• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Верховна Рада України не внесла на розгляд законопроект, що передбачає посилення безпеки донього руху
    Опубликовано: 2006-01-18 10:24:00

    Верховна Рада України не внесла на розгляд законопроект „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України”, що передбачає зміни до Кодексу України „Про адміністративні правопорушення” у частині посилення безпеки донього руху та законодавчо закріплює створення в системі МВС України Державної служби безпеки донього руху і Патрульної служби. Створення цих нових підрозділів було передбачено Указом Президента України від 19 липня 2005 року „Про ліквідацію Державної автомобільної інспекції МВС України”.

    У зв’язку з ліквідацією Державтоінспекції необхідно було внести зміни до десяти законодавчих актів України. Однак, за внесення законопроекту на розгляд Верховної Ради України проголосувало лише 204 народних депутатів. Як неофіційно повідомили парламентарі, під час нинішньої сесії цей законопроект вже розглядатися не буде.

    На сьогодні масштаби доньо-транспортного травматизму в Україні значно випереджають аналогічні показники більшості країн світу (за останні 5 років в Україні закріпилася тенденція збільшення кількості доньо-транспортних пригод – з 34,5 тисяч у 2001 до 45,5 тисяч у 2004 (+32%). Водночас, недосконалість чинного адміністративного законодавства не забезпечує дієвого впливу на доню дисципліну, при цьому з одного боку спостерігається неадекватне реагування на соціально небезпечні види порушень, з іншого боку – невиправданий тиск на учасників донього руху при вчиненні малозначних порушень. Крім того, на сьогодні практично відсутній механізм реалізації прав і обов\'язків органів державної влади щодо тимчасового затримання, заборони експлуатації транспортних засобів у випадках, передбачених нормативно-правовими актами, та забезпечення усунення правопорушень.

    Існуюча система розгляду адміністративних справ за правопорушення у сфері безпеки донього руху не забезпечує принцип невідворотності покарання. Внаслідок перевантаження судів загальної юрисдикції кожен третій порушник Правил донього руху фактично уникає покарання. В 2004 році до судів з підрозділів ДАІ надійшло понад 3 млн. адміністративних справ і тільки по 65 % з них винесено рішення. З 229 605 матеріалів, направлених до суду за керування транспортним засобом у стані сп\'яніння, 17 100 водіїв уникнуло відповідальності.

    mvsinfo

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.