• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • АМКУ завершив аналіз ринку хліба і запропонував шляхи підтримки його подальшої стабільності
    Опубликовано: 2006-01-18 10:40:00

    Антимонопольний комітет України проаналізував стан конції та цінову ситуацію на ринках хліба, хлібобулочних виробів і суміжних з ними ринках зерна й борошна. Про результати проведеної роботи Комітет поінформував Президента України та Кабінет Міністрів України.


    Так, у ході дослідження Комітет з’ясував, що регіональні ринки хліба залишаються монополізованими у 13 областях. Зокрема, у Вінницькій, Волинській, Івано-Франківській, Кіровоградській, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Тернопільській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій та Чернігівській, а також у місті Києві.


    На думку Комітету, подальший розвиток конції на цих ринках стримує державне регулювання. Отримані висновки засвідчили, що запровадження у багатьох областях регулювання вартості соціально важливих сортів хліба призвело до зниження рентабельності виробництва та їх збитковості.


    Окрім цього, державне регулювання різниться в регіонах за формою та методами. Як наслідок - значна диференціація цін на аналогічні види продукції. А саме, 1,36-1,98 грн. за кілограм хліба з борошна першого гатунку та 1,17-1,85 грн. за хліб із змішаного житньо-пшеничного борошна. Тобто, різні підходи до регулювання цін створюють нерівні умови діяльності виробників хліба та певну соціальну напруженість.


    Також органи Комітету встановили випадки штучного завищення цін на борошно в межах функціонування вертикально інтегрованих структур та великих постачальників борошна, які можуть впливати на ціноутворення. Ці структури існують сьогодні в Криму, Вінницькій, Дніпропетрівській, Івано-Франківській, Кіровоградській, Полтавській, Сумській, Черкаській та Чернігівській областях.
    Мають місце випадки, коли найбільші виробники хліба закуповують борошно у пов’язаних з ними відносинами контролю підприємств за набагато вищими від ринкових цінами. Зокрема, ВАТ «Гайсинхліб», ВАТ «Барський хлібзавод» і ВАТ «Хлібодар» отримують борошно виключно від «ТД«Вінницяхліб» за цінами, що перевищують ринкові на 30-40%. Подібна ситуація виявлена у Сумській області, де найбільший виробник хліба – ВАТ «Сумський хлібокомбінат» закуповує борошно у посередника за цінами на 43-54% вищих за ринкові.


    Загалом, в багатьох регіонах більш потужні підприємства включають до собівартості хліба борошно за вищою ціною, ніж підприємства з невеликими потужностіми. У свою чергу, це призводить до штучного завищення виробниками своїх витрат, дає їм можливість підвищувати остаточну вартість хліба чи спекулювати своїм складним фінансовим становищем для знову ж таки подочання продукції. За фактом таких порушень органи Комітету розглядають справи та проводять розслідування.


    З цього приводу Голова Антимонопольного комітету України Олексій Костусєв зазначив: «Ми завершили черговий етап роботи по виявленню та аналізу причин, які стримують розвиток конції на ринках зерна, борошна та хліба.

    На даному етапі розвитку цих соціально вагомих ринків, державне регулювання мало свої позитивні наслідки, але ми підкреслюємо – регулювання може бути виключно тимчасовим. З тим, щоб максимально мінімізувати негативні фактори та забезпечити подальшу стабільність цих ринків, ми вважаємо за доцільне вжити низку заходів. У першу чергу, варто запровадити постійнодіючий моніторинг ринку зерна та формувати дані щомісячного руху зерна за видами та класами. Це стосується обсягів його споживання, обсягів на зберіганні та залишків у виробників усіх форм власності. Друге, для проведення інтервенцій Аграрним фондом закупити необхідну кількість зерна й борошна до держрезерву, створити регіональні запаси. При цьому, забезпечити безпосередній доступ хлібопекарських підприємств до закупівлі сировини з резервів для освіження запасів і здійснення інтервенцій. Доцільно також прийняти конкретний нормативний документ, який зобов’язував би хлібопекарські підприємства-монополістів закуповувати цю продукцію на конкурсних засадах.


    І, насамкінець, розробити систему заходів поступового переходу на вільне ціноутворення на ринках хліба і хлібобулочних виробів, а також механізми отримання пільгових кредитів підприємствами цієї галузі. У межах своєї компетенції ми постійно контролюємо ці ринки і відслідковуємо тендеції на них. А тому і попереджаємо учасників ринку утриматися від необгрунтованого підвищення цін на сировину для хлібопечення та хліб. В іншому випадку, органи Комітету будуть вживати усі передбачені законодавством санкції. Адже я завжди наголошую – в ціні хліба, як у краплі води, відзеркалюються економічні процеси держави. Нема нічого над хліб, від якого залежить життя мільонів людей. І ми будемо захищати їхні інтереси».

    "АМКУ"

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.