• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Мошенники на рынке аренды жилья
    Опубликовано: 2006-01-23 12:50:00

    Поширені серед власників-шахраїв і "розвод" з ремонтом, і передчасне, з порушенням домовленостей, виселення квартирантів. Зарадити цьому важко, особливо якщо домовленість між наймачем і власником житла була усною. Судитися можна довго, а шанси на успіх примарні. .
    26-річний Андрій — приватний підприємець. Він продає релігійні книжки. Має жінку й доньку, заочно навчається в сільськогосподарській академії. До Києва приїхав з Чернігівської області і вже кілька років живе "по квартирах".

    Одного разу шукав житло за оголошеннями, списки яких купував у "інформаційній агенції". Абсолютна більшість цих списків була явно застарілою, а їхнім оновленням, вочевидь, агенція не переймалася. Зрештою, квартиру таки знайшов — малесеньку, в жахливому стані. Платити треба було за чотири місяці наперед, але ціна влаштовувала.

    — Ми тут приберемо, підфарбуємо, поклеїмо шпалери, — запропонував Андрій. Хазяйка не заперечувала.
    Андрій засукав рукави, і за тиждень-два помешкання годі було впізнати — чистота й затишок, хоч послів приймай. Щоправда, на матеріали довелося витратитися, — але ж родина збиралася там жити принаймні пару років. Через чотири місяці люб\'язна колись господиня заявила, що обставини змінилися, і зажадала, щоб квартиранти негайно забиралися геть. Договору оренди Андрій не укладав. А без нього жоден адвокат за справу не візьметься. Після кількох сутичок молода сім\'я опинилася на вулиці, а власниця — у відремонтованій "на шару" квартирі.

    — Андрій потра одразу в кілька шахрайських пасток, хоча, можливо, й не найстрашніших, — каже провідний фахівець відділу оренди агенції нерухомості "Бест Ріелті" Ярослав Часов, 33 роки. — По-перше, так звані "інформаційні агенції". За 40-50 гривень вони продають список із півсотні квартир, що здаються в оренду. Обдзвонивши їх, результат, як правило, невтішний: у кращому разі квартиру давно здали або ціна за оренду вдвічі вища, ніж зазначено в списку. У гіршому — ніхто й не збирався її здавати.

    Поширені серед власників-шахраїв і "розвод" з ремонтом, і передчасне, з порушенням домовленостей, виселення квартирантів. Зарадити цьому важко, особливо якщо домовленість між наймачем і власником житла була усною. Судитися можна довго, а шанси на успіх примарні.
    Андрій вдався до послуг підозрілої "контори" і не уклав письмового договору оренди через поширені стереотипи, що всі агенції нерухомості — грабіжники, і договір все одно нічого не вартий.
    Проте вітчизняне законодавство більше захищає орендаря житла, ніж орендодавця. Коли ви відмовляєтеся платити за приміщення, власник має право виселити вас лише через шість місяців. І навіть викликаний хазяїном міліцейський наряд нічого не вдіє, якщо ви маєте договір оренди.

    Наємо, що Цивільний кодекс не вимагає реєструвати договір ні в ЖЕКу, ні в райвиконкомі (можливі вимоги відомчих інструкцій не є законом). А завіряти угоду в нотаріуса потрібно, якщо вона укладається щонайменше на рік.

    Тож перед тим, як віддавати гроші за півроку наперед або починати ремонт, у договорі чітко обумовте термін ання, розмір щомісячної плати і вартість ремонтних робіт.
    Застороги для наймача

    Не звертайтеся до "інформаційних агенцій" і до приватних агентів. Шукайте квартири через знайомих або агенції нерухомості.

    Самостійно орендуючи житло, ретельно перевіряйте документи, що засвідчують власність господаря на квартиру, і його паспорт. Гроші віддавайте тільки під розписку.
    Обов\'язково укладайте договір оренди, а бажано — ще й акт прийому-переда-чі квартири. У договорі вказуйте паспортні дані: власні й господаря. Не забудьте визначити час, протягом якого наймодавець не має права вас виселяти і змінювати розміри оплати. Обумовте, коли і на який час хазяїн може відвідувати квартиру, хто робитиме косметичний ремонт тощо.
    (за даними сайту kvartiri)

    Як розпізнати "липу"

    Оголошення написане навмисно незграбним почерком, нібито від руки. А поруч на стовпі висить десяток інших — зі схожими номерами телефонів. Текст написано від імені хазяйки: "Здам житло без посередників". Якщо агент чомусь не хоче виїхати з вами на огляд квартири, відразу відмовляйтеся від угоди. Легальні агенції і маклери беруть гроші тільки ПІСЛЯ укладення угоди, а не ДО. (за інформацією сайту domik)


    Валерій ПАВЛОВ «Газета по-українськи»
    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.