• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Доповнення до деяких законів у сфері інформаційного забезпечення
    Опубликовано: 2006-02-20 12:36:00

    Комітет з питань свободи слова та інформації рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін і доповнень до деяких законів України у сфері інформаційного забезпечення діяльності органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування (Інформаційне управління)

    Законопроектом пропонується внести зміни до чинного законодавства України з метою запобігання необґрунтованого обмеження доступу органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування до інформації, що необхідна для здійснення покладених на них завдань і функцій.

    Зокрема, стаття 2123 Кодексу України про адміністративні правопорушення доповнюється новими частинами, які встановлюють відповідальність на необґрунтоване віднесення окремих видів інформації до категорій конфіденційної і таємної.

    Зміни, що пропонується внести до Закону "Про державну статистику" стосуються режиму конфіденційної статистичної інформації та встановлення механізму отримання органами державної влади та органами місцевого самоврядування конфіденційної статистичної інформації, що необхідна їм для здійснення їх завдань і функцій. У зв´язку з цим вноситься корегування до визначення поняття конфіденційної інформації, згідно з яким такою інформацією визнається статистична інформація, яка належить до інформації з обмеженим доступом і знаходиться у володінні, користування або розпорядження окремого респондента та/або органів державної статистики, інших органів державної влади, органів місцевого самоврядування.

    Законопроект визначає, що одним з основних завдань органів державної статистики є надання органам державної влади та органам місцевого самоврядування статистичної інформації, у тому числі конфіденційної, яка необхідна їм для здійснення своїх завдань і функцій, а також покладає на органи державної статистики відповідний обов´язок.

    Згідно із законопроектом, відносини органів державної статистики з органами, що займаються діяльністю, пов´язаною із збиранням та використанням адміністративних даних, передбачають надання органами державної статистики на запит органів державної влади та органів місцевого самоврядування статистичної інформації, у тому числі конфіденційної, що необхідна їм для виконання своїх завдань і функцій в порядку, встановленому законодавством.

    Законопроект передбачає надання органам державної влади та органам місцевого самоврядування права на отримання конфіденційної статистичної інформації щодо конкретного респондента (сьогодні вони мають право лише на тримання знеособленої статистичної інформації нарівні з юридичними та фізичними особами). У зв´язку з цим вносяться відповідні корегування до ст. ст. 21, 22 Закону "Про державну статистику", а також пропонується доповнення цього закону окремою статтею, що визначає особливості доступу органів державної влади та органів місцевого самоврядування до конфіденційної інформації.

    Відповідно до змін та доповнень, які передбачається внести до Закону "Про інформацію", органи державної влади, органи місцевого самоврядування, юридичні особи зобов´язані надавати адміністративну інформацію (дані), що перебуває в їх володінні, на запит інших органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб, а також громадян. Пропонується встановити, що з метою забезпечення безперешкодного виконання завдань і функцій, покладених законодавством на органи державної влади та органи місцевого самоврядування, ці органи мають право доступу до конфіденційної інформації, що є власністю держави і знаходиться в користуванні інших органів державної влади чи органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій усіх форм власності. Порядок реалізації зазначеного права має визначатися Кабінетом Міністрів України.

    "ВРУ"

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.