обігу спирту, ьних напоїв і тютюнових виробів” із змінами внесеними Законом України від 25.03.2005 № 2505ІV “Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2005 рік" та деяких інших законодавчих актів України” з 1 травня 2005 року запроваджено нові види акцизних марок на ьну продукцію вітчизняного та імпортного виробництва. Нововведена норма розширила кількість видів марок акцизного збору у шість разів (застосовується понад 180 нових видів акцизних марок).

    На виконання вимог Указу Президента України від 21 квітня 2005 року № 704 "Про вдосконалення контролю за виробництвом та обігом ьних напоїв і тютюнових виробів", доручення Прем'єр-міністра України від 25 квітня 2005 року № 20827/1/1-05 та з метою забезпечення ефективного та раціонального використання державних ресурсів, створення більш сприятливих умов функціонування та розвитку суб'єктів господарської діяльності, Державна податкова адміністрація України розробила проект постанови Кабінету Міністрів України “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України”.

    Проект зазначеної постанови Кабінету Міністрів України та аналіз впливу цього регуляторного акту розміщено на офіційному сайті ДПА України (sta) в розділі „Проекти нормативно-правових актів” та сайтах Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України (business-rada.kmu, rp) .

    Пропонується запровадити починаючи з 1 вересня поточного року марки акцизного збору нового зразка без голографічних захисних елементів для маркування ьної та тютюнової продукції вітчизняного та імпортного виробництва. З метою уникнення одночасного знаходження на ринку марок нового і старого зразка, зменшення нелегального обігу підакцизної продукції, передбачено припинення з 1 вересня 2005 року використання акцизних марок попереднього зразка з голографічними захисними елементами. Для цього передбачено провести інвентаризацію невикористаних марок акцизного збору попереднього зразка у продавця марок, на підприємствах-виробниках ьних напоїв та тютюнових виробів та у імпортерів. На підставі актів інвентаризації і відповідного рішення залишки марок акцизного збору попереднього зразка з голографічними захисними елементами будуть знищені. А 1 жовтня 2005 року буде проведена безоплатна видача марок акцизного збору нового зразка підприємствам-виробникам та імпортерам ьних напоїв та тютюнових виробів в обмін на повернуті марки попереднього зразка з голографічними захисними елементами.

    Проектом постанови також вносяться зміни до Положення про виробництво, зберігання, продаж марок акцизного збору нового зразка з голографічними захисними елементами і маркування ьних напоїв та тютюнових виробів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 квітня 2003 року № 567, які скасовують нанесення на марки акцизного збору для ьних напоїв та тютюнових виробів голографічного захисного елементу.

    Крім того, проект передбачає внесення змін до Переліку документів, які підлягають захисту голографічними елементами, та їх державних замовників, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5 липня 2002 року № 932 ”Про затвердження переліків документів і груп товарів, які підлягають захисту голографічними елементами”, в частині виключення позицій, якими запроваджено нанесення голографічного елементу на акцизні марки для ьної та тютюнової продукції.

    Прийняття постанови відповідатиме реалізації єдиної державної політики у сфері виробництва та обігу ьних напоїв та тютюнових виробів, сприятиме здешевленню марок акцизного збору та зменшенню витрат суб'єктів господарювання на їх придбання.

    Прийняття постанови створить належні умови для зростання обсягів легального виробництва ьних напоїв та тютюнових виробів, захисту здоров'я громадян та сприятиме збільшенню надходжень коштів до бюджету.

    Фізичні та юридичні особи, їх об'єднання можуть надавати свої зауваження і пропозиції до проекту постанови Кабінету Міністрів України “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України” на адресу розробника: поштову – 04655, м. Київ–53, Львівська площа 8, Державна податкова адміністрація України, Департамент з питань адміністрування акцизного збору і контролю за виробництвом та обігом підакцизних товарів, та електронну – vgoverdovskayasta. Зауваження та пропозиції будуть прийматися для розгляду впродовж 1 місяця з дати оприлюднення проекту регуляторного акту.

    Зауваження та пропозиції також можна надсилати на адресу Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України: поштову – 01008, м. Київ, вул. Грушевського, 12/2 та електронну – business-radakmu. agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.